Autor Wątek: Najciekawsze pierwsze wrażenia słuchowe w implantach  (Przeczytany 1629 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paolo_T

• Nowy
  • *
Najciekawsze pierwsze wrażenia słuchowe w implantach
« : 13 Październik 2009, 09:06:36 »
Moi drodzy,

Zachęcam do podzielenia się swoimi doświadczeniami i wrażeniami słuchowymi po aktywacji implantu słuchowego jak w trakcie żmudnego ćwiczenia słuchowego. Jakie konkretne dźwięki was najbardziej zaskoczyły, wzruszyły, rozczarowały? Jakie tajemnice się kryją pod tymi cudenkami, których nie ma w aparatach słuchowych?

Jak na razie jestem osobą rozważającą implant słuchowy więc nie mam za wiele do powiedzenia w tym wątku- byłbym niezmiernie wdzięczny za uchylenie choć rąbka drzwi do świata implantowanych ;)

Bardzo wielkie dzieki!

Paolo

Ubytek słuchu: 90 DB, w tym od 1,25kz na łeb szyję.

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
Odp: Najciekawsze pierwsze wrażenia słuchowe w implantach
« Odpowiedź #1 : 13 Październik 2009, 12:35:31 »
Wysłałam Ci pw - moją relację z pierwszego ustawienia procka 4lata temu :)
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

kareena

• Deaf
« Odpowiedź #2 : 09 Listopad 2009, 16:05:45 »
Necia - a czemu nie tutaj? wszyscy jestesmy ciekawi, no i ktos inny tez mógłby z tego skorzystac

Paolo - Tu są moje wrażenia po dłuższym czasie używania implantu - możesz sobie poczytac :) link: http://www.deaf.pl/index.php/topic,1281.msg83482.html#msg83482

ogólnie implant zapewnił mi duzo wiecej niż aparat. Ma swoje minusy, ale uważam że bylo warto. no i sie ciesze żem baba - nie widać mojej cyborgowatosci bo mam długie włosy :)  Jednak wada słuchu nie jest tak powszechna jak okulary i ludzie lubia się dziwić :) Ale ogólnie nie miałam z tym nigdy problemu, jedynie ciesze sie że przypadkowy przechodzień nie gapi sie niepotrzebnie.Ale jednocześnie zazdroszcze facetom że maja krótkie włosy i nie muszą się przejmowac czy zepsują fryzurke w trakcie zmiany baterii ;-)

Znam osobę co byla implantowana nieco później niz ja.. radzi sobie bardzo dobrze w świecie słyszakow, mówi i słyszy lepiej niż ja. Ale słuch sie znacznie pogorszyl więc zdecydowała sie na implant... okazało sie ze w trakcie zabiegu coś się skomplikowało, pękła błona bębenkowa i ogólnie krew sie polała. Teraz nie może wrócic do aparatów, ale implant działa dobrze. Miej świadomość ze decyzja o wszczepie jest nieodwracalna - czasami z przymusu jak u tej mojej kolezanki. U mnie odczuwam nieraz ze mam cos pod skórą - taka lekka wypuklość i lekki ból przy odpowiednim nacisku - normalnie nic nie przeszkadza i moge swobodnie spać jak cos ;)

Szczęśliwie mój zabieg nie miał komplikacji i moge wrócic do aparatów,ale wole korzystać z implantu - najpierw po to by dac mu szansę - bo początkowo każdy dzwiek okreslałam jak "łup w łep" ;) bardzo byly odczuwalne i szokująco głośne. I pomysleć ze teraz jestem juz po kolejnym podgłośnieniu implantu :) To uczucie łupania w głowie mija i trzeba dać szansę implantowi, zaaklimatyzować sie na nowo w świecie dźwieków. Słychac wiecej, a to co było wcześniej jest dużo głośniejsze, a nieraz dodatkowo brzmi inaczej.

Reszta pod tym linkiem co podałam na wstępie.

Jeśli chodzi o odrost włosów to właśnie mija rok i póki co włosy jeszcze nie osiagneły tej długosci co przed zgoleniem (lekko ponad ramię siegają z tej strony co implant) - może akurat mi wolno rosną, bo nie wiem jak inni.
kareena

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #3 : 09 Listopad 2009, 18:10:53 »
Wiecie co?
Zalozcie Blogi - czyli codzienne wspomnienia.
Tak robi duzo mlodziezy w Anglii.
Mnie sie nie chce bloga robic -za duzo mam juz na glowie, wiec mi wystarczy

http://katie-louisescochlearimplant.blogspot.com/

Jak ktos zna angielski to niech sobie poczyta. Niesamowita dziewczyna, znam ja osobiscie.

kareena

• Deaf
« Odpowiedź #4 : 09 Listopad 2009, 19:21:22 »
w polsce tez sa blogi ;-) ale jakos mnie tez sie nie chce blogowac :)

aha i z tego co pamietam, paru forumowiczów tez ma bloga "implantowego" :)
kareena

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 09 Listopad 2009, 20:54:25 »
No to czemu nie ma ich blogow w deaf.pl?
Powinni Ci co chca sie cos dowiedziec, moc szybko je znalesc

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #6 : 09 Listopad 2009, 21:04:39 »
No, Couture, nie dziw się, tutaj tematy implantowe nie są zbyt mile widziane przez część użytkowników forum i za każdym razem, gdy się jakiś pojawi, dają o sobie znać "bojownicy o kulturę Głuchych" :-)

kareena

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 09 Listopad 2009, 21:15:58 »
adres jednego z takich blogów: http://ci.hell.pl/ :)
kareena

Paolo_T

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 : 18 Listopad 2009, 22:39:59 »
Moi drodzy,

Bardzo dziękuję za linki i szczegółowe opisy :) ci.hell'a już dawno przeczytałem jednym tchem... rzeczywiście bardzo wartościowy blog, mogę nawet przyznać, że dał mi kolejny istotny bodziec w kierunku cybernetycznego świata dźwięków.

No i po długich namysłach... postanowiłem spróbować się dołączyć do tego światka. Prawdopodobnie w połowie grudnia. Postaram się otworzyć w tym zakresie bloga. Prześlę linka w razie czego :)

3manko!

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #9 : 18 Listopad 2009, 23:03:06 »
A jaka firme wybrales?
AB, Cochlear czy Med- El?

Paolo_T

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 : 18 Listopad 2009, 23:30:40 »
A jaka firme wybrales?
AB, Cochlear czy Med- El?

Jeszcze nie doszliśmy do tego tematu. A czy znajdę gdzieś jakaś dyskusję czy porównanie pomiędzy nimi? De facto o różnicach wiem tylko z blogów (ci.hell). Na razie jest ustalone, ze będę miał wstępnie zastosowane rozwiązanie hybrydowe tj. używanie aparatu słuchowego na niskie tony (mam zachowane na calkiem niskie tony na poziomie ok. 60 DB ale dalej już z silnym spadkiem) a implant na wysokie tony. Ponoc to daje lepsze efekty niz sam implant- a w razie niepowodzenia mozna przerzucic sie calkowicie na implant.

Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie info na ten temat albo linki do ciekawych www (moga byc rowniez anglojezyczne).

Pozdr!

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #11 : 18 Listopad 2009, 23:45:33 »
Hm......
Hybrid, jest ciagle nowoscia i nie znam nikogo,kto go ma.
W przypadku tego typu implantu masz wybor pomiedzy Cochlear i Med-El.
Tu ja nic nie doradze, najlepiej skontaktowac sie z firma bezposrednio.
W Anglii, jak skontaktujesz sie z firma to Cie skontaktuja z osoba, ktora uzywa danego implantu. Warto sprobowac w ten sposob w Polsce.
Jezeli tego nie ma w polskich oddzialach, zglos sie do angielskich, oni Ci dadza kontakt emailowy na pacjentow.
Powodzenia

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #12 : 19 Listopad 2009, 03:31:17 »
Paolo, w Polsce masz mieć operację? To tutaj możesz sobie wybierać firmę? Ja takiego wyboru nie miałam, dlatego pytam się. BTW. Cochlear ma hybrydę? Myślałam, że tylko Duety Med-El'a.

Tą dziewczynę, Katie też znam, nie osobiście ale lubie poczytywać jej bloga i potrafi czasem być inspirująca, np. nie wiedziałam, że ona uprawia sporty zespołowe a ja myślałam, że po operacji to już mogę o tym zapomnieć. Nawet podobno była w Polsce ;) Także podpisuję się pod postem Couture i też mogę polecić jej bloga. Bloga sama też prowadzę, ale nie upubliczniam go, może też właśnie między innymi ze względu na KG.

Paolo_T

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 : 19 Listopad 2009, 08:38:33 »
"W przypadku tego typu implantu masz wybor pomiedzy Cochlear i Med-El."

Hejka, Czy mozesz mi wskazac na konkretny model Cochlear Hybrydowy? Na stronie cochlear jest podany tylko 1 model Nucleus 5. Wlasnie dostalem informacje z kliniki, ze bede mial Med-el'a Dueta2 (wiecej info tutaj: http://www.medel.com/english/30_Products/EAS/index.php).

Tak, bede operowany w Polsce i pewnie nie bede mial mozliwosci wyboru modelu ale i tak chcialbym sie dowiedziec wszystkiego co możliwie :) i ewentualnie przedyskutowac z ordynatorem zeby miec pewnosc, ze model jest najbardziej OK.

Droga Asiu- czy moglbym prosic o przeslanie na priva linka do to twojego bloga. Nigdy nie mam skłonności do krytykowania kogokolwiek, zawsze staram się jak najbardziej ostrożnie podchodzić do wszelkich trudniejszych tematów. Z góry bardzo wielkie dzieki! :)

3manko!

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #14 : 19 Listopad 2009, 10:15:21 »
Bloga sama też prowadzę, ale nie upubliczniam go, może też właśnie między innymi ze względu na KG.

Jak to ze względu na KG? Czy mogłabyś to rozwinąć?

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #15 : 19 Listopad 2009, 13:04:51 »
Bloga sama też prowadzę, ale nie upubliczniam go, może też właśnie między innymi ze względu na KG.

Wiem jak Głusi są w pewien sposób wyczuleni na implanty i ja to uszanuję. O implantach chyba już wszystko zostało powiedziane, Polska i świat o nich usłyszał więc teraz kolej na coś innego. Nie potrzeba kolejnego bloga i nie chcę w żaden sposób kogoś 'przestawiać' na implanty, nawet zupełnie nieświadomie. A czy mi się podoba implant, czy nie - moja sprawa i nie potrzebuję do tego innych ludzi.

Tak, bede operowany w Polsce i pewnie nie bede mial mozliwosci wyboru modelu ale i tak chcialbym sie dowiedziec wszystkiego co możliwie :) i ewentualnie przedyskutowac z ordynatorem zeby miec pewnosc, ze model jest najbardziej OK.

A mogę wiedzieć co to za klinika? Domyślam się, że nie Kajetany.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2009, 13:07:31 wysłana przez Asia »

Paolo_T

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 : 19 Listopad 2009, 13:26:49 »

A mogę wiedzieć co to za klinika? Domyślam się, że nie Kajetany.

Właśnie Kajetany :) Byłem także w innych ale z Kajetan wyciągnąłem najwięcej wartościowych informacji i miałem wrażenie, że traktują mnie po prostu po ludzku :)

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 19 Listopad 2009, 13:31:42 »
No to jestem zaskoczona, mi ciężko było wyciągać informacje od Kajetan przed operacją. Teraz to już inna sprawa, ale wcześniej to przyznam, że dzień przed wszczepem nie wiedziałam co dostanę. Może to też zależy od chirurga, który ma Cię operować.

Agg

• Deaf
« Odpowiedź #18 : 19 Listopad 2009, 17:53:25 »

Wiem jak Głusi są w pewien sposób wyczuleni na implanty i ja to uszanuję.

Tak, to teraz implantowani się mają chować po krzakach, żeby kogoś nie urazić... :-/

O implantach chyba już wszystko zostało powiedziane, Polska i świat o nich usłyszał więc teraz kolej na coś innego. Nie potrzeba kolejnego bloga i nie chcę w żaden sposób kogoś 'przestawiać' na implanty, nawet zupełnie nieświadomie. A czy mi się podoba implant, czy nie - moja sprawa i nie potrzebuję do tego innych ludzi.

To oczywiście Twój wybór, ale takie informacje są potrzebne - jak ja zaczynałam pisać, to pół zespołu implantów w Kajetanach czerpało informacje z mojego bloga i mówili, że bardzo im się to przydaje, bo nikt o tym nie pisał tak dokładnie.

Chętnie poczytałabym Twojego bloga, jeśli zechcesz podać mi linka na privie - nie będe rozpowszechniać, jeśli tak sobie zażyczysz.

Post został połączony: 19 Listopad 2009, 17:55:09
No to jestem zaskoczona, mi ciężko było wyciągać informacje od Kajetan przed operacją. Teraz to już inna sprawa, ale wcześniej to przyznam, że dzień przed wszczepem nie wiedziałam co dostanę. Może to też zależy od chirurga, który ma Cię operować.

Mnie też przed operacją w Kajetanach nie mówili, jaki implant dostanę, poza tym jednak nie narzekam na informacje, jakie miałam.

Cochlear chyba dopiero zaczyna z hybrydami, Duet natomiast funkcjonuje już od jakiegoś czasu.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2009, 17:55:09 wysłana przez Agg »

Asia

• Deaf
« Odpowiedź #19 : 19 Listopad 2009, 18:30:20 »
Nie no, ja się nie chowam po krzakach, nie ukrywam, że mam implant i forum o tym wie. Ktoś mnie się spyta o opinię - proszę bardzo, odpowiedziałabym zgodnie z prawdą czyli w deseń: tak, implant może być przydatny nawet dla osób głuchych od urodzenia i ja to sprawdziłam. Ale nie muszę tego upubliczniać, a zainteresowani zawsze mogą do mnie dotrzeć.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2009, 18:33:53 wysłana przez Asia »

v2 randki | płytki ceramiczne, glazura | prace magisterskie | Biuro matrymonialne Agentur-2life | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Plotersky - Technika ReklamowaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf apart hotel cracow okna plastikowe rowery miejskie odwierty geotermalne pozycjonowanie flash