Autor Wątek: "Deaf Life" - do obejrzenia w Muranowie  (Przeczytany 732 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marta Ab

• Deaf
"Deaf Life" - do obejrzenia w Muranowie
« : 18 Luty 2010, 22:01:31 »
Witajcie ludki :) Film "Deaf life" jest amatorski, ale w miarę ciekawy. Opowiada on o  życiu niesłyszących. Nie tylko z perspektywy dziewczyny, która od dziecka nie słyszy, ale też... dziewczyny (która kiedyś sama dokuczała niesłyszącym), która w wyniku wypadku traci słuch i jej życie zmienia się o 180 stopni. Film pokazuje też, że pomimo kalectwa niesłyszący mają marzenia i mogą je realizować, w nim góruje motyw tańca :)

Będzie można obejrzeć w kinie Muranów w Warszawie (niestety bilet 10zł), jednakże zachęcam, prócz tego będzie mini konferencja i ze dwie zabawy dla słyszących, po to by mogli zrozumieć nas - niesłyszących :)

http://www.blizejprzedszkola.pl/artykul-1529,deaf-life-spotkania-na-styku tu jest co nie co o tym pokazie.

Jeżeli chcielibyście więcej się dowiedzieć o "Deaf Life" proszę o pytania :)

Dodam też trochę wiadomości z neta:

http://www.mmwarszawa.pl/6133/2009/10/25/deaf-life-radosny-taniec-nieslyszacych?districtChanged=true
http://www.mmwarszawa.pl/6095/2009/10/22/deaf-life--w-swiecie-ciszy?districtChanged=true
http://www.qlturka.pl/czytelnia,teatr_film,tanczace_stereotypy__rzecz_o_filmie_deaf_life,3082.html

Jest tego trochę więcej, jednak myślę że tyle wystarczy, żeby nie było że spamuję :)

PS - film ma ok 45 min. Serdecznie zapraszam
...:::: nikt nie ma prawa mówić jak żyję, ponieważ nikt za mnie nie umrze ::::...
...oto motto, które nam pozwala żyć, jak chcemy....

miszka

• Deaf
Odp: "Deaf Life" - do obejrzenia w Muranowie
« Odpowiedź #1 : 18 Luty 2010, 23:47:00 »
Witam, witam!
Mam pytanie, czy można dostać film w jakiś inny sposób? Bo w ten dzień nie dam rady być w Warszawie :) (z tego co widziałam, to 4 marca będzie).

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #2 : 19 Luty 2010, 07:25:51 »
Obejrzałam x;)

Tylko dwa rzeczy z filmu nie podobały mi się. Dominacja mowy mówionej przez głównych bohaterów.
I jakiś tekst gdzieś tam, o niepełnosprawności, czy jakoś tak x:> Ale już nie pamiętam, co konkretnie, oglądałam zaraz po wyjściu filmu..
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

Marta Ab

• Deaf
« Odpowiedź #3 : 21 Luty 2010, 03:54:48 »
Miszka, niestety są one na razie na DVD, w necie je nie ma.
Ale będzie jeszcze najwczesniej w kwietniu pokaz :) również w Warszawie, ale termin nie jest jeszcze znany. Skąd jesteś?

Fasolkaa, to fakt, też usłyszałam (i to nieraz) taką opinię. Jest taka dominacja gł dlatego, że film ten byl kierowany gł dla słyszących - a autorka tego scenariusza (jest on oparty na faktach) jest słabosłysząca, sama migowego nauczyła się niedawno dopiero. No ale cóż :) Był stworzony z myslą dla niesłyszących, by słyszacy mogli nas wszystkich lepiej zrozumieć.
Chodzi o napis o implantach?
...:::: nikt nie ma prawa mówić jak żyję, ponieważ nikt za mnie nie umrze ::::...

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #4 : 21 Luty 2010, 08:27:07 »
Był stworzony z myslą dla niesłyszących, by słyszacy mogli nas wszystkich lepiej zrozumieć.

slowko "dla" tu nie pasuje. wiem, w czym sens, ale lepiej byloby mowic, że został stworzony z myslą o niesłyszących, by slyszacy mogli itp... itp.
ten film nie jest tak naprawde dla nieslyszacych.
na fali ostatnich wydarzen, ktorych bylam swiadkiem i osoba zaangazowana, to upewnilam sie, ze tak naprawde nikogo nieslyszacy nie obchodza..
ciekawe czemu nie ma pelnometrazowego filmu dla osob nieslyszacych z opowiesciami z ich zycia (nie jakies durne fabułki) z językiem migowym itp. .. ?(argumenty: brak budzetu i niska rentownośc takiego filmu). juz nie mowiac o tym, ze bylby trudny do zrozumienia przez osoby slyszace:P
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
silence inside me above all-looking at the endless sea at the end of island
gg  out- zycie i ten cholerny dr
wielkie zmiany
http://www.sowkotek.blogspot.com/

ajaa

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 21 Luty 2010, 23:47:23 »
Czy ktoś z Was wybiera się tam?

miszka

• Deaf
« Odpowiedź #6 : 22 Luty 2010, 17:20:35 »
Ale będzie jeszcze najwczesniej w kwietniu pokaz :) również w Warszawie, ale termin nie jest jeszcze znany. Skąd jesteś?

Jestem ze Śląska ;)
Może w kwietniu mi się uda? :D To się dopiero okaże :)

Marta Ab

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 23 Luty 2010, 00:11:56 »
sowkotek, wiem, przepraszam za złe określenie :) dzięki za poprawkę.
Ja natomiast nie - właśnie w tym filmie zorientowałam się, że (mimo iż to zwykła, prosta amatorszczyzna) wzbudza on zainteresowanie. Niektóre osoby na premierze filmu płakały! I to słyszące! Oczywiście, to zależy od ludzi...
To fakt, że nie jest pełnometrażowy, ale...  Jednak nic nie mówię więcej, by nie zapeszyć :)

miszka, mam nadzieję że uda ci się wpasc :) jeśli nie, to napisz na mój adres, i może cos sie wykombinuje bez konieczności przyjazdu do Wa-wy (choć to chyba nierealne troszkę...)

volkmen

• Deaf
« Odpowiedź #8 : 03 Marzec 2010, 19:46:32 »

Fasolkaa, to fakt, też usłyszałam (i to nieraz) taką opinię. Jest taka dominacja gł dlatego, że film ten byl kierowany gł dla słyszących - a autorka tego scenariusza (jest on oparty na faktach) jest słabosłysząca, sama migowego nauczyła się niedawno dopiero. No ale cóż :) Był stworzony z myslą dla niesłyszących, by słyszacy mogli nas wszystkich lepiej zrozumieć.
Chodzi o napis o implantach?
wiesz film trwa okolo 50 minut jest na dvd wiec mozna go zripowac i wrzucic na jakis serwer i kazdy go sciagnie

wiem wiem propaguje piractwo ale to w dobrej wierze  :)

mozna to tak zrobic?

Milcia

• Deaf
« Odpowiedź #9 : 15 Kwiecień 2010, 12:44:09 »
Wlasnie niedawno obejrzalam ten film. Bedzie ciag dalszy?  Czy to tylko "jednorazowy" film?

v2 prace magisterskie | Plotersky - Technika Reklamowa | Biuro matrymonialne Agentur-2life | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll | randki | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | płytki ceramiczne, glazuraJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf markizy gliwice przeprowadzki warszawa środki odchudzające apart hotel cracow aparaty ekg