Autor Wątek: Który okulista ma rację?  (Przeczytany 1120 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

beatrix

• Deaf
Który okulista ma rację?
« : 17 Kwiecień 2009, 09:02:12 »
Wczoraj miałam badanie okresowe skierowane przez pracodawcę. No i żeby uzyskać zaświadczenie, że mogę dalej wykonywać dotychczasowe obowiązki.

Miałam w tym również badanie okulistyczne. Jak to wyglądało? Zaraz opiszę. Weszłam do gabinetu okulistycznego, okulistka posadziła mnie na wygodnym dziwnym fotelu, kazała mi odczytywać z odległośći prawie 4 metrów literki, które były podświetlane. Prawda jest taka, że ledwo je odczytałam, musiałam zmrużyc oczka by do końca wszysto wyczytać. Pozostałymi badaniami poradziłam. Potem powiedziala, a ze mam - 0.25, drugie - 0.5. Więc powiedziała, że swietnie widzę i że oczka mam zdrowe..

Nio, wcześniej zaniedbałam sprawę z poprzednim okulistą, dał mi skierowanie, żebym kupila okulary antykomputerowe. Olałam..

No i związku z tym, wczoraj okulistka odradzała mi noszenie wlasnie tyh okularków, powiedziała, ze jak bedę nosić, to bez nich już nie obejdę, przyzwyczaję sie do nich i że teraz nastapila naprawdę głupia moda na te okulary antykomputerowe albo te cudowne oprawki itd.. Ja mówie jej, że coraz gorzej widzę, mam zamazany obraz. A ona zapytala się mnie czy w weekendy, na urlopach też gorzej widzę. Faktycznie dobrze, obraz powraca taki rzeczywisty, naturalny a nie zamazany. I na koniec zapytala czy nosze aparaty a ja odparlam ze nie mogę bo czesto mam zawroty glowy, i zapytala sie mnie czy mam takie same decybele sluchu i czy mi sie sluch pogarsza, a ja odparłam ze wcale, ze sie poprawil niz bedac dzieckiem i audiogram mam taki sam... Kazała mi brać kropelki nawilżające oczy, dużo pić wody podczas pracy.. Ma rację bo jak piję duzo wody, to naprawdę inaczej odczuwam, brak zmęczenia.. Kazała mi po pracy nie korzystać w domu z komputera, z oglądaniem filmów itd.. Czytaniem gazet. Powinnam 4 godzinną przerwę zrobić po pracy. Bo problemem rowniez jest to ze jak ogladam filmy z napisami to mi se literki podwajają.. W weekendy jest inaczej rzeczywiscie. Tylko sie boję, ze jak nie bede miala tych okularkow przeciw komputer. to potem z rok na rok wzrok zacznie sie pogarszać..Jeszcze dowaliła, że teraz jesteśmy bardzo przewrażliwionym społeczeństwem i chorujemy dwa razy wiecej niz dawna młodzież ;/

Więc moi drodzy komu mam wierzyć? Tej okulistce (starsza jest), która odradza mi okulary, czy tamtej okulistce (40 letnia prawie), która nalegała?
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2009, 09:05:39 wysłana przez beatrix »

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
Odp: Który okulista ma rację?
« Odpowiedź #1 : 17 Kwiecień 2009, 09:22:27 »
Bea, mam ten sam problem, tyle, że obraz całkiem mi się zamazuje juz od 2m (!!) do dalej. I w pracy właśnie tak mam najczęściej, poza nią bywa czasem, że literek w napisach nie mogę doczytać czy dostrzec kogoś w tłumie. Makabryczne uczucie. Ale najczęściej mam normalnie. Byłam u okulisty tutaj, dała mi skierowanie na okulary, bowiem wzrok mi się pogorszył bardzo, ale to bardzo - normą moją jest na lewym oku +0.75, prawe mam ok. A, że poszłam na badania w trakcie tego dołka wzrokowego, wyszło mi, że na lewym mam aż +1.45 a na prawym ledwo +0.25. Ale pogadałam z okulistą troszkę dłużej, wypytała mnie o warunki pracy, i zgodnie orzekłyśmy, że to wina tych warunków - zamknięte pomieszczenie i niezliczona ilość świateł jarzeniówek. Pogadałam z dziewczynami w pracy, które pracują po kilka lat tam - wszystkie noszą okulary, ale tylko kiedy potrzebują. Okulista również mi poradziła, żebym piła duuuużo wody, nawilżała oczy i wychodziła na zewnątrz na powietrze podczas przerw. Woda pomaga faktycznie, organizm sam wyczuł, że potrzebuje więcej pić tej wody, mniej zmęczenia czuję, nie mam już takich kryzysów wzrokowych a okulary na razie sobie odpuszczę. Kazała przyjść na badania po trzech miesiącach i również w trakcie dołu wzrokowego, nie wtedy, kiedy dobrze, normalnie widzę.

Nie mogę Ci powiedzieć, niestety, pracujesz w dużo lepszych warunkach jak ja, myślę, że okulary również mogą zaszkodzić niż pomóc, zwłaszcza kiedy zalożysz za silne szkła na normalne dni, albo wtedy kiedy ten "dołek" wzrokowy będzie nawet ciut mniejszy od tych parametrów co Ci wyszły na badaniu.
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

natalia

• Deaf
« Odpowiedź #2 : 17 Kwiecień 2009, 09:55:07 »
Myślę, że tamta która odradzała ma rację. Mogę Ci podać mój przykład. W badaniach wykazały, że mam -3,25(prawe)  i -3(lewe), a noszę szkła o wiele mniej - odpowiednio -2,75 i -2,5. Okulistka powiedziała, żeby moje oczy "pracowały", a nie "odpoczywały" przy tych mocniejszych szkłach. I powiedziała, że jak będę czytać książkę czy gazetę to bez okularów. I jeszcze zazwyczaj oglądałam film z napisami z dużą czcionką przy dużej odległości (w okularach), bo moje oczy nie umieją czytać, i zaczęłam oglądać małe napisy, to moje oczy zaczęły pracować i lepiej widzę teraz. Tzn. że potrafię czytać bez wysiłku. I dlatego takie jest moje zdanie, że starsza okulistka ma rację z tym odradzaniem.

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #3 : 17 Kwiecień 2009, 09:58:19 »
Ja tam nie wiem, ale powiem tak: noszę okulary od 16 roku życia, bez przerwy, tylko w łóżku, jak czytam, to zdejmuję, bo mi niewygodnie podpierać się.
I nie pogorszyła mi się wada wzroku na +, nadal swobodnie widzę z bliska, czytam itd.
Ale ciągle mi się pogarsza wada wzroku na -, prawie co 2 lata wymieniam szkła na mocniejsze o 0,5 dioptrii. Teraz bez okularów nie widzę napisów na monitorze odległym o ponad 50 cm, nie widzę numerów autobusów itd...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

mk_scv

• Deaf
« Odpowiedź #4 : 17 Kwiecień 2009, 10:05:48 »
Może by pójść to trzeciego okulisty? Najlepiej do prywatnego, ale nie znajomego!

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 17 Kwiecień 2009, 10:09:44 »
Neciu dzięki, że odpowiedziałaś na mój wątek. Zresztą ja tak samo myślę co ty. Zawsze jestem osobą, jak mi coś grozi, zawsze od razu realizuje receptę, albo dostosowuję się do zaleceń lekarza, ale w przypadku okularów, to miałam dziwne odczucia, mieszaną niepewność.

W moim przypadku, warunki w pracy są dobre. Oświetlenie zgodne z przepisami, tylko wykładzina jest błędem, bo jest duszno i czuć kurz w powietrzu. A dla alergików to typowe. Na przerwy wychodzę własnie na świeże powietrze, często robię przerwy 5 minutowe, nawet minuta, zależy od tego jak moje oczka reagują. Często w trakcie przerwy rysuje paluszkami po blacie, po biurku "ósemki, fale, krzyżyki", takie terapie pomagają, wzrok nie jest natężony w jeden punkt. Często mrugam oczami o tak specjalnie. W dni słoneczne noszę zawsze ciemne okulary. Rankiem kiedy moje oczy są zmęczone, noszę również okulary przeciwsłoneczne, dlatego by nie obciążać wzroku od razu mocnym światłem. Jak wcześniej wymieniłam, że nawilżam oczy kropelkami, piję dużo wody.. itd..

I uważam,że jeśli przestrzegam te zasady to nie powinnam się obawiać... Odpuszczę sobie narazie te okularki. Posłucham głosu serca i tej okulistki :).. Neciu skoro okulista twoja uzasadniła tak jak moja, to chyba mają rację.

mk_scv własnie dostałam skierowana od pracodawcy na badania w prywatnej przychodni na koszt firmy... Na pewno to nie jest kiepska okulistka, bo jeszcze zapomniałam dopisać, ze podczas badania rogówki urzadzeniem z oswietleniem, dopatrzyła sie ze mam migrenę :) i faktycznie mam ją od paru ładnych lat :)

Natalio dokładnie, oczy powinny być aktywne.. Dziękuje że dodałaś kolejne potwierdzenie racji tej okulistki co mi odradzala...

Fasolka, właśnie jeśli sie ma wade na (+), nie musimy się obawiać ,bo ta wada nie rozwija się podstępnie i szybko, a jeśli mamy (-) i jest to wada, która szybko się uaktywnia, pogarsza się widzenie z daleka, z metr na metr.

« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2009, 10:27:07 wysłana przez beatrix »

miszka

• Deaf
« Odpowiedź #6 : 17 Kwiecień 2009, 15:15:38 »
też miałam kiedyś podobną sytuację - 1 mi mówił, że mam nosić cały czas, a drugi - że tylko do czytania, komputera... no, w końcu kupiłam, bo nie wiedziałam na kim mam polegać wówczas,
teraz - jeśli jestem zmuszona do siedzenia cały czas na kompie (prace roczne, referaty i itd) to wtedy noszę okularki i robię przerwy - ale nie co 5 minut, tylko co pół h, godzinkę (nie lubię się rozpraszać) no i na całe szczęście piję dużo wody - bo lubię, taki nawyk od dziecka:)

a pytanie, tak z innej beczki:
do jazdy używacie okularków? (ja w trakcie dodatkowych godzin:P) i nie noszę... a nie wiem czy powinnam? widzę znaki, widzę drogę (nie idealnie, ale jednak), ale twarze ludzi są zamazane? czy to nie będzie niebezpieczne? obawiam się, że postępuję niesłusznie

CrazyWoman

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 28 Kwiecień 2009, 10:30:52 »
a pytanie, tak z innej beczki:
do jazdy używacie okularków? (ja w trakcie dodatkowych godzin:P) i nie noszę... a nie wiem czy powinnam? widzę znaki, widzę drogę (nie idealnie, ale jednak), ale twarze ludzi są zamazane? czy to nie będzie niebezpieczne? obawiam się, że postępuję niesłusznie

Wedlug mnie musisz nosic okulary, bo kiepsko widzisz na ulicy.
Siedzisz przy kompie nieruchoma az twoje oczy nie nawilizuja i masz wrazenie, ze sa bardzo kwasne i suche czyli cierpisz na Zespol suchego oka.
Tez mialam lekkie podejrzenie na Zespol suchego oka ale okulista szybciej mnie wkryl i przepisal mi krople na sztuczne lzy.
http://www.resmedica.pl/zdart8008.html

Posiadam okulary z fotochromem ( cierpie na wstret do swialta), artiflex, platix ( zapobiegaja przed silnym upadkiem na czyms twardego). Jestem z tym zadowolona, ze nie zniszcza mi i nie bede wydac na to moj majatek.
Zazywam leki na oczy tylko z jagoda np KLARIN PERFEKT a krople na oczy to HAYABAK.Chodze do okulisty na pol roku.

Jestem pod opieka okulisty od dziecinstwa i niekazdy okulista potrafi byc skuteczny.Nigdy nie bywam w salonach optykow ( wtedy wymieniam szkla na nowsze, niestety nie sa refundowane na moje potrzeby).Tylko w szpitalach, owszem.Jak mam kompa, pokoj jest zawsze przewietrzony. A duszne powietrze jest szkodliwe dla Naszych oczach.

Linkinka

• Deaf
« Odpowiedź #8 : 28 Kwiecień 2009, 11:22:07 »
Ciezko powiedziec nosze okulary od 5 roku zycia i z roku na rok waga sie pogarszala o 1 dioptr i tak do szis pozostalo na - 17 i -15 niestety okulary sa drogie wiec rodzice maja wielki problem jak musze zmienic okulary. Ja raczej polecam noszenie okularow o komputera bo promienie rzucane od monitora niszcza oczy. Ja nosze okulary a i tak oczy szybko się męczą;/
"Przyjaciel to ten, którego znasz wszystkie wady, a mimo to i tak go kochasz." :D :D

v2 Avatar | Otwarcie Forum Młodzieżowego | panele podłogowe | LIPION MEDIA Group s.c. | Plotersky - Technika Reklamowa | Notensatz | aranżacje | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Skuteczne pozycjonowanie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Nowe Forum Młodzieżowe | Agencja Reklamy WRMG | Opieka nad grobami w Namysłowie | kuchnie | kuchnia śląskaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf drzwi stalowe pozycjonowanie reklama pozycjonowanie seo obuwie robocze krzesła obrotowe