Necia - a czemu nie tutaj? wszyscy jestesmy ciekawi, no i ktos inny tez mógłby z tego skorzystac
Paolo - Tu są moje wrażenia po dłuższym czasie używania implantu - możesz sobie poczytac

link:
http://www.deaf.pl/index.php/topic,1281.msg83482.html#msg83482ogólnie implant zapewnił mi duzo wiecej niż aparat. Ma swoje minusy, ale uważam że bylo warto. no i sie ciesze żem baba - nie widać mojej cyborgowatosci bo mam długie włosy

Jednak wada słuchu nie jest tak powszechna jak okulary i ludzie lubia się dziwić

Ale ogólnie nie miałam z tym nigdy problemu, jedynie ciesze sie że przypadkowy przechodzień nie gapi sie niepotrzebnie.Ale jednocześnie zazdroszcze facetom że maja krótkie włosy i nie muszą się przejmowac czy zepsują fryzurke w trakcie zmiany baterii

Znam osobę co byla implantowana nieco później niz ja.. radzi sobie bardzo dobrze w świecie słyszakow, mówi i słyszy lepiej niż ja. Ale słuch sie znacznie pogorszyl więc zdecydowała sie na implant... okazało sie ze w trakcie zabiegu coś się skomplikowało, pękła błona bębenkowa i ogólnie krew sie polała. Teraz nie może wrócic do aparatów, ale implant działa dobrze. Miej świadomość ze decyzja o wszczepie jest nieodwracalna - czasami z przymusu jak u tej mojej kolezanki. U mnie odczuwam nieraz ze mam cos pod skórą - taka lekka wypuklość i lekki ból przy odpowiednim nacisku - normalnie nic nie przeszkadza i moge swobodnie spać jak cos

Szczęśliwie mój zabieg nie miał komplikacji i moge wrócic do aparatów,ale wole korzystać z implantu - najpierw po to by dac mu szansę - bo początkowo każdy dzwiek okreslałam jak "łup w łep"

bardzo byly odczuwalne i szokująco głośne. I pomysleć ze teraz jestem juz po kolejnym podgłośnieniu implantu

To uczucie łupania w głowie mija i trzeba dać szansę implantowi, zaaklimatyzować sie na nowo w świecie dźwieków. Słychac wiecej, a to co było wcześniej jest dużo głośniejsze, a nieraz dodatkowo brzmi inaczej.
Reszta pod tym linkiem co podałam na wstępie.
Jeśli chodzi o odrost włosów to właśnie mija rok i póki co włosy jeszcze nie osiagneły tej długosci co przed zgoleniem (lekko ponad ramię siegają z tej strony co implant) - może akurat mi wolno rosną, bo nie wiem jak inni.