Autor Wątek: Apel: chrońmy KODA!  (Przeczytany 1820 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Couture

• Deaf
Odp: Apel: chrońmy KODA!
« Odpowiedź #20 : 12 Grudzień 2009, 15:49:33 »
hm...Ci tez czasami potrafia byc "zagubieni".
Czasami po prostu trafiaja na idiote urzednika badz lekarza.
Tak, jak wszedzie.....jak to Anglicy mowia
"trawa jest zawsze bardziej zielona po Tamtej stronie"
Nigdzie nie jest idealnie, wszedzie trzeba walczyc

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #21 : 12 Grudzień 2009, 15:59:15 »
Co do tej "zielonej trawy po tamtej stronie to się zgadzam". Pamiętam nasze zachwyty USA i Czechami, a nawet Niemcami. Ale jak rozmawiałam z głuchą Amerykanką i z głuchymi Czechami to się okazywało, że wcale tak u nich dobrze nie jest. Amerykanie co prawda mają dużo praw, ale środowisko bardzo się podzieliło (może nawet bardziej niż u nas), do tego dochodzą jeszcze inne różnice - kulturowonarodowe oraz te, które dotyczą pozycji społecznej, są one dużo wyrazistsze niż w Polsce. W Czechach z kolei głusi mają dokładnie te same problemy, co my (mimo tej ustawy o JM, której im tak zazdrościmy).
A co do Niemiec - ostatnio na GMG2 była pani z Niemiec, która też chwaliła nas, jaka to u nas trawa zielona ;)
Ja sama byłam w Kolonii w zeszłym roku i rozmawiałam z wieloma głuchymi stamtąd, i też, mimo ustawy, problemy wszędzie podobne, może tylko lepszy jest dostęp do różnych technologii ułatwiających życie, a aparaty i inne środki techniczne również są bardziej osiągalne/przystępne. A problemy z tłumaczami prawie wszędzie są te same, może tylko w USA i w Skandynawii nie ma z nimi problemów, bo jest ich dużo więcej w przeliczeniu na jednego głuchego niż w Europie, szczególnie Środkowej.
Są też oczywiście kraje, gdzie jest dużo gorzej niż w Polsce, a głuchy, jak każdy niepełnosprawny, jest na samym dole drabiny społecznej (jak np. w krajach arabskich).

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #22 : 12 Grudzień 2009, 19:35:11 »
Super spostrzezenia!
Nic dodac i nic ujac!

kiciolda

• Deaf
« Odpowiedź #23 : 12 Grudzień 2009, 19:45:02 »

Są też oczywiście kraje, gdzie jest dużo gorzej niż w Polsce, a głuchy, jak każdy niepełnosprawny, jest na samym dole drabiny społecznej (jak np. w krajach arabskich).

Nie byłabym taka pewna, jeśli chodzi o sytuacje głuchych w krajach arabskich, chociaż wiem, że to bardzo biedny kraj.
Napiszę tylko to co widziałam na własne oczy.

Przypadkowo w Egipcie na ulicy jak gadałam z mężem zaczepił nas jakiś głuchy Arab. Tak zaczęlismy gadać na migi, dowiedzieliśmy się, że był w robocie budowniczej i był szefem czy kierownikiem. Czyli nieźle.
Potem jeszcze spotkaliśmy głuchych dzieci i dorosłych gdzieś na pustyni, oprowadzali turystów po pustyni górskiej.
W hotelu mieliśmy TV i czesto przełączaliśmy na arabski program. I tam non stop były napisy i tłumacze j.m. (w wiadomościach, serialach, filmach itd).

Nie wiem, jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o tłumaczy j.m na zawołanie u lekarza, na policji itd. Ale w porownaniu do kapitalistycznej Polski to w krajach arabskich wcale nie maja aż tak źle.
Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty (by marthinez)

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #24 : 12 Grudzień 2009, 22:14:57 »
Raczej nie Egipt miałam na myśli, który jest republiką prezydencką z prawem opartym na anglosaskim.
Miałam raczej na myśli takie kraje, jak Irak, Jordania, Jemen, Syria, głównie te, w których większość stanowią muzułmanie, i także inne kraje głównie muzułmańskie (sorry, wcześniej się nieściśle wyraziłam). Nie byłam w tych krajach, ale czytałam na ten temat, być może mam nieprawdziwą wiedzę, więc dzięki za wszelkie sprostowania).
Chodzi mi o to, że w niektórych z tych krajów prawa są nawet nawet ok, ale w praktyce nie są egzekwowane, niepełnosprawnymi się jawnie pogardza, jest na to przyzwolenie społeczne (w Europie też kiedyś było), kobiety niby też prawie równe wobec prawa z mężczyznami, a w istocie zależne całkowicie od mężczyzn (zwłaszcza na prowinicji - w metropoliach może to lepiej wyglądać).
Chętnie dowiem się czegoś więcej szczególnie od tych, którzy byli w tych krajach, albo rozmawiali z ludźmi stamtąd.

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #25 : 12 Grudzień 2009, 23:31:59 »
Znalam gluchego z Jordanu.
Jego matka zrobila wszystko, aby tam nie mieszkal.
Przeniosla go do Anglii, nie wiem dokladnie jak to wygladalo dyplomatycznie.
Tlumaczyl mnie, ze w Jordanie, nie mial by "normalnego" zycia, bo jest invalida.

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #26 : 13 Grudzień 2009, 05:42:41 »
Poznalem osobe ktora jest glucha ale sie okazalo ze jest normalna, ukrainka co badz rosjanka ;) i co najwazniejsze, nigdy bym nie podejrzewal ze jest slyszaca i nie tylko ja ;)
Perfekt mowi i miga po rosyjsku, biegle mowi po polsku jak "osoba slaboslyszaca" a miga  tak, ze moglaby nie jedna osobe glucha zawstydzic ;) I kazda osoba glucha osoba mowi,
ze jest wspaniala :D

A wy o arabach piszecie :P ludzie, piszcie konkrety :P
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2009, 05:46:21 wysłana przez grino »
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #27 : 04 Styczeń 2010, 17:39:42 »
Couture pierwsza zjechałaś z tematu i proszę grzecznie, abyś nie siała offtopowego zamętu w tym wątku (zresztą nie tylkow tym...)

Jeśli masz ochotę się wypowiedzieć w tym wątku to tylko w sprawach dotyczących KODA. Może masz jakiś genialny pomysł na to jakie należy podjąć działania na polskich prowincjach, by KODA nie traciły swego dzieciństwa? Jak zdobyć fundusze na akcje "uświadamiające" urzędasów i konowałów na polskich prowincjach, że niszczą, skracają dzieciństwo KODA poprzez zmuszanie ich Głuchych rodziców do angażowania swych dzieci w "dorosłe" sprawy?

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #28 : 19 Styczeń 2010, 23:57:58 »
Jak juz wspomnialam w innym watku,nie mam ochoty angazowac sie gdzie tego wyraznie nie chca.
Mam wystarczajaco duzo zajec na "swoim podworku", gdzie z wielka satysfakcja i szczera pasja sie udzielam.

Zycze Wam powodzenia.

kiciolda

• Deaf
« Odpowiedź #29 : 20 Styczeń 2010, 08:03:59 »
Jak juz wspomnialam w innym watku,nie mam ochoty angazowac sie gdzie tego wyraznie nie chca.
Mam wystarczajaco duzo zajec na "swoim podworku", gdzie z wielka satysfakcja i szczera pasja sie udzielam.

Nikt nie każde ci tu pisać.
Jednak to co piszesz, to już koliduje z tym co robisz  :?
Brak słów.

I też życzę ci powodzenia na podwórkowych zajeciach.
Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty (by marthinez)

aralka

• Deaf
  • Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
« Odpowiedź #30 : 20 Styczeń 2010, 08:57:58 »
A ja zaczynam wątpić, czy Couture faktycznie coś robi na swoim "podwórku", czy to tylko takie udawanie, że jest jakaś ważna.

Wystarczy przeanalizować jej zachowanie od początku jej pisania na naszym forum.

Mi to rzuciło na oczy to ostatnie zdanie Couture. Już wiem, że bajeczki o sobie opowiada.

Gdyby faktycznie była taka, jak pisze i udzielała pomocy innym. To miałaby inne podejście do nas, inaczej wobec nas by pisała.
UP : Med-El Opus 2
UL: Phonak Supero 412

Prawa ręka i lewa ręka znają PJM, implant w tym nie przeszkadza :D

"Piękna i wspaniała jest mowa rąk. Bóg nam ją dał po to, aby mogły przemówić nasze dusze" - Romano Guardini

kiciolda

• Deaf
« Odpowiedź #31 : 20 Styczeń 2010, 09:01:20 »
aralka, też podobnie jak ty tak pomyślałam, dlatego napisałam wczesniej taką aluzję.

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #32 : 20 Styczeń 2010, 20:41:38 »
Czasem jest się "lepszym" w czynach niż w słowach.
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

v2 Hodowla kotów rasy Ragdoll | Plotersky - Technika Reklamowa | kuchnia śląska | prace magisterskie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | randki | Biuro matrymonialne Agentur-2life | płytki ceramiczne, glazuraJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf rowery miejskie pozycjonowanie i linki sponsorowane serwis odzieży roboczej usługi cyklinowanie warszawa odwierty geotermalne