Autor Wątek: Aparat dla matki małego dziecka  (Przeczytany 594 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nawojka

• Nowy
  • *
Aparat dla matki małego dziecka
« : 07 Grudzień 2008, 21:49:37 »
Witam wszystkich, potrzebuję porady odnośnie aparatów zausznych. Noszę widex senso P38 od I połowy lat 90.  Od 10 miesięcy jestem mamą i aparatu właściwie nie ściągam. Z widexa jestem zadowolona : na ogół dobrze rozumiem mowę, bateria mi długo służy - nawet teraz przy używaniu aparatu na okrągło, ale  coraz częściej ten aparat zaczyna się psuć : a to styki baterii do wymiany, a to jakieś piski niezidentyfikowane. Myslę więc o kupnie czegoś nowoczesniejszego. Bliscy też mi susza głowę o zmiane sprzętu. Z telefonami sobie oczywiście nie radzę, ale najważniejsza jest dla mnie komunikatywność twarzą w twarz - jestem bibliotekarką.

Aparat mam tylko na 1 uchu, prawym od 16 r.ż., choć problemy ze słuchem mam od 3 r.ż. Drugiego ucha nie aparatowano przez szereg lat wychodząc z założenia, że skoro to drugie działa dobrze, to to wystarczy. Jak straciłam słuch w prawym uchu i próbowano mi wcisnąć stereofonię nie odniosłam z tego żadnej korzyści - nawet nie słyszałam kiedy bateria się kończy... Na prawym uchu najlepiej słyszę bardzo wysokie tony - ubytek 70 db przy 8000 Hz, najniższe tony (250 Hz) - 100-110 db ubytku, na lewym mam dokładnie odwrotnie :)   

mm_kc

• Deaf
Odp: Aparat dla matki małego dziecka
« Odpowiedź #1 : 08 Grudzień 2008, 16:55:40 »
witam serdecznie!
Powiem Ci szczerze, że na mój gust nie powinnaś spać w aparatach słuchowych (a zakładam, że tak właśnie robisz, żeby usłyszeć dzidziusia tak?). Radzę Ci spróbować takich specjalnych urządzeń np dla niedosłyszących matek - koło łóżeczka stawiasz czujnik płaczu, a obok siebie na stoliku specjalny budzik i np poduszeczkę wibracyjną pod poduszką. Jak tylko dziecko zapłacze budzik zacznie dzwonić (chociaż w Towim przypadku bez aparatu i tak nie usłyszysz więc lepiej wyłączyć) a poduszka wibrować (dzięki bezprzewodowej komunikacji pomiędzy czujnikiem a budzikiem więc właściwie nie musisz spać w tym samym pokoju). Jak masz problemy z usłyszeniem płaczu dziecka w ciągu dnia jak np jesteś w innym pokoju lub przygotowujesz obiad możesz zamiast budzika wybrać taki mały pager przyczepiany do paska - on też wibruje jak czujnik płaczu dziecka coś wykryje. Z całą pewnością byłoby to dla Ciebie (i dla Twojego aparatu) zdrowsze i wygodniejsze rozwiązanie. A i z tego co się orientuję jeśli masz grupę inwalidzką to pcpr czy tam mops dopłaca 80% ceny. Takie produkty (ja mówię o Bellman&Symfon dokładnie zestaw Visit 868) można kupić przez internet ( http://www.audiofon.com.pl/sklep/index.php?cPath=7_8_9 ) ale ja radzę Ci spotkać się ze specjalistą - dostępne są zazwyczaj w tych samych punktach co aparaty. Widex jest przedstawicielem Bellman więc pewnie tam gdzie można dostać widexy można też porozmawiać o tych urządzeniach. 

Co do rozmowy przez telefon - myślę, że jedyna nadzieja w pętli indukcyjnej - podpinasz do telefonu i słyszysz przez cewkę Tele w aparacie. Próbowałaś?
Jeśli zaś chodzi o sam aparat.. ciężko mi jest Ci doradzić. Każdemu odpowiada co innego. Warto zacząć od Widexa skoro ich aparaty Ci dobrze służyły i dobrze się w nich czułaś. Mimo wszystko zawsze warto przymierzyć minimum 2 rodzaje aparatów. Myślę że w Twoim przypadku nie ma co szaleć z jakimiś "cudownymi" funkcjami - to co powinno Cie najbardziej interesować oprócz super mocy to bardzo skuteczny system antysprzężeniowy (żeby nie piszczał), raczej odradzałabym mikrofony kierunkowe - ze względu na dziecko (chociaż w aparatach takiej mocy właściwie rzadko się stosuję takie mikrofony). Co do innych systemów - skoro pracujesz w bibliotece raczej odpuściłabym systemy antyhałasowe. Ale jak mówiłam już na początku musisz próbować i tyle.
Pozdrawiam 

Karek

• Deaf
Odp: Aparat dla matki małego dziecka
« Odpowiedź #2 : 09 Grudzień 2008, 09:27:42 »
Hej,
aparaty koniecznie na oba uszęta, od roku noszę dwa i jest to zupełnie inne słuchanie, największe odkrycie to lokalizacja dźwięku. Przy takim, ciekawym, niedosłuchu producenci proponują: Oticon Sumo, Phonak Naida, Unitron 360, Bernafon Xtreme. Sporo najnowszych aparatów z RITE (słuchawka w uchu) pokrywa ubytki w okolicach 90-100 dB. Blisko ale trochę mało na Twoje potrzeby. Pozdrawiam

v2 panele podłogowe | Nowe Forum Młodzieżowe | LIPION MEDIA Group s.c. | Biuro matrymonialne Agentur-2life | kuchnia śląska | Avatar | Skuteczne pozycjonowanie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Otwarcie Forum Młodzieżowego | Notensatz | Agencja Reklamy WRMG | aranżacje | kuchnie | Plotersky - Technika Reklamowa | Opieka nad grobami w NamysłowieJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf odnawialne źródła energii pozwolenie na wytwarzanie odpadów stożek rogówki Kosmetyki nie testowane na zwierzętach modna odzież