Ankieta

Gdyby urodziło się Wam głuche dziecko, co zrobilibyście?

Jestem słysząca/y - nauczyłabym go mówić, do logopedy.
- 1 (3.4%)
Jestem słysząca/y. Nauczyłabym go najpierw mówić, a potem migać.
- 0 (0%)
Jestem słysząca/y. Nauczyłabym go najpierw migać, a potem mówić
- 3 (10.3%)
Jestem słysząca/y - nauczyłabym go migać, i pisać po polsku (dwujęzyczne wychowywanie)
- 3 (10.3%)
Jestem słabosłysząca. Opcja jak 1
- 1 (3.4%)
Jestem słabosłysząca. Opcja jak 2
- 0 (0%)
Jestem słabosłysząca. Opcja jak 3
- 2 (6.9%)
Jestem słabosłysząca. Opcja jak 4
- 2 (6.9%)
Jestem głucha. Opcja jak 1
- 4 (13.8%)
Jestem głucha. Opcja jak 2
- 2 (6.9%)
Jestem głucha. Opcja jak 3
- 3 (10.3%)
Jestem głucha. Opcja jak 4.
- 6 (20.7%)
Inne?
- 2 (6.9%)

Głosów w sumie: 29

Autor Wątek: Co zrobilibyście ze swoim głuchym dzieckiem?  (Przeczytany 1567 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
Co zrobilibyście ze swoim głuchym dzieckiem?
« : 28 Wrzesień 2009, 23:36:39 »
Witajcie ludki,

Głosujcie x:) Nie musicie tutaj pisać, bo to dość drażliwa kwestia. Ale ewentualnie zapraszam do dyskusji.

Jestem bowiem ciekawa, czy jest wiele osób, które jednak naciskają na oralizm x:) Bo mam wrażenie, że jestem osamotniona w dążeniu do wychowywania dwujęzycznego bez mowy.

Niezależnie od wyników ankiety czy ewentualnej dyskusji, argumentów - wychowamy nasze głuche dziecko po swojemu x:)

Ankieta dotyczy również osób posiadających dzieci głuche, jak również tych płci męskiej x;)
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

ms

• Gość
Odp: Co zrobilibyście ze swoim głuchym dzieckiem?
« Odpowiedź #1 : 28 Wrzesień 2009, 23:57:40 »
donald f. mores, autor bardzo bardzo bardzo dobrych ksiazek, obecny redaktor naczelny american annals od the deaf stwierdzil w jednej ze swoich ksiazek: wszyscy jestesmy oralistami. zastanow sie, skad to sie moglo wziac.

jezeli nie chcesz skorzystac z tego, by uczyc dziecko mowy, to swiadczy o tym, ze jestes idiotka (sorry). uzasadnie to krotko: masz prawo wychowywac dziecko jak sobie zyczysz, ale zignorowanie jej potencjalnych mozliwosci jest zwyczajnym idiotyzmem. moze byc Glucha, to nie wyklucza tego, by umiec mowic. pamietaj, ze to teraz jest dziecko. za jakies 20 lat bedzie szukac pracy i jak sie jej noga podwinie np w szukaniu pracy w dwujezycznej szkole dla Gluchych (wierze ze takowe beda) to pozostnie jej zasadniczo praca ze slyszacymi. i co, permanentna karteczka?

bycie Gluchym to cos innego, niz bycie niemowa!!!!!!!

aaa, przepraszam, mam pytanie. Ciebie to staruszki nie nauczyli przypadkiem mowic?

i guzik mnie obchodzi target ankiety, dzieci nie mam.

Miniofilka pół-Motylka

• Deaf
« Odpowiedź #2 : 29 Wrzesień 2009, 06:13:58 »
 :? MS,nawet jeśli masz odmienne zdanie od Olkii, uszanuj Jej wybór. To jej dziecko i tylko ona wraz ze swym partnerem ma prawo do podejmowania decyzji odnośnie wychowywania Małej.

Zagłosowałam na opcję- najpierw PJM później mowa. Dlaczego?
Dziecko Oli to dziecko prawie głuche medycznie - wzrastając wśród migających rodziców jego naturalnym jezykiem jest PJM- dziecko musi znać jakiś język,musi umieć wyrażać swe myśli i odczucia,musi umieć migać bo może się okazać, że ze względu na dużą wadę słuchu nie będzie mogło opanować mowy.
Ja przywiązałabym największą wagę do prawidłowej polszczyzny.
Mowy też próbowałabym dziecko nauczyć,ale nie kosztem całodziennego stania przed lustrem - po to by dać Małemu Człowieczkowi możliwość wyboru świata,w którym chce żyć i uszanowałabym dziecka decyzję, czy chce być słyszące czy głuche.
I powtarzam jeszcze raz - uszanujmy decyzję Olkii, to ona jest matką i ona najlepiej wie, co dla jej Córci jest najlepsze:)
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2009, 06:17:46 wysłana przez Miniofilka pół-Motylka »

ms

• Gość
« Odpowiedź #3 : 29 Wrzesień 2009, 07:13:53 »
wychowanie jej dzieciaka to nie moj problem wiec niech sobie robi co chce. nie moja sprawa.

problem w tym, ze ona nie chce wychowywac dwujezycznie, ale ideologicznie.

mnie nic do tego ale swoje zdanie i opinie podtrzymuje.

Herbcia

• Deaf
« Odpowiedź #4 : 29 Wrzesień 2009, 08:36:43 »
Niech Olkaa wychowa swoja corke jak chce. Ma do tego prawo jako matka i nie nalezy jej krytykować. Dziecko dopiero co sie urodzilo, a tu taki szum...

Ja mam pewna taka uwagę, gluchym rodzicom cięzko jest uczyć dziecku mowe. Nie maja jak monitorowac postepy, nie maja jak sprawdzac czy dziecko prawidlowo wymówiło dane słowo. W przeciwnym razie musieliby oddac na wychowanie słyszacym dziadkom, a co oznacza umniejszanie wartosci gluchego jako rodzica. Inaczej jest jezeli glusi rodzice potrafia poslugiwac sie poprawną polszczyzną na pismie - to im jest zdecydowanie łatwiej sprawdzac postepy dziecka pod tym wzgledem (czyli uczyc dziecko pisemnej polszczyzny).

Jezeli dziecko jest całkowite głuche to lepiej jest najpierw uczyc je PJM, bo zanim naucza się mówić upłynie bardzo duzo czasu (kilka, nawet kilkanascie lat). A do tego czasu dziecko bedzie sie czulo samotnie, nie moga wyrazac swoje mysli i uczucia. I uwierzcie, bedzie miało żal do rodzicow ze pozbawili go komunikacji i wiezi w dziecinstwie.

Inaczej jak dziecko jest slaboslyszace, wtedy jest duzo wieksza szansa ze bedzie mowilo przy aparatach. I tutaj lepiej jest najpierw uczyc mowic.

Ale to wszystko zalezy od dziecka. Nie ma jednej prawidlowej reguly.

CrazyWoman

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 29 Wrzesień 2009, 08:43:34 »
Niektórzy wiedzą tutaj jestem głucha i urodziłam się  z tym czysto genetycznie z straty słuchu. ( niedługo będę u genetyka z młodszym rodzeństwem)
Mama nie załamywała, że ja nie słyszę i nie mam możliwości  w porozumiewaniu z rodzicami. Mama poszła na kurs migowy i tak musiała ze mną porozumiewać w ten sposób.W tym międzyczasie skorzystałam z logopedy i dzięki temu poznałam j.polski  a którąś dnia przestałam do logopedy chodzić.W domu były ćwiczenia w pisaniu liter oraz poznanie słów,Które mama wycinała różne obrazki.Do dziś byłaby dla mnie dobra metoda np widzimy okno to trza wkleić słowo "Okno".Miałam 4 lat i pisalam pierwsze litery dzięki mojej kochanej babci i mamie.
Wierzę,że przy nauce pjm aziecko głuche potrafi być błyskowite i zna polski.Bo wiem i miałam z tym do czynienia.
Dla głuchych na pierwszym miejscu to PJM a potem nauka mowy i gramatyki polskiej.

Szczęśliwa_Julcia

• Moderator
  • Deaf
  • Beatus, qui prodest, quibus potest
« Odpowiedź #6 : 29 Wrzesień 2009, 08:59:31 »
Co do Olkii to tak jak Herbcia uważam, że to Olkii sprawa :P tym bardziej, że w wątku zapytała co "zrobilibyście ze swoim głuchym dzieckiem"a nie "o ja mam zrobić z moją głuchą Wercią":P
odpowiadając na pytanie zgodnie z intencją autorki, piszę, iż moje dziecko na pewno będzie uczone mowy - bo tak jak ms uważam, iż głuchota nie oznacza niemoty - wszak dziecko jest głuche a nie głuchonieme :P ale na pewno też je nauczę PJM i SJM tak aby mogło żyć w dwóch światach, i od niego będzie zależało który wybierze.. ale nie chce je od razu skazywać na świat ciszy.. mimo wszystko dużo łatwiej nauczyć się migania później niż na odwrót.. wiem co piszę, bo znam osoby, które później nauczyły się mówić i które nauczyły się później migać (czyli będąc już pełnoletnimi)
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2009, 09:02:54 wysłana przez Szczęśliwa_Julcia »
"Głusi mogą wszystko - oni tylko nie słyszą" J.King

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #7 : 29 Wrzesień 2009, 09:12:34 »
A Ty potrafisz ocenić kompetencje językowe osób migających? Będąc starszym, nie można opanować ot tak biegle migowego x:P
Nie wiem, co mogę zrobić, aby usunąć SJM ze szkół x:( Żeby Mała migała tak jak my, bez zaśmiecania sobie ślicznej główki tym potworkiem x:(
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

acerka

• Szczęśliwy implanto-PJM-owiec ;]
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #8 : 29 Wrzesień 2009, 09:26:03 »
Gdyby mi się urodziło głuche dziecko (chociaż bardzo watpię abym miała dziecko :P) to przede wszystkim od samego początku migałabym do dziecka nawiązując kontakt. Bo taki kontakt to daje dziecku nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale to zwiększa szanse na dobre relacje miedzy matką a dzieckiem. Dziecko musi znać j polski to jest jasne! Ale też jednocześnie nauczyłabym dziecko mówić, ale nie takim wielkim naciskiem tak jak moja mama ze mną, która niemal codziennie ze mną ćwiczyła.. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby dziecko czuło się bezpiecznie, i przede wszystkim szczęśliwe :)

Szczęśliwa_Julcia

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #9 : 29 Wrzesień 2009, 09:34:38 »
A Ty potrafisz ocenić kompetencje językowe osób migających? Będąc starszym, nie można opanować ot tak biegle migowego x:P
Nie wiem, co mogę zrobić, aby usunąć SJM ze szkół x:( Żeby Mała migała tak jak my, bez zaśmiecania sobie ślicznej główki tym potworkiem x:(
Fasolko to moje subiektywne zdanie, poparte moją obserwacją i zdaniem innych osób, które mają lepsze kompetencje niż ja by to oceniać jeśli chodzi o doskonałą znajomość PJM :) a biegle ot tak to niczego nie opanujesz :P
co do SJM to ciężka sprawa, bo nie znam ani jednej osoby, która by migała czystym PJM.. bo chyba poprostu nic takiego nie istnieje? sama zresztą kiedyś pisałaś, że niektórzy Głusi Ci zarzucają iż migasz niezrozumiale dla nich..

CoJak

• Deaf
« Odpowiedź #10 : 29 Wrzesień 2009, 09:35:21 »
Co do Olkii to tak jak Herbcia uważam, że to Olkii sprawa :P tym bardziej, że w wątku zapytała co "zrobilibyście ze swoim głuchym dzieckiem"a nie "o ja mam zrobić z moją głuchą Wercią":P
odpowiadając na pytanie zgodnie z intencją autorki, piszę, iż moje dziecko na pewno będzie uczone mowy - bo tak jak ms uważam, iż głuchota nie oznacza niemoty - wszak dziecko jest głuche a nie głuchonieme :P ale na pewno też je nauczę PJM i SJM tak aby mogło żyć w dwóch światach, i od niego będzie zależało który wybierze.. ale nie chce je od razu skazywać na świat ciszy.. mimo wszystko dużo łatwiej nauczyć się migania później niż na odwrót.. wiem co piszę, bo znam osoby, które później nauczyły się mówić i które nauczyły się później migać (czyli będąc już pełnoletnimi)

Popieram, podpisuję się pod komentarzem szczęśliwej Julci.
"Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczni."

Johannn Wolfgang Goethe

ms

• Gość
« Odpowiedź #11 : 29 Wrzesień 2009, 09:45:30 »
na obecna chwile nie ma szans by wywalic sjm ze szkoly, bo w szkolach dla gluchych uczy sie potezna ilosc slaboslyszacych, ktorym pjm jest srednio potrzebny i srednio przydatny. nie da sie w szkole dla gluchych uzyskac srodowiska calkowicie odcietego od jezyka narodowego, a tam gdzie jezyk narodowy styka sie z migowym zawsze bedzie postawal taki czy inny system oparty na polskim.

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #12 : 29 Wrzesień 2009, 09:56:28 »
wychowanie dwujęzyczne nie oznacza odrzucenia mowy
nie wiem co wybrać w tej ankiecie, brakuje mi opcji w rodzaju "najpierw PJM, potem polski pisany i mówiony"

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #13 : 29 Wrzesień 2009, 09:58:57 »
nie wiem co wybrać w tej ankiecie, brakuje mi opcji w rodzaju "najpierw PJM, potem polski pisany i mówiony"

mnie tez tego brakuje, dlatego nie zaglosowalam.
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
silence inside me above all-looking at the endless sea at the end of island
gg  out- zycie i ten cholerny dr
wielkie zmiany
http://www.sowkotek.blogspot.com/

ewolkaa

• Deaf
« Odpowiedź #14 : 29 Wrzesień 2009, 10:12:35 »
Jestem za tym by dziecko najpierw zaczęło migać, a potem, żeby się uczyło polskiego... Ale dla mnie rzeczą niepojętą jest odizolowanie dziecka od mowy... Myślę, że nauka czegokolwiek wzbogaca wnętrze człowieka, będzie umiało się dostosować do każdej sytuacji...
Świat zobaczyć w ziarenku piasku
Niebo w dzikiej roślinie
Nieskończoność uchwycić w ręku
A wieczność w godzinie...

Szczęśliwa_Julcia

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #15 : 29 Wrzesień 2009, 10:18:57 »

mnie tez tego brakuje, dlatego nie zaglosowalam.

ja odbieram to jako oczywiste, że za nauką mowy idzie poprawne pisanie po polsku. Inaczej macie rację, że bez sensu jest nauczenie mówienia bez poprawnej polszczyzny..

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #16 : 29 Wrzesień 2009, 10:21:24 »
julcia, ale zwroc uwage ze Fasolka wyraznie pisze o nauczaniu pisanego polskiego a nie mowy:)
wiec opcja dodatkowa by sie przydala:)
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
wielkie zmiany

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 29 Wrzesień 2009, 10:28:28 »
Moje zdanie jest takie jak Sowkotka i DeafHeart. Dodałabym do tego jeszcze zapoznawanie z wielokulturowością od najmłodszych lat.
Ale dodam jeszcze: ja w Twoim wieku miałam nieco inne poglądy, wyłożyłam je w rozmowie z Lorim, która została opublikowana w ŚC w roku 2001 ("O tym można mówić i mówić...", ŚC XI, XII 2001). Jeśli kogoś to interesuje, mogę zeskanowany artykuł przesłać. Mogłabym tu umieścić nawet, ale nie wiem, jak to zrobić.
Tak czy inaczej - człowiek się zmienia. Może za 10 lat będziesz myśleć inaczej.

PS. Lori - słabosłyszący uczestnik grupy dyskusyjnej Kakofonia, ja rozmawiałam z nim prywatnie - w skrócie o tym "czy lepiej mieć dziecko głuche czy słyszące" i tam uzasadniałam, dlaczego było to dla mnie bez znaczenia, czy głuche czy słyszące, a on się koniecznie upierał przy słyszącym i też to uzasadniał.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2009, 10:32:57 wysłana przez swiatlucy »

Szczęśliwa_Julcia

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #18 : 29 Wrzesień 2009, 10:29:48 »
julcia, ale zwroc uwage ze Fasolka wyraznie pisze o nauczaniu pisanego polskiego a nie mowy:)
wiec opcja dodatkowa by sie przydala:)
może niech Fasolkaa sie wypowie? w końcu to ona stworzyła ankietę ;)

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #19 : 29 Wrzesień 2009, 10:33:55 »
swiatlucy, moge poprosic o ten wywiad zeskanowany:)?
wielkie zmiany

v2 prace magisterskie | Hodowla kotów rasy Ragdoll | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | kuchnia śląska | płytki ceramiczne, glazura | randki | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Plotersky - Technika ReklamowaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf markizy Tychy ściany szczelinowe rowery stacjonarne BUTY OCHRONNE pozycjonowanie informacje