Autor Wątek: Głuchy-telefon.pl  (Przeczytany 4537 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

swiatlucy

• Deaf
Odp: Głuchy-telefon.pl
« Odpowiedź #20 : 03 Listopad 2009, 16:18:50 »
Dobrze by było, żeby to działało też w drugą stronę, tzn. że ktoś chce do mnie zadzwonić to dzwoni do Was a Wy mi piszecie to na żywo np. przez chat jakiś czy komunikator.

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #21 : 03 Listopad 2009, 18:59:48 »
Pomysl jest dobry :D ale na efekty musimy poczekac, poki co lepiej to zlecic osobie ktora to zrobi bezinteresownie podobnie jak robilem kiedys, ewentualnie pomoze ktos z bliski lub rodzina, mysle ze taki system pomocy bylby pomocny ale na dzien dzisiejszy trudno przewidziec rezultaty ;) prosty przyklad podam :d
U nas w Bialymstoku kazdy gluchy lub osoba z wada sluchu ktora nie moze sie porozumiec przez komorke moze wyslac SMSa do korporacji taxi zamawiajac taksowke wpisujac odpowiedni KOD oraz adres i do tego mamy rabacik  ;)

Dzialalnosc czy usluga spersonalizowana jest OK ale mialbym szczere obawy co do skutecznosci, tym bardziej ze taki rodzaj uslugi musialbym byc dostepny bezawaryjnie przez 24 h na terenie calej Polski ;)

To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #22 : 03 Listopad 2009, 19:27:56 »
W wielu miastach można zamówić taksówkę SMS-em. Ale opowiem, jak to działało w Warszawie:

Wieczorem, na dzień przed wylotem za granicę piszę SMS do korporacji taksówkarskiej z prośbą o taxi następnego dnia wczesnym ranem (podaję godzinę i adres na Służewiu). Przychodzi SMS z potwierdzeniem przyjęcia zlecenia.
Następnego dnia wychodzę z domu o na ok. 5 minut przed umówioną godziną i czekam. I czekam i czekam... Po 10 minutach piszę kolejny SMS z zapytaniem o taxi, na którą czekam. Wtedy otrzymuję odpowiedź, że niestety zlecenie nie może zostać zrealizowane. Wtedy zapytowuję, czemu nie zostałam o tym powiadomiona odpowiednio wcześniej. Opowiedź: Oni nie mogą mi wysłać SMS-a sami z siebie, lecz dopiero jako odpowiedź na mój SMS...

A tu zegar tykał, a na lotnisku trzeba być wcześnie do odprawy... miałam ogromne szczęście, że, idąc na nogach w kierunku lotniska, złapałam inną taksówkę i zdążyłam na odprawę... miałam naprawdę duże szczęście.

Jeszcze wcześniej przy innej okazji też miałam problemy z tą korporacją, bo przyjmowała zlecenie (albo i i nie), a potem taxi nie było. A raz zostałam zamknięta w wynajmowanym mieszkaniu i nie mogłam się z niego wydostać i żadna taxi nie chciała do mnie przyjechać, by mi drzwi otworzyć.

A teraz radzę sobie tak, że idę osobiście na postój taksówek (dzień przed planowanym gdzieś wyjazdem) i osobiście u taksówkarza zamawiam kurs, przestałam już ufać tym zamówieniom sms-owym, mimo że już mieszkam w innym mieście.

CoJak

• Deaf
« Odpowiedź #23 : 03 Listopad 2009, 22:36:46 »
W moim mieście nie mam problemów z zamawianiem przez sms taxi. Jest inny problem. Jestem elektrotechnikiem. Często mam do załatwienia jakiś interes w hurtowni z częsciami elektronicznymi lub u producenta elektr. Wysyłam sms z zapytaniem przy okazji informuje że jestem głuchy i prosiłbym o odp sms. Niestety w 80% nie ma żadnego odzewu z hurtowni czy od producenta. Przy okazji kogoś z rodziny poprosze o zadzwonienie z innego nr tel. kom. pod ten sam nr hurtowni, i o dziwo odpowiedź słowna jest. Czesto też tak bywa z innymi firmami. Przez sms pisze kiedy jest bardzo pilny interes. Przeważnie z hurtowniami czy producentami robie interesy handlowe przez niezawodny mail, zawsze jest odpowiedz. Mam przeczucie że handlowcy czy producenci nadal mają gluchych ludzi w lekceważącej pogardzie. :?
"Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczni."

Johannn Wolfgang Goethe

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #24 : 03 Listopad 2009, 23:04:05 »
Mam przeczucie że handlowcy czy producenci nadal mają gluchych ludzi w lekceważącej pogardzie.

Myślę, że to nie chodzi o pogardę, lecz o zwykły strach i lenistwo. A czasem niechęć do fatygi. Mnie np. tata niechętnie pisze SMS-y, bo słabo widzi litery w komórce i ogólnie nie jest biegły w obsłudze komórki. Więc jak np. jest u niego jego wnuczka, to ona pisze te SMS-y za niego.

A i tak najgorzej jest z urzędami. Ja na przykład nie wiem, po co w deklaracji podatkowej podaję swój e-mail (jest na to rubryka), skoro i tak zawsze pani z urzędu skarbowego do mnie zadzwoni. Na szczęście na firmowej pieczątce mam dwa numery telefonów - jeden do mnie, drugi do brata ;).

Agnessa

• Deaf Observer
  • Główny Moderator
  • Deaf
  • Pozwoliłam Słońcu wstać wcześniej niż ja...
« Odpowiedź #25 : 03 Listopad 2009, 23:57:16 »
U mnie, jeżeli chodzi o zamawianie taksówki, to w Poznaniu nie miewam problemów z nim. Wysyłam SMS z adresem i godziną, gdzie ma po mnie przyjechać taksówka, i po chwili dostaję odpowiedź zwrotną z potwierdzeniem przyjęcia zamówienia, podanym numerem, modelem i kolorem samochodu-taksówki. Często mi się zdarzało wysyłać SMS bez określonej godziny i dostawałam odpowiedź zwrotną, że taksówka z numerem xxx przyjedzie za parę minut. Raz czy dwa razy poinformowano mnie, że przyjedzie inna taksówka niż wcześniej zapowiadano.

Jeżeli chodzi o inne miasta, to jeszcze nie zamawiałam taksówki za pomocą SMSa ;]

Pomysł Głuchego-telefonu.pl jest naprawdę rewelacyjny i na pewno ułatwia niesłyszącym w załatwieniu spraw gdzie wymagają kontaktów telefonicznych.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2009, 23:59:03 wysłana przez Agnessa »

Bratka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 : 04 Listopad 2009, 09:30:47 »
U mnie w małym mieście nie miałam problemu z zamówieniem taksówkarza, wystarczy tylko wysłac sms-a i za 5-10 minut był już pod moim blokiem. A tu w Warszawie wiadomo, nawet nie wiadomo gdzie taksówkarza złapać i z tego to wole jezdzic tramwajem lub autobusem.

Uważam, że w Warszawie powinno być specjalne taksówkarze, którzy przyjmują tylko sms-y, żeby osoby niesłyszące się nie martwiły i również w innych dużych miastach.

Wracam to odpowiedniego tematu, Głuchy-telefon powinno być wszędzie nawet w hurtowniach, w sklepie z meblami, AGD, w bankach, a i na dworcu z pociągami i autobusami.

Pozdrawiam serdecznie

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #27 : 04 Listopad 2009, 17:47:35 »
Przestańcie gadać o taxi! O taxi, doświadczeniach z SMSem itd - możecie iść na inny wątek!

Usługi przez tel:

1. umawianie wizyt u lekarza/ fryzjera/ kosmetyczki/solarium/

2. zamawianie jedzenia na telefon - pizza hut, kfc, telepizza, pizza dominum, włoskie, chińszczyzna, itd.

3. Wzywanie fachowców typu elektryk, hydraulik.

4. Rezerwacja biletów na imprezy i wydarzenia.

5. Wzywanie policji, karetki pogotowia, straży pożarnej, straży miejskiej, tłumaczy?

6. Powiadomienia rodzinom, sąsiadom, czy coś w tym stylu? Można wtedy składać życzenia staruszkom w naszym imieniu x;P Nie wiem.

7. Informacja - pogoda, drogi, rozkłady, banki, itd? W końcu istnieje podobno telefonia z informacją.

8. /....
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #28 : 04 Listopad 2009, 18:15:17 »
8. wzywanie taxi :-)

lostowiec

• Gość
« Odpowiedź #29 : 04 Listopad 2009, 22:49:52 »
Taksówkę możecie wezwać przez sms piszecie tylko gdzie ma dojechać pod wskazany adres tylko dla Warszawiaków numer telefon 602109625 a taksówkacz napisze wam smsa za ile będzie i tyle.

gluchy-telefon.pl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #30 : 05 Listopad 2009, 02:25:56 »
Dobrze by było, żeby to działało też w drugą stronę, tzn. że ktoś chce do mnie zadzwonić to dzwoni do Was a Wy mi piszecie to na żywo np. przez chat jakiś czy komunikator.

To jest do zrealizowania, ale po co opóźniać dotarcie informacji do Ciebie przez pośrednictwo przez nas? Tak czy inaczej jeśli jesteś Osobą Niesłysząca wiadomość która do Ciebie dotrze będzie w formie tekstu - a szybciej na pewno dotrze ona do Ciebie bezpośrednio od nadawcy - przeważnie pewnie znajomego, który może Ci napisać sms.

Dzialalnosc czy usluga spersonalizowana jest OK ale mialbym szczere obawy co do skutecznosci, tym bardziej ze taki rodzaj uslugi musialbym byc dostepny bezawaryjnie przez 24 h na terenie calej Polski ;)

Dlaczego obawy co do skuteczności? Wydaje nam się, że jeśli np chodzi o wizytę u lekarza za tydzień bądź dwa - czas reakcji nie musi wynosić kilku minut, może być i dzień - a tak czy inaczej w naszym interesie jest, żebyście byli zadowoleni i wizyta została umówiona na wtedy kiedy Wam pasuje.
Usługi 24h - to jest możliwe, ale tu tez prośba o wyszczególnienie - jakie usługi potrzebujecie przez całą dobę?
Na terenie całej Polski - od samego początku działalności.

Mam przeczucie że handlowcy czy producenci nadal mają gluchych ludzi w lekceważącej pogardzie.

A i tak najgorzej jest z urzędami. Ja na przykład nie wiem, po co w deklaracji podatkowej podaję swój e-mail (jest na to rubryka), skoro i tak zawsze pani z urzędu skarbowego do mnie zadzwoni. Na szczęście na firmowej pieczątce mam dwa numery telefonów - jeden do mnie, drugi do brata ;).

Czyli chcielibyście również, żeby w takiej sytuacji zachodziła opcja kontaktu pisanego jako pośrednictwa między np urzędem a Wami? Oczywiście jest to możliwe, ale wiadomą rzeczą jest, że nie zawsze będziesz przy komputerze czekać na wiadomość/telefon.

Pomysł Głuchego-telefonu.pl jest naprawdę rewelacyjny i na pewno ułatwia niesłyszącym w załatwieniu spraw gdzie wymagają kontaktów telefonicznych.

Cieszymy się, że podoba Wam się nasz pomysł ;))

Wracam to odpowiedniego tematu, Głuchy-telefon powinno być wszędzie nawet w hurtowniach, w sklepie z meblami, AGD, w bankach, a i na dworcu z pociągami i autobusami.

Pozdrawiam serdecznie

Jeśli np. będziesz chciała zamówić pralkę w sklepie AGD - nam podasz ich adres i telefon sklepu do którego trzeba zadzwonić i zamówić - my zrobimy to za Ciebie, wtedy wystarczy, że odbierzesz przesyłkę którą my zamówimy. Wiadomą rzeczą jest, że aby wykluczyć wszelkie możliwości żartów bądź zleceń dla zabawy "odptaszkujesz"  klauzulę o potwierdzeniu takiej a takiej dyspozycji telefonicznej. ;)

Przestańcie gadać o taxi! O taxi, doświadczeniach z SMSem itd - możecie iść na inny wątek!

Usługi przez tel:

1. umawianie wizyt u lekarza/ fryzjera/ kosmetyczki/solarium/

2. zamawianie jedzenia na telefon - pizza hut, kfc, telepizza, pizza dominum, włoskie, chińszczyzna, itd.

3. Wzywanie fachowców typu elektryk, hydraulik.

4. Rezerwacja biletów na imprezy i wydarzenia.

5. Wzywanie policji, karetki pogotowia, straży pożarnej, straży miejskiej, tłumaczy?

6. Powiadomienia rodzinom, sąsiadom, czy coś w tym stylu? Można wtedy składać życzenia staruszkom w naszym imieniu x;P Nie wiem.

7. Informacja - pogoda, drogi, rozkłady, banki, itd? W końcu istnieje podobno telefonia z informacją.

8. /....

Ad. 5. wzywanie pomocy - postaramy się udostępnić numery telefonów - alarmowe które obsługują ludzie ze służb. Nie możemy pozwolić sobie na sytuację w której pracownik CallCenter pójdzie zrobić sobie kawę, a w tym czasie ktoś z Was bedzie potrzebował pomocy - poza tym każde pośrednictwo w takiej sprawie zajmuje bardzo cenny w takich chwilach czas.

Ad. 6. Bardzo ciekawy pomysł - bez żadnego problemu - jak najbardziej do realizacji.

Ad. 7. Jak najbardziej informacje możliwe do pozyskania.

Bardzo cieszymy się zainteresowaniem tematem, zbieramy od Was informacje, bo im więcej ich zbierzemy tym bardziej dopasowany i lepiej dopracowany produkt oddamy w Wasze ręce.

pozdrawiamy,

~Zespół www.gluchy-telefon.pl
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2009, 02:30:15 wysłana przez gluchy-telefon.pl »
www.gluchy-telefon.pl      pierwsza w Polsce platforma dla osób Niesłyszących i Słabosłyszących umożliwiająca kontakt telefoniczny osobie Głuchej.

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #31 : 05 Listopad 2009, 02:38:07 »
To jest do zrealizowania, ale po co opóźniać dotarcie informacji do Ciebie przez pośrednictwo przez nas? Tak czy inaczej jeśli jesteś Osobą Niesłysząca wiadomość która do Ciebie dotrze będzie w formie tekstu - a szybciej na pewno dotrze ona do Ciebie bezpośrednio od nadawcy - przeważnie pewnie znajomego, który może Ci napisać sms.

Nie bardzo rozumiem.
Ja nie chcę wykorzystywać znajomych czy też np. brata, który jest bardzo zapracowany i odbiera wiele telefonów dziennie. Ja pracuję przy komputerze i przez wiele godzin dziennie jestem online. Oczywiście preferuję e-maile i bezpośrednie SMS-y, ale tak się składa, że są ludzie (niektórzy moi klienci czy urzędnicy), którzy koniecznie muszą zadzwonić głosowo. Nie reagują nawet na zwrotne prośby o e-mail czy SMS. Dlatego ucieszyłabym się, gdybym miała "numer głosowy", który przekazywałby mi informacje tekstem, i nie tylko przekazywał, ale w ogóle umożliwiał prowadzenie rozmowy z kimś: pełnilibyście w tym wypadku tłumacza tekstowo-głosowego, pracującego na żywo. Gdyby nie było mnie online, można dzwoniącego poinformować, że "ta osoba jest chwilowo niedostępna" czy jakoś w tym stylu :-)

No, chyba że jestem jedyną osobą zainteresowaną taką usługę, to można sobie odpuścić :-)

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #32 : 07 Listopad 2009, 22:10:00 »
Jest cos takiego w Angli.
Niestety jest to wiele lat ciezkiej pracy tutejszego zwiazku.
Mamy operatora, dzieki temu glucha osoba moze uzyc telefonu textowego i komunkowac sie ze slyszaca.
Osoba slaboslyszaca moze tez mowic, a operator pisze od zaraz odpowiedz.
Jest to wspolny projekt Zwiazku Gluchych i najwiekszego operatora BT.
Dodatkowo sa oczywiscie wszystkie wazne instytucje zaopatrzone w telefon textowy, ale to dodatkowo.
Wezcie zalozcie "rogatywki" i na barykady!
Jak sami sie nie bedziecie dopominac, to dalej nic sie nie bedzie dzialo.
W zeszlym roku, dzieki posiadaniu tego typu uslugi, lzej mi bylo zniesc nagla utrate resztek sluchu. Mialam z powrotem niezaleznosc.

gluchy-telefon.pl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 : 12 Listopad 2009, 21:40:23 »
Couture, jak wygląda system korzystania z usług tego typu w Anglii? Jak tam jest z płatnością za nie? I jak wygląda wtedy komunikacja między osobą niesłyszącą, a słyszącą?

Pozdrawiamy
~Zespół Głuchy-telefon.pl
www.gluchy-telefon.pl      pierwsza w Polsce platforma dla osób Niesłyszących i Słabosłyszących umożliwiająca kontakt telefoniczny osobie Głuchej.

molly

• Nieaktywna Motylka
  • Deaf
  • mój kochany przytulanek
« Odpowiedź #34 : 12 Listopad 2009, 23:14:06 »
Coś mi pachnie na naciągacza. Pytam dlaczego takie brzydkie i ironiczne nazwę daliście. Mi nie podoba "Głuchy-telefon" mi kojarzy zabawa w głuchego telefonu, jest pusto i nie ma w nim. Coś mi kojarzy z nabijanie.

I jestem ciekawa czy wy zrozumiejcie chaotyczne sms od Głuchego bo wiadomo nie popolsku piszą? Czy w głuchym telefonie pracują sami słyszace z tłumaczami PJM?Czy osoby słyszace związane z środowiskiem Głuchych?

Umieranie za sławę, ambicja , żądza władzy i autorytetu są jak rany, które się powiększają , jak postępująca choroba, która stopniowo niszczy osobowośc.Trzeba więc w samym sobie zbudowac równowagę życia. Dla siebie. Wszystko inne jest kruche, niepewne, ulotne. Sława i ambicja są jak wrzody. Są chorobami człowieka. Otchłaniami , w których się pogrąża.- Martin Gray

Couture

• Deaf
« Odpowiedź #35 : 12 Listopad 2009, 23:44:49 »
Couture, jak wygląda system korzystania z usług tego typu w Anglii? Jak tam jest z płatnością za nie? I jak wygląda wtedy komunikacja między osobą niesłyszącą, a słyszącą?

Pozdrawiamy
~Zespół Głuchy-telefon.pl

W Angli system polega na tym, ze osoba niedoslyszaca dzwoni, wybierajac odpowiedni kod przed wlasciwym numerem. Odzywa sie wtedy operator, ktory przejmuje ta rozmowe i przekazuje drugiej stronie co niedoslyszacy mowi. Odpowiedz z drugiej strony jest przekazywana tekstowo w odpowiednio przystosowanym telefonie.
Odplatnosc, nie wiem. automatycznie otrzymujemy 70% znizki, jak placimy ogolny rachunek telefoniczny.
Jak chcecie, to dowiem sie, kto moze konkretnie Wam doradzic z RNID.
Zapytam sie goscia, czy moge przekazac Wam jego email.

Pozdrawiam

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #36 : 12 Listopad 2009, 23:48:13 »
Ja myślę, że to nie jest naciąganie, ale też mi się ta nazwa nie podoba, źle mi się kojarzy.
Moje propozycje nazwy na tego typu inicjatywę:
Teletekstofon
Teksttelefon
Telefon-Tekstowy

Herbcia

• Deaf
« Odpowiedź #37 : 13 Listopad 2009, 08:14:02 »

Gluchy telefon tez mi sie kojarzy z zabawa w przedszkolu, choc nazwa wcale nie jest taka zla, tylko przywoluje wspomnienie znienawidzonego przez nas tej zzabawy w dziecinstwie.

Moja propozycja:
 - telefon głuchych
 - teledeaf

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #38 : 13 Listopad 2009, 10:35:53 »
Teledeaf mi bardziej podchodzi. Tekstelefon kojarzy się prędzej z sextelefonem - przybliżona wymowa :P
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

Herbcia

• Deaf
« Odpowiedź #39 : 13 Listopad 2009, 11:33:55 »
Albo inna nazwa:

"tele4deaf" :)

Necia, tez mam podobne skojarzenie z tym teksttelefonem  :lol:

v2 prace magisterskie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | randki | płytki ceramiczne, glazura | Biuro matrymonialne Agentur-2life | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll | Plotersky - Technika ReklamowaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf tabletki wspomagające odchudzanie projektowanie stron linki sponsorowane cennik TABLICZKI ZNAMIONOWE linki sponsorowane cena