Autor Wątek: CODA adoptują Głuche Dzieci  (Przeczytany 469 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
CODA adoptują Głuche Dzieci
« : 23 Październik 2009, 13:40:38 »
W Ameryce Południowej, głównie w Urugwaju wśród CODA dość często spotykanym zjawiskiem jest adoptowanie przez nich Głuchego Dziecka. Na adopcję Głuchego Dziecka decydują się CODA, którzy są bardzo związani ze Światem Ciszy, którzy mają już słyszące dziecko/dzieci i odczuwają pragnienie posiadania Głuchego potomstwa, by móc komunikować się w LSU (Urugwajski Język Migowy), aby czuć przynależność do Świata Ciszy.

CzarnaPerła

• Deaf
  • najważniejsze jest serce
Odp: CODA adoptują Głuche Dzieci
« Odpowiedź #1 : 24 Październik 2009, 22:42:59 »
u nas raczej to nie przechodzi... hmmmm jakoś zauważyłam że koda (coda) raczej uciekają z tego środowiska, jeżeli już zostają to z pomocą dla Kultury Głuchych, ale czy z oddaniem prowadzącym do adopcji dzieci????

znacie takie przypadki proszę opiszcie
"Jej dłonie zdawały się płynąć w powietrzu jak motyle, a każdy motyl był innym wyrazem".
Marlee Matlin "Głucha jesteś?"

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #2 : 07 Listopad 2009, 11:14:13 »
Cóż... Też zauważam, że w Polsce wielu CODA po wejściu w dorosłe życie za wszelką cenę usiłuje się odciąć od Świata Ciszy. Niedawno spotkałam się z pewną panią, która jest CODA i nie ukrywam, że byłam zbulwersona sposobem w jaki się wyrażała o swoich Głuchych Rodzciach. Za wszystkie krzywdy, przykrości doznane ze strony swych rówieśników obwiniła swych Bogu ducha winnych rodziców... Bardzo mnie to zabolało, bo też jestem mamą dziecka slyszącego.
Z przypadkiem adopcji Głuchego dziecka przez CODA nie spotkałam się w Polsce.

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #3 : 01 Grudzień 2009, 09:54:01 »
hmmmm jakoś zauważyłam że koda (coda) (...) jeżeli już zostają to z pomocą dla Kultury Głuchych

Znasz takich CODA? To daj mi do nich kontakt, proszę

v2 kuchnia śląska | płytki ceramiczne, glazura | randki | Plotersky - Technika Reklamowa | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Biuro matrymonialne Agentur-2life | prace magisterskie | Hodowla kotów rasy Ragdoll Jezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf reklama mobilna śląsk studzienki wodomierzowe pozwolenie na wprowadzanie gazów i pyłów do powiet stelaże do łóżek tworzenie stron WWW