Autor Wątek: Pilne - prośba o pomoc: Ankieta o niepełnosprawnych w mediach  (Przeczytany 917 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ShakuganNoAngel

• Deaf
Odp: Pilne - prośba o pomoc: Ankieta o niepełnosprawnych w mediach
« Odpowiedź #20 : 23 Czerwiec 2010, 20:07:58 »
Ja nie oceniam całej grupy osób z powodu tego incydentu, którego kiedyś doświadczyłam. Na szczęście puściłam to w niepamięć i na nowo poznaję innych ludzi. Natomiast to co napisałam wcześniej, to są moje subiektywne odczucia jakie ja doświadczyłam będąc na tym forum i nie mam wcale takiej intencji, żeby kogoś obrażać. Chyba pozwolicie mi wyrażać opinie, nawet takie które nie są zgodne z waszym myśleniem.  :)
Tupac- ci niesympatyczni to byli po prostu źle wychowani. Nie będę pisała co oni takiego robili  :?

Post został połączony: 23 Czerwiec 2010, 20:10:46
a co do ankiety, to jest taka nietypowa:) dodałabym jeszcze tylko program Potrafisz, który leci na regionalnej trójce Lublina i chyba Chełma:)

małe OT :]
Chełm to małe miasto i nie ma własnej TVP .. tylko w Lbnie (to duze miasto) jest TVP i tyle... w TVP Lublin od czasu do czasu chełm jest pokazywany..
a co do ankiety - pozostaje bez komentarza..

Nie byłam do końca pewna i dlatego napisałam chyba :) ale sprawdziłam już na stronie oficjalnej tego programu i wiem że dodatkowo w Kielcach wyświetlają go :)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2010, 20:10:46 wysłana przez ShakuganNoAngel »

Linkinka

• Deaf
« Odpowiedź #21 : 23 Czerwiec 2010, 20:55:56 »
ale odbiegacie od tematu, co wam przeszkadza o jeden temat więcej, szkoda wam miejsca na serwerze, są tacy i tacy więc włączcie sobie luz:)
"Przyjaciel to ten, którego znasz wszystkie wady, a mimo to i tak go kochasz." :D :D

socjolog

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 : 28 Czerwiec 2010, 23:27:47 »
Moi Drodzy!

Nie spodziewałem się, że mój temat wywoła tutaj aż tak gorącą debatę, a nawet ostre ataki personalne, ale postaram się w tej sytuacji nieco wytłumaczyć.

Po pierwsze, nie uważam aby powiedzenie o kimś niepełnosprawny w znaczeniu powszechnie przyjętym jako przymiotnik określający cechę, a nie jako negatywny epitet było obraźliwe. Z tego co się orientuję dysfunkcja słuchu występuje w klasyfikacji schorzeń na podstawie których przyznaje się stopień urzędowy niepełnosprawności, więc zaskakuje mnie interpretacja niektórych z Was, choć oczywiście macie do tego prawo i wszystkich, których uczucia (niecelowo) obraziłem w tym miejscu PRZEPRASZAM.

Dodam tylko krótko, że sam mam kłopoty z poruszaniem się (mózgowe porażenie) i mnie osobiście przymiotnik niepełnosprawny nie uwłacza.
Natomiast właśnie poprzez swoją działalność (też badawczą) chciałbym zmienić to, że niepełnosprawny jest od razu gorszy i to jest coś negatywnego. To taka sam opis jak "wysoki" albo "blondyn" i wydaje mi się, że tak powinno się to rozumieć, bez nadmiaru emocji.

Mam oczywiście świadomość, że osoby z dysfunkcjami słuchu nie słuchają radia, a część pewnie nie ogląda również telewizji. Jednak w takiej sytuacji wystarczy zaznaczyć nie znam programu i przejść dalej. Natomiast stopnie dysfunkcji mogą być przecież różne (pozwalając lub nie  na korzystanie z mediów). Ankieta globalnie ujmuje tę kwestię z konieczności ją odrobinkę upraszczając i nie jest kierowana specjalnie do grupy nie(do)słyszących, tylko zbiorczo do różnych niepełnosprawności.

Rozpowszechniałem ją na różnych forach o tematyce niepełnosprawności, więc wrzuciłem i tutaj (zresztą za namową członka tej zbiorowości), ale nie wymagam od nikogo, aby odpowiadał na pytania jeśli np. nie słucha radia, bo nie jest w stanie. Interesują mnie opinie tych, którzy programy znają i mają jakieś zdanie na ten temat, ale pisząc na forach wiadomo, że siłą rzeczy docieram także do tych, których to nie dotyczy, jednak nie mogę tego zrobić inaczej.

W każdym razie dzięki za udział i słowa wsparcia.
Ankietę można jeszcze wypełniać do 02.07.2010, jeśli by ktoś jeszcze miał możliwość i ochotę.

Pozdrawiam! 
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2010, 23:51:25 wysłana przez socjolog »

Tupac

• Deaf
  • najznamienitrzy człowiek...patrz wyżej...
« Odpowiedź #23 : 29 Czerwiec 2010, 08:52:10 »
socjolog, głuchota to wyznacznik kulturowy, pod żadnym względem nie patologii, polecam Tobie książki na ten temat " Gdy umysł słyszy", "Maska dobroczynności deprecjacja społeczna Głuchych" obydwie książki napisał prof. Harlan Lane, tą pierwszą co wymieniłem czytałem w j. ang nie udało mi się zdobyć tej ksiązki po polsku, ta druga jest łatwo dostępna, znajdziesz nawet ebooka w internecie, jak trochę pogooglujesz
pozdrawiam
Używa pani kremu „Evyan" i czasami skrapla się pani ,,L'Air du Temps", ale nie dzisiaj. Dzisiaj specjalnie się pani nie uperfumowała. Skąd pan wie, jakich perfum używam?
— Zaleciał mnie zapach z pani torebki, kiedy wyjmowała pani legitymację. Torebka jest urocza.
— Dziękuję.
— Wzięła dziś pani swoją najlepszą torebkę, prawda?
— Tak. — Miał rację. Z zaoszczędzonych pieniędzy kupiła sobie elegancką, klasyczną torebkę. Była to najlepsza rzecz, jaką miała.
— Jest o wiele lepszej jakości niż pani buty.

socjolog

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 : 29 Czerwiec 2010, 13:45:47 »
A  kto twierdzi, że niepełnosprawność to jest patologia? Teraz to chyba  Ty odrobinę obrażasz, bo jak napisałem ja przyznaje się do swojej niepełnosprawności, a nie czuję się w żaden sposób patologiczny.

Według definicji Europejskiego Forum Osób Niepełnosprawnych : "Osobą niepełnosprawną jest jednostka w pełni swych praw, znajdująca się w sytuacji upośledzającej ją na skutek barier środowiskowych, ekonomicznych i społecznych, których z powodu występujących u niej uszkodzeń nie może przezwyciężać w taki sposób jak inni ludzie. Bariery te zbyt często są zwiększane przez deprecjonujące postawy ze strony społeczeństwa".

I chyba nie zaprzeczysz, że osoba z dysfunkcją słuchu ma pewne trudności w funkcjonowaniu w społeczeństwie, które wynikają z tej dysfunkcji, ale także z barier społecznych. Chociażby dlatego że nie wszyscy znają język migowy, więc występują bariery środowiskowe.

Chociaż Twój punkt widzenia jest dla mnie cenny i do pewnego stopnia ciekawy. Nie potrafię w żaden sposób zrozumieć czemu chcesz za wszelką cenę postawić znak równości między słowem niepełnosprawność a patologia, nienormalność itp.. Ja w każdym razie takiej definicji nie popieram. Traktuje to pojęcie  mniej emocjonalnie, do określenia kategorii społecznej, która ma pewne specyficzne cechy i pod pewnymi względami (które wpływają na funkcjonowanie w społeczeństwie) różni się od innej grupy, uważam że nie powinno tu być mowy o żadnym wartościowaniu.

Również pozdrawiam

Tupac

• Deaf
« Odpowiedź #25 : 29 Czerwiec 2010, 15:29:45 »
Głuchota była i jest przez wiele lat patologizowana opisywana jako "najgorsze kalectwo".
Głuchota nie jest niepełnosprawnością, przeczytaj książki które wyżej Tobie napisałem. Jak studiujesz socjologię to jesteś tego świadomy, jak jest postrzegana niepełnosprawność w społeczeństwie (nie mam tu na myśli głuchoty, bo głuchota nie jest niepełnosprawnością) właśnie jako patologię, piszesz o barierach, które wynikają nie od osób które się różnią pod jakimś względem w naszej społeczności tylko z paternalizmu, tak zwanej większości społecznej, kto tworzy mur? - mur tworzą osoby które pod pozorem tak zwanej "integracji" chcą niby przełamywać bariery które SAMI TWORZĄ.
Cytujesz tu definicję EFON - czy do mniejszości powiedzmy hiszpańskiej mieszkającej w USA (nie znającej języka angielskiego, posługującej się TYLKO I WYŁĄCZNIE językiem hiszpańskim) też użyjesz słowa "niepełnosprawni"? -  według przytoczonej przez Ciebie definicji mają bariery środowiskowe i społeczne więc są niepełnosprawnymi (teraz dedukuję Twoim tokiem rozumowania)! z Głuchymi jest identycznie, ich problem polega na komunikacji w innym języku, a nie w bytowaniu w świecie ciszy. Głusi nie mają barier! - spotykają się na różnych zjazdach czy konferencjach międzynarodowych, migają innymi językami migowymi (języki migowe na całym świecie się różnią, tak jak języki foniczne, nie ma jednego, uniwersalnego języka migowego). Mimo różnic językowych dogadują się ze sobą! Czy bariery wypływają z samych Głuchych? - odpowiedź jest jasna!! - nie wynikają, pochodzą od ludzi którzy twierdzą że chcą się integrować.   

ps. zachęcam również do zapoznania się z FAQ tego forum, tam znajdziesz dużo informacji na temat który poruszam, te kwestie na tym forum były naprawdę wiele razy omawiane, więcej argumentów zachowam na później :)

pozdrawiam
Używa pani kremu „Evyan" i czasami skrapla się pani ,,L'Air du Temps", ale nie dzisiaj. Dzisiaj specjalnie się pani nie uperfumowała. Skąd pan wie, jakich perfum używam?
— Zaleciał mnie zapach z pani torebki, kiedy wyjmowała pani legitymację. Torebka jest urocza.
— Dziękuję.
— Tak. — Miał rację. Z zaoszczędzonych pieniędzy kupiła sobie elegancką, klasyczną torebkę. Była to najlepsza rzecz, jaką miała.

deidre

• Deaf
« Odpowiedź #26 : 29 Czerwiec 2010, 16:18:23 »
Tupac ok, wszystko ok z tym co piszesz.
A co z kwestia medyczną? Ja uważam ze wsparcie powinno być w postaci dofinansowania do aparatów np. no chyba ze będziemy walczyć z producentami którzy obniża ceny itp.
Oczywiście można twierdzić ze Głusi nie potrzebują aparatów, bo świetnie sie dogadują bez nich, racja. Ale jakis tam procent woli nosi aparaty, jak wtedy to kwestie rozwiązać?
To mnie bardo zastanawia. bo idąc tym tokiem myślenia, który przedstawiłeś, Glusi nie powinni występować o przyznanie im stopnia niepełnosprawności, bo wydaje mi się ze to hipokryzja, na papierze jestem niepełnosprawny i biorę kasę - rentę i dofinansowanie do aparatów itp. Czy to jest kwestia tego ze właśnie całkowicie należny Głuchych potraktować również w kwestii dofinansowywań jako mniejszość kulturową?
Nie ukrywajmy ze wiele Głuchych ma zatrudnienie w Polsce dzięki programowi SOD - co wiec jaka alternatywa?
Sorry jeśli gdzieś piszę bzdury, ale jeszcze odnośnie w tej kwestii jak pogodzić mniejszość kulturową Głuchych od wsparcia ze strony Państwa to jeszcze mi się kotłuje w głowie :)
Musi się tylko umrzeć....tak to nic sie nie musi...

Tupac

• Deaf
« Odpowiedź #27 : 30 Czerwiec 2010, 17:24:00 »
tylko nasz system prawny, załatwił Głuchym takie życie, że muszą występować o grupę inwalidzką, by sobie rekompensować nieudolne szkolnictwo jakie zapewniło Im ten kraj, oraz utrudnione szanse na rynku pracy po prostu nie mają większych szans,
kwestii medycznej? - nie rozumiem o co chodzi, czy kwestie osób hiszpańskojęzycznych, też rozwiązywałabyś "kwestiami medycznymi"

deidre: dla Twojej wiadomości to napiszę, że przestudiowałem wiele surdopedagogicznych bełkotów nazywanych inaczej "literaturą fachową" i ja znam Twoje poglądy i Twoje argumenty i uwierz mi, że mnie nie przekonasz do swoich racji.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2010, 17:49:16 wysłana przez Tupac »
— Dziękuję.

deidre

• Deaf
« Odpowiedź #28 : 30 Czerwiec 2010, 22:51:20 »
Tupac,
nie zamierzam Cię do niczego przekonywać, wprost przeciwnie, rozumiem Twoje poglądy, i nie chodzi mi o to by dyskutować i do czegoś Cię namawiać. uchowaj...

poznaje różne zdania... czytam zaszłości forum itp.
Niedawno wróciłam do świata deaf i mnie sporo ominęło.. tyle w tym temacie.
Musi się tylko umrzeć....tak to nic sie nie musi...

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #29 : 01 Lipiec 2010, 09:15:20 »
tylko nasz system prawny, załatwił Głuchym takie życie, że muszą występować o grupę inwalidzką.

Ja sobie radzę bez przynależności do PZG i bez orzeczenia o grupie inwalidzkiej, bo za inwalidę sie nie uważam. Czasem wystarczy pokazać audiogram+zaświadczenie od laryngologa o posiadanym ubytku słuchu. Ale to się raczej udaje w przypadkach indywidualnych...

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #30 : 01 Lipiec 2010, 17:00:13 »
tylko nasz system prawny, załatwił Głuchym takie życie, że muszą występować o grupę inwalidzką, by sobie rekompensować nieudolne szkolnictwo jakie zapewniło Im ten kraj, oraz utrudnione szanse na rynku pracy po prostu nie mają większych szans,

Sluszna uwaga, ja o tym zawsze pisalem, tylko jak wczesniej pisalem, ze taniej jest wyplacic socjalke niz rzadawi sie przyznac, ze ogolna ustawa o niepelnosprawnych jest do kitu, nie tylko nas dotyczy, obecne ustawy zostaly poprawione lub wymuszone wymogami z UE :)
Bo dobra ustanowiona ustawa o niepelnosprawnych, niestety by wymusila ogromne koszty finansowe ze strony rzadu, a w chwili obecnej czy dawniej wazniejsza jest burza polityczna czy rotacje partyjne ktora pochlania naprawde duze pieniadze podatnikow.

« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2010, 17:17:49 wysłana przez grino »
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...
Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

socjolog

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 : 14 Lipiec 2010, 14:53:16 »
Dzisiaj właśnie zostałem MAGISTREM SOCJOLOGII!
Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc w realizacji badań!

Udanych wakacji!

Agnessa

• Deaf Observer
  • Główny Moderator
  • Deaf
  • Pozwoliłam Słońcu wstać wcześniej niż ja...
« Odpowiedź #32 : 14 Lipiec 2010, 20:07:04 »
@socjolog

Gratuluję uzyskania tytułu magistra socjologii. Ale czy to wszystko, co chciałeś nam przekazać? :? A gdzie wyniki badań? Co z tych badań wynikało? Co mógłbyś powiedzieć o Głuchych związanych z Twoimi badaniami?

Odnoszę wrażenie, że wraz z Twoimi podziękowaniami zakończyła się przygoda z naszym forum :?

socjolog

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 : 14 Lipiec 2010, 21:47:52 »
@Agnessa: Wysoce prawdopodobne ze na podstawie pracy co najmniej jeden artykuł, więc wyniki będą dostępne.
Jeśli pytasz szczegółowo o Głuchych, to nie robiłem tutaj dokładnych rozróżnień, ale zwróciłem uwagę na dyskryminujący fakt braku tłumacza migowego w przekazach medialnych.

Agnessa

• Deaf Observer
  • Główny Moderator
  • Deaf
  • Pozwoliłam Słońcu wstać wcześniej niż ja...
« Odpowiedź #34 : 14 Lipiec 2010, 22:16:42 »
OK. Czekam na Twoje wyniki. Mam nadzieję, że również powspominasz o osobach z wadą słuchu.

Dlaczego napisałeś, że brakuje tłumaczy języka migowego w przekazach medialnych? Przecież oni sporadycznie występują w mediach. Co miałeś na myśli pisząc to? Myślałeś o tłumaczach naturalnego języka migowego czy systemu językowo-miganego?

Miłej nocki!

v2 Plotersky - Technika Reklamowa | Nowy Sącz - informacje,ogloszenia,sacz | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Opieka nad grobami w Namysłowie | Agencja Reklamy WRMG | Notensatz | namioty | Avatar | aranżacje | LIPION MEDIA Group s.c. | Otwarcie Forum Młodzieżowego | Nowe Forum Młodzieżowe | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Hodowla kotów rasy Ragdoll | kuchnia śląskaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf wakacje turcja systemy wystawiennicze ochrona środowiska szkolenia Świętochłowice odzież ostrzegawcza