Autor Wątek: zabieg wszczepienia implantu ślimakowego Kajetany!  (Przeczytany 1378 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

menka

• Nowy
  • *
Witam! mam na imię Marzena i jestem mamą 12 mies:) chłopczyka który ma głęboki obustronny niedosłuch. zostaliśmy zakwalifikowani do implantu. 1 czerwca synek będzie miał zabieg.

czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda ten zabieg? jak długo trwa? jak długo będziemy przebywac w szpitalu?....

z góry bardzo dziękuję..........

bartosz

• Deaf
Odp: zabieg wszczepienia implantu ślimakowego Kajetany!
« Odpowiedź #1 : 29 Maj 2009, 14:01:53 »
Zabieg trwa ok. 1,5 godziny, w szpitalu się siedzi 3 dni.

amelka

• Deaf
« Odpowiedź #2 : 29 Maj 2009, 14:14:44 »
Radzę Pani uzyskać pełne, wiarogodne, rzetelne informacje na ten temat. Zaniepokoiło mnie to, że specjaliści dotychczas nie odpowiedzieli Pani na tak ważne pytania, a operacja jest poważna. Warto żeby zasięgnęła Pani obiektywnych informacji na ten temat, również tych dotyczących powikłań pooperacyjnych.
Warto rozważyć też kwestię wyboru aparatów słuchowych cyfrowych, ponieważ te najnowsze często dorównują jakości implantom.
Dużo korzyści może dać rozmowa z Głuchymi i niedosłyszącymi na temat ich tożsamości.

Pozdrawiam i z całego serca życzę podjęcia mądrej, trafnej decyzji.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2009, 14:17:11 wysłana przez amelka »

menka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 : 29 Maj 2009, 14:30:07 »
witam ponownie. nie opisałam wszystkiego. mój synek był zdiagnozowany od początku. nosi aparaty słuchowe od 6 mies. był aparatowany w centrum zdrowia matki polki w łodzi. aparaciki mu nie wystarczają. przez jakis czas nasłuchiwał. teraz niezwraca uwagi na dzwięki. byliśmy w różnych miejscach ( szpitalach). jeździmy tak od roku. temat implantów znam bardzo dobrze. wszystko  nam przedstawili. ja tylko jestem ciekawa jak to jest z doświadczeniami innych. jesteśmy z podkarpacia. mój synek ma operację 1 czerwca. mówili że bedziemy 4-5 dni. ciekawa po prostu byłam czy tak rzeczywiście jest. i jakie mają doświadczenia inni.

acerka

• Szczęśliwy implanto-PJM-owiec ;]
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #4 : 29 Maj 2009, 14:44:01 »
Ja miałam się dobrze, mialam operacje 4 lata temu ( uhu jak ten czas szybko zleciał!) dobrze wspominam. Zaraz po operacji, która trwała 2 godziny; się wybudziłam. Głowa mnie tak bolała, jeść ani otworzyc buzie nie mogłam dostawałam tabletki przeciwbólowe, dużo spałam. Nastepnego dnia już mogłam normalnie chodzić, nie mialam już gorączki. Czwartego dnia mogłam opuścić ten szpital.

Miałam w sumie dwa operacje, jedna w roku 1992 a druga 2005. Tą pierwsza operacje kiepsko wspominam, same rzygania, same leżenie całe 2 tyg  :?

amelka

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 29 Maj 2009, 14:48:34 »
Rozumiem...Mam jednak wrażenie, że nie przedstawiono Pani pełnej informacji, a to podstawowe prawo pacjenta...
Mam nadzieję, że poinformowano Panią, że implant nie zastepuje słyszenia i przedstawiono wszystkie za i przeciw.
Wiem, że podejście medyczne znacznie różni się od kulturowego. Większość jeśli nie wszyscy pracownicy Kajetan nie uznaje tego drugiego.

przyprawka

• Deaf
« Odpowiedź #6 : 29 Maj 2009, 15:47:29 »
bylam kiedys w kajetanach i mnie zakwalifikowali do implantu,nieomal sie zdecydowalam...ale mama mnie od tej decyzji odciagnela,jestem jej za to wdzieczna gdyz nie bylam przypadkiem wymagajacym implantu.mnie to sie wydaje ze w kajetanach chca jak najwiecej implantow wszczepic..wtedy maja wiecej zyskow...

amelka

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 29 Maj 2009, 18:41:42 »
Tak, Kajetany czerpią na to ogromne zyski. Cóż, to indywidualna decyzja, ale ja na podstawie mojej obecnej wiedzy nie zdecydowałabym się na ten krok gdybym urodziła dziecko niedosłyszące lub głuche. Powody:
- ryzyko operacyjne i powikłania pooperacyjne
- jakość aparatów porównywalna z implantami, a trening słuchowy odbywa się na  takich samych zasadach
- uczyłabym pjm i mowy
- nie chcę decydować za dziecko w kwestii tożsamości

przyprawka

• Deaf
« Odpowiedź #8 : 29 Maj 2009, 19:39:32 »
slyszalam rowniez ze ladniej operuja i przystepniejsza opieke maja na banacha...

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #9 : 29 Maj 2009, 20:50:14 »
slyszalam rowniez ze ladniej operuja i przystepniejsza opieke maja na banacha...

Potwierdzam. Byłam tam zaimplantowana. Bliznę zostawili mi ładnie bezpośrednio za uszkiem, a nie wysoko na głowie, brr, jak to robią w Kajetanach... Personel, jak personel, ale najlepszy z nich wszystich jest dr. Niemczyk, który mnie operował. Opieka psychologiczna na wysokim poziomie, treningi słuchowe kontrolne również.

O samym fakcie zaimplantowania nie wspomnę. Zwłaszcza dzieci.
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #10 : 30 Maj 2009, 00:05:03 »
Potwierdzam. Byłam tam zaimplantowana. Bliznę zostawili mi ładnie bezpośrednio za uszkiem, a nie wysoko na głowie, brr, jak to robią w Kajetanach...

A to nie zależy przypadkiem od rodzaju wszczepionego implantu? Bo ja na przykład zaobserwowałam, że posiadacze Cochlearów maja bliznę taką jak Twoja [nie wiem jaki masz system]. A w przypadku Med-Elów robią większe nacięcia, właśnie wysoko na głowie, jak to wynika z Twojego opisu. I mowa jest tutaj o tym samym ośrodku implantującym.

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #11 : 30 Maj 2009, 09:35:22 »
Potwierdzam. Byłam tam zaimplantowana. Bliznę zostawili mi ładnie bezpośrednio za uszkiem, a nie wysoko na głowie, brr, jak to robią w Kajetanach...

A to nie zależy przypadkiem od rodzaju wszczepionego implantu? Bo ja na przykład zaobserwowałam, że posiadacze Cochlearów maja bliznę taką jak Twoja [nie wiem jaki masz system]. A w przypadku Med-Elów robią większe nacięcia, właśnie wysoko na głowie, jak to wynika z Twojego opisu. I mowa jest tutaj o tym samym ośrodku implantującym.

Trza by się zapytać kto ma cochlera.
Ja mam Digi SP i Digi Sonic (firma francuska).
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

dianda

• Deaf
  • Życie na tym świecie wymaga odwagi
« Odpowiedź #12 : 31 Maj 2009, 19:40:55 »
Bo ja na przykład zaobserwowałam, że posiadacze Cochlearów maja bliznę taką jak Twoja
u mnie cochlear - blizna osadzona nisko.
aSIA twoje spostrzeżenie jest trafne ;), nie pierwsza zauważyłaś tą zależnośc:)

"... kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to, że pragnienie owo zrodziło się w Duszy Wszechświata. I spełnienie tego pragnienia, to Twoja misja na Ziemi"

:arrow: Cochlear implant od 1999 + JM

acerka

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #13 : 01 Czerwiec 2009, 03:16:39 »
a u mnie blizna jest dość wysoko osadzona, stad nie moge wiele zrobić ze swoimi włosami, muszę bliznę zakrywać włosami  :P

mruczkin

• Deaf
« Odpowiedź #14 : 25 Listopad 2009, 15:00:09 »
Ha, proszę o pomoc.
Zrobiłam badanie TK skroni. Co mam zrobić z wynikiem tomografii? Przesłać do Kajetan? Do Instytutu na Pstrowskiego w Wa-wie?

Dzięki za pomoc

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #15 : 25 Listopad 2009, 16:56:24 »
Dajesz na następnej wizycie w Kajetanach, czyli zapewnie dopiero przy konsultacji przedoperacyjnej.

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #16 : 26 Listopad 2009, 00:37:48 »
Blizna po operacyjna nie ma nic wspolnego z firma implantowa.
Med- El, AB czy Cochlear.
Zalezy od.....chirurga i jego umiejetnosci.
Po operacji wiele osob ma zachwianie rownowagi i trzeba sie troche pilnowac.
Czesto mozna miec zanik poczucia smaku i porazenie nerwow twarzowych, to wszystko chwilowe.
Dzieci fantastycznie znosza operacje.
Nie ma bolow glowy, tabletki przeciwbolowe na tydzien i juz.
Bardzo wazne jest zrobienie szczepienia przeciw zapaleniu opon mozgowych.

Ktos tu pisal o bardzo zlych wspomnieniach po operacyjnych, bardzo mi przykro z tego powodu. Generalnie rzecz biorac w Anglii, operuja rano i juz wieczorem mozna wrocic do domu, najwyzej jedna noc mozna spedzic.
Ja nawet nie mialam ochoty siedziec w szpitalu, bo po co?
Dzieci czesto sa dluzej w szpitalu, bo lekarze chca ich dopilnowac.

mruczkin

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 27 Listopad 2009, 16:06:38 »
Dajesz na następnej wizycie w Kajetanach, czyli zapewnie dopiero przy konsultacji przedoperacyjnej.
Ha, nie pozostaje mi nic innego jak umówić sie na nią. Tylko ja jeszcze nie mam karty informacyjnej ze szpitala, zawierajacej wyniki badań. Czekam na nią od marca!

mruczkin

• Deaf
« Odpowiedź #18 : 12 Marzec 2010, 13:42:32 »
aaaa 24.03 mam wszczep, trochę pękam.

acerka

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #19 : 12 Marzec 2010, 14:38:43 »
aaaa 24.03 mam wszczep, trochę pękam.

Będzie dobrze ;)

v2 płytki ceramiczne, glazura | randki | kuchnia śląska | Plotersky - Technika Reklamowa | Hodowla kotów rasy Ragdoll | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Biuro matrymonialne Agentur-2life | prace magisterskieJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf fotograf ślubny wrocław odzież dla spawaczy pasy zębate szkolenia sprzedaż wyszukiwarka kampania reklamowa