Ankieta

Moja tożsamość to:

1. Dwukulturowa tożsamość
- 9 (15.3%)
2. Dwukulturowa tożsamość z dominacją kultury Głuchych
- 21 (35.6%)
3. Dwukulturowa tożsamość z dominacją kultury słyszących
- 5 (8.5%)
4. Kulturowo separowana tożsamość
- 2 (3.4%)
5. Kulturowo izolowana tożsamość
- 0 (0%)
6. Kulturowo marginalna tożsamość
- 0 (0%)
7. Kulturowo zamknięta tożsamość
- 1 (1.7%)

Głosów w sumie: 37

Autor Wątek: Kategorie tożsamości kulturowej  (Przeczytany 2923 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Agnessa

• Deaf Observer
  • Główny Moderator
  • Deaf
  • Pozwoliłam Słońcu wstać wcześniej niż ja...
Odp: Kategorie tożsamości kulturowej
« Odpowiedź #20 : 22 Styczeń 2009, 20:47:11 »
Druga opcja - uzasadnienie? Takie same jak u Acerki

kiciolda

• Deaf
Odp: Kategorie to??samo??ci kulturowej
« Odpowiedź #21 : 23 Styczeń 2009, 08:02:28 »
Fasolko, kicioldo jak nie chcecie to nie musicie tutaj przeciez uzasadniać, lecz tak z ciekawości się spytałam, czy my posiadając tą samą tożsamość mamy z tego samego powodu czy zupełnie innego :)

Witam :)
Ja i tak napiszer uzasadnienie, nie dlatego, że jestem miła, ale dlatego, że wczoraj po pracy już nie miałam głowy o tym pisać :)

Zaznaczyłam opcję 2, ponieważ na co dzień mam kontakt z słyszącymi i nie sposób przed nimi chowac głowę w piasek. Rodzice, rodzeństwo, teściowie słyszacy, szefowa słysząca, koleżanki słyszące (no prócz jednej, ale mentalnie słyszakowa), ksiądz na kolędzie słyszacy, tak siak czy owak kontakt z słyszakami jest nieunikniony i to dzięki ich mam prace, mieszkanie, no i czasami wsparcie.

Ale moje życie towarzyskie ogranicza się do grona g/Głuchych i to z nimi najbardziej lubie przebywać...

Jeśli chodzi o przyjaźń to miałam słyszacą przyjaciółkę jak i głucha. Żadna z nich nie przetrwała...
Więc nie mogę się zgodzić, że g/Głusi sa lepszymi przyjacielami niż słyszacy... :]
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2009, 08:04:21 wysłana przez kiciolda »
Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty (by marthinez)

ewolkaa

• Deaf
« Odpowiedź #22 : 23 Styczeń 2009, 08:26:04 »
Opcja 2:)

Przebywam bardzo często wśród osób niesłyszących, bardzo dobrze się przy nich czuję, ale nie uniknę kontaktu ze słyszącymi, nie ma potrzeby się od nich odseparować. I wśród słyszących można znaleźć cenną osobę.

Świat zobaczyć w ziarenku piasku
Niebo w dzikiej roślinie
Nieskończoność uchwycić w ręku
A wieczność w godzinie...

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #23 : 23 Styczeń 2009, 09:28:37 »
Kiciolda zgadzam się z twoją wypowiedzią..

Również postawiłam 2 opcję.

Kiciolda dobrze zauważyła, że przyjaciel głuchy wcale nie jest lepszy od słyszącego, z tym sie nie mogę zgodzić. Owszem mam przyjaciół głuchych, z nimi świetnie się dogaduję, imprezuję, ale nie mogę też zarzucić że słyszaki są najgorszymi ludźmi.. Miałam raz dobre chwile raz złe ze słyszacymi ale wszystko się dało rozwiązać, szanowali i szanują mnie, jeśli ja umiem się wykazać..

Pracuję na codzień ze słyszącymi już prawie ponad 3 lata i jeszcze nie trafiła mi sie niemiła sytuacja, zawsze problemy były rozwiązywane bezpośrednio, a nie za plecami..

Mogłabym również postawić 1 opcję, ale mam rodziców głuchych i przyjaciół wiekszosc gluchych i własnie 2 opcja dominuje nad 1 :)

Także dodam tutaj troszkę wanilii i pieprzu...

Skoro walczymy o KG, walczymy o to by PJM był naszym jedynym językiem migowym.. żeby to nam się udało, musimy chyba wejdź do rządu, a w rządzie pracują osoby SŁYSZĄCE, jesli bedziemy ich unikac to jakim cudem ustawi się takie prawo jakie my chcemy, jakim cudem wywalczymy o to??

Jeśli nie chcemy słyszących to dlaczego w zarządzie PZG zajmują stołki osoby słyszące?? I są również wybierane!! Jak mam to rozumieć osób które nie cierpią słyszacych i nie chcą z nimi mieć do czynienia??
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2009, 09:44:33 wysłana przez beatrix »

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #24 : 23 Styczeń 2009, 10:20:53 »
Przestań zmieniać temat, beatrix, dobra? Zadaj te pytania w odpowiednim wątku, przecież jest kilka wątków o PZG.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

PKK aka Piotru$ Pan

• Deaf
  • G.Veditz:"SL is God's most noble gift to the Deaf"
« Odpowiedź #25 : 06 Maj 2009, 12:01:41 »

Takie kategorie tożsamości kulturowej zawarte są w źródle:

Holcomb, T. H. (1997). Development of Deaf Bicultural Identity.
American Annals of the Deaf, ProQuest Nursing & Allied Health Source. Ohlone College.

„Powinniśmy tworzyć filmy, aby przekazywać z pokolenia na pokolenie piękno języka migowego (...). Tak długo jak na naszej planecie będą Głusi, język migowy będzie istniał. Tak długo jak będziemy mieli filmy, możemy zachować język migowy w czystej postaci. Miejmy nadzieję, że będziemy pielęgnować i strzec naturę języka migowego, który jest najszlachetniejszym darem od Boga dla Głuchych” (Veditz, 1913).

Parchatek

• Deaf
  • Oo
« Odpowiedź #26 : 15 Maj 2009, 00:14:08 »
...eee!
...a ja nie moge sie dopisać :(
"Ludzie pokonani w walce o coś, w co wierzą, biorą na siebie z ochotą męczeństwo jak gorzką nagrodę swej samotności."

Lucindaa

• Deaf
« Odpowiedź #27 : 15 Maj 2009, 11:03:52 »
zaznaczyłam opcję drugą
:)

mk_scv

• Deaf
« Odpowiedź #28 : 15 Maj 2009, 12:20:42 »
Zastanawiam się i zastanawiam się i zastanawiam się.
W końcu wybrałem opcję 1 podobnie jak Julcia. Mam wspaniałych Przyjaciół wśród słyszących i również wśród Głuchych. Więc jak Bel pisała nie ma znaczenia jaki audiogram posiada Przyjaciel (przez duże P)

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #29 : 16 Maj 2009, 10:33:49 »
Ja tez Jedynka :)
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...
Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

Olunia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #30 : 16 Maj 2009, 11:00:09 »
Najłatwiej jest mi zakwalifikować zgodnie z klasyfikacją, którą opisał T.H. Holcomb to wybór numer 1 tak jak grino i mk_scv dobrze się czuję się w zarówno jak w jednym świecie, jak i w drugim:)

it's a long way to Tipperary...

Miniofilka pół-Motylka

• Deaf
« Odpowiedź #31 : 16 Maj 2009, 11:46:25 »
 :) Ta ankietka co prawda nie jest przeznaczona dla Słyszaków no ale skoro się udzielam na forum to odważę się wypowiedzieć - wybieram opcję 1 ponieważ nie dzielę ludzi według audiogramu czy (nie)pełnosprawności - czuję sie dobrze wśród wszystkich którzy mnie akceptują i lubią:)

v2 Biuro matrymonialne Agentur-2life | Agencja Reklamy WRMG | Nowe Forum Młodzieżowe | Plotersky - Technika Reklamowa | Skuteczne pozycjonowanie | Opieka nad grobami w Namysłowie | Otwarcie Forum Młodzieżowego | Avatar | kuchnia śląska | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | panele podłogowe | LIPION MEDIA Group s.c. | kuchnie | Notensatz | aranżacjeJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf kampanie linków mozaika szklana Wykrojniki pozycjonowanie stron profesjonalne pozycjonowanie