Autor Wątek: Działalność PZG w Waszych miastach.  (Przeczytany 19425 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
Działalność PZG w Waszych miastach.
« : 24 Czerwiec 2006, 10:29:00 »
Witajcie ludki!
Ostatnio znowu ludziska krytykują "nicnieróbstwo" PZG, albo ich zaangażowanie w rzeczy o małej wartości dla społeczeństwa (jak wystawy malarskie..)
Dlatego chciałabym, żeby każdy z Was, który zna sprawy PZG, albo skorzystał z ich pomocy, albo próbował załatwić coś za pośrednictwem PZG - opisał działalność PZG obiektywnie.
1. Co dobrego zrobili?
2. Co mogliby jeszcze zrobić dla głuchych?
3. Wasze osobiste doświadczenia z PZG x:)
Ja niestety nie mam nic do powiedzenia na temat PZG - nie jestem jego członkiem, i nigdy nie potrzebowałam ich pomocy...
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
Odp: Działalność PZG w Waszych miastach.
« Odpowiedź #1 : 28 Czerwiec 2006, 12:28:48 »
1. Co dobrego zrobili?
W toruńskim PZG jedynie co dobrego robią  (z mojego punktu widzenia)to jedynie to, że organizują turnusy rehabilitacyjne dla niesłyszących (i nie tylko dla niesłyszących, ale również dla nie posiadających kłopotów ze słuchem sąsiadek i koleżanek pań pracujących w PZG).

2.Co mogliby jeszcze zrobić dla głuchych?
Przemiłe paniusie pracujące w toruńskim PZG powinny zminimalizować czas poświęcony na ploteczki nad filiżanką aromatycznej kawy i zająć się problemem jakim jest grożąca likwidacja toruńskiej świetlicy PZG...

3.Moje osobiste doświadczenia z PZG...
Przez kilka lat należałam do toruńskiego PZG, ale nie miałam żadnych korzyści z racji przynależności do PZG (ściślej mówiąc: takich korzyści jakie chciałabym mieć  :lol:).
No nie... przesadzam  :P...
Korzyścią nazwę trzykrotne skorzystanie przeze mnie możliwości wyjazdu na turnus rehabilitacyjny, którego raczej nie nazwałabym rehabilitacyjnym :lol:

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #2 : 28 Czerwiec 2006, 12:53:24 »
PZG Opole:

Mile wspominam PZG jako pewien epizod w mojej młodości. Jako "pośrednik" wywiązał ogromnę rolę w poznawaniu odmiennego środowiska, w którym się wychowywałam. Nowi ludzie, nowa kultura, nowy wspaniały zarząd, który naprawdę wiele dla mnie zrobił. Nie tylko dla mnie. Dzięki temu, że opolski oddział jest współorganizatorem Letnich Szkół Języka Migowego miałam okazję poznać tenże język i wejść w jeszcze większe grono "surdo". Znajomości z obozów, z kursów zaowocowały korzyściami pod względem społecznym i łatwością aklimatyzacji na studiach, no i ich ukończeniu.

Obecnie opolski oddział pośredniczy w szukaniu pracy dla niesłyszących, inicjuje spotkania we własnym gronie (wieczorki filmowe, ogniska, grille nad jeziorem, rajdy rowerowe za miasto, kursy komputerowe, czy inne - rozmowy nt Unii Europejskiej, spotkania z urzędnikami, z przedstawicielami banków, z lekarzami, kursy o podłożu pedagogicznym - pierwsza pomoc, techniki Paula Denninsona, itd, itd), organizuje jedno- lub kilkudniowe wypady w różne zakątki Polski w róznych porach roku. Jest też organizatorem corocznego Ogólnokrajowego Zlotu Niesłyszącej Młodzieży w Górach Opawskich. Zainicjował Opolskie Centrum Wolontariatu - ostatnio biuro się przeniosło do większego lokalu.

O swoim oddziale naprawdę nic złego nie mogę powiedzieć... Chyba dlatego, że trafiłam na czasy rządów wspaniałego Jarka Duszaka...
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2006, 12:56:14 wysłana przez necia »
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #3 : 28 Czerwiec 2006, 13:21:56 »
Necia właśnie w Opolu to rzeczywiście robią coś konkretnego ;-D. Atu w Wawie?? Nie chcę komentować już ;/
Bardzo mi się również podoba PZG w Szczecinie i teraz jak dowiedziałam się to Opole też ciekawe brzmi...
Szokowo zgadzam się z tobą.

A jeszcze PZG - ONSI... Mam pytanie kto się zajmuje młodzieżą?? Pzg?? Ja stawiam na ONSI... A gdyby wogole nie było strony Onsi albo sss, to kto by się nami zajmował? Kto? PZG paniusie? Nie wyobrażam sobie jak by potoczyło się dalsze losy młodzieży niesłyszącej.... A tym bardziej mnie wkurza, że osoby z Pzg mówią, że ONSI to kupa wariatow?? Jasne kupa wariatów siedzi za biurkiem PZG! To nie z wawy ale z innego miasta..
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2006, 13:37:40 wysłana przez beatrix »

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #4 : 28 Czerwiec 2006, 15:07:37 »
Co proszę, Beatrix? Mówisz, że ONSI się nami zajmuje lepiej niż warszawski PZG? Uzasadnij proszę...
Bo chyba nie chodzi Ci o imprezy!
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #5 : 28 Czerwiec 2006, 16:50:35 »
ONSI posiadają taką stronę całkiem jasną i rzeczywistą, wszystkie informacje z życia niesłyszących są jawne pokazane... Imprezki i zloty to też jest rozrywka... Prosze forum to też miejsce, gdzie można rozmawiać o wszystkich sprawac a w pzg czy jest taka możliwość? A jeszcze większość ludzi mówi, że takie sprawy jak zusowskie byle tam najpierw dowiadują od onsi a mimo w pzg powinno ujawniac? To czemu wiekszosc osob dowiaduje sie wlasnie o takich sprawach i roznych ogloszen wlasnie w onsi?

Ja nie mowie ze warszawski pzg krytykowal onsi, chodzi mi o inny klub pzg z innego miasta ;P

Bo ja z punktu widzenia widze ze Pzg poprostu zapomina o młodzieży niesłyszącej, bo większość radosci czerpia z tego własnie starzy ludzie.. Ja rozumiem ze starszy czlowiek nie ma jak sie zajac ze soba, ale młodzieź? Onsi niestety jest portalem ale dla innych stał się poprostu wirtualnym klubem tak mozna nazwac... Zreszta sama widze i jeszcze wkoło padają słowa PZG nic nie robi, PZG znowu hamstwo, PZG nie zafundował itdd...ja to często już to słyszę... Ja nie krytykuję pzg bezmyslnie, bezpodstawnie, poprostu sama ujrzałam że czegoś brakuje..

Podczas pewnej rozmowy na public w onsi, nie pamietam zreszta kiedy, każdy miał negatywne nastawienie do pzg, i z tego wyciągnełam wnioski, że poprostu trza zacząć od nowa, nowe stowarzyszenie założyć, które by pomagało w podjęciu pracy, (pisanie cv, aktywnie poszukiwanie pracy, kursy dodatkowe, itd), kółka taneczne, plastyczne, migowe, (przyda się choćby), rozrywki, prowadzenie warsztatów dla młodych niesłyszacych dotyczacych prawa pracy, zusu, itd... Bo żal mi się robi, że połowa osób z naszego świata ma kłopoty w zusie, pracą...itd.. A pzg co zrobił ostatnio? Gdybym ja bylabym prezesowa i ktos by mi naskarzyl ze zus zle traktuje to bym juz zawołała redakcje z faktow i bym zaczela domagac praw dla tych osob? A pzg co by zrobil ? Nic kompletnie nic... Duzo jest wad, nie chce dalej komentowac... bo poprostu uważam, ze to bez sensu tam chodzic i nosic biala legitymacje z uchem..

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2006, 17:00:57 wysłana przez beatrix »

nerenka

• :) :D
  • Deaf
« Odpowiedź #6 : 28 Czerwiec 2006, 22:47:31 »
Droga beatrix :D
chociaz mój post bedzie odbiegać od tematu jaki dała Olkaa.Troche tu wymienie cos w czym mnie beatrix oburzyła.To jest oburzyla mnie jej opinia na temat wystaw na sss i na deaf.Jak widac PZG Kraków jest bardziej rozwiniety pod wzgledem kulturalnym. Jak sami wiecie Krakow to miasto artystów tam rozwija sie sztuka na naprawde wysokim poziomie. Droga beatrix powiedz mi jedno.A skad się biorą wystawy ???? Dom Kultury PZG Kraków Dzieki kierowniczce i przewodnictwu Danuty Giergun organizuje Kola Malarskie. Malujemy obrazy i dajemy je na wystawy za darmo.Stad PZG tez zarabia na obrazach przez nas namalowanych. Malo zarabia, ale jest cos.Ostanio kolko sie powiekszylo przychodza ludzie w srednim wieku ale i mlodzi tez.Nie tylko to kółko.Tam jest utworzone juz pare kolek wymienie:
- Klub Sportowy Jednosc
- Kółko Turystyczne PTTK Watra
- Klub Wędkarski
- ostatnio powstalo nowe kolko zwiazane z szydelkowaniem obrusow czy serwetek dla pan. itd...
PZG organizowal kursy j. migowego, kursy prawa jazdy dla nieslyszacych,kursy komputerowe.
Byly tez spotkania mlodych w pierwszą sobotę każdego miesiąca.Własnie tam prowadzone byly kursy pisania CV.
Pojakims czasie te spotkania zostały zlikwidowane ze wzgledu na mniejszą aktywność społeczną młodych. Nic złego niemogę powiedziec o PZG Kraków, bo ludzie tam naprawde starają jak mogą pomoc kazdemu. Nawet chetnie dadza zapomoge pienieżna jak ktoś ma problemy finansowe.PZG Kraków nawiazało swietna współprace z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej i z innymi instytucjami urzędowymi. Pozdrówka
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2006, 15:39:51 wysłana przez nerenka »
W każdej minucie życie się zmienia...
Czasem pełne cienia.Czasem pełne słońca...
W każdej chwili tu, na ziemi...
Żyj pełnią życia.
Czasu, który masz,
Jutro może zabraknąć.

Doświadczenie jest najlepszym nauczycielem Cyceron :)

"motyl leci przez ogród donikąd,
inny motyl maluje sobie twarz
cienkim pędzelkiem ciszy..."

magat

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 29 Czerwiec 2006, 01:01:47 »
 pzg wymiera.... jak byłam mała jedziłam na turnusy rechabilitacyjne między innymi z Agnes  :wink: pozdrawiam .
Cos tam robia , nadal cos organizują te turnusy i kursy komputerowe,
W ??odzi coś tam działa,ale nie mam zielonego pojecia,robia raz na jakis czas hapenningi....konkursy ,wiem ze jesienią był Pan Robert Makłowicz :P i probował jak niedosłyszący a przedewszystkim głusi gotują....i pochwalił ich.... :D w telewizji regionalnej widziałam....
Ostatnio w pzg jest bida i nie wiele moga zrobic....jakies ograniczenia i wszystko postaremu, malo przebojowe....
...Nie oceniaj mnie
Ani dobrze ani źle
Po prostu bądź, po prostu bądź i patrz...

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #8 : 29 Czerwiec 2006, 07:56:31 »
Nerenka ty to masz szczescie ze pzg w krakowie robi coś. U ciebie to wiele robią dobre i pozytywne rzeczy... Chwalę ten twój klub, bo nawet nawiązuje kontakt z urzędami i opieką społeczną i róznymi instytucjami... Przyjezdzaj do stolicy to sie przekonasz ;-D

A co do wystaw malarskich nie krytykuję, jeśli klub potrafi co innego zrobić a nie ciągle te wystawy, widocznie w krakowie jest ta wystawa ale poza wystawa jest dużo rzeczy, które wymieniłaś... Więc nerenka ja napisałam komentarz z oburzeniem, że te wystawy w warszawskim pzg chyba są najważniejsze niestety ;/ A gdyby był pod adresem PZG krakow to bym napisała "Super wystawa ... tam ble ble"
A jeszcze mamy okropną stronę internetową PZG w której prawie nic nie zawiera ani informacji o zyciu codziennym, ani informacji o prawach zusu, pracy, itd..wiecie o co mi chodzi... Chwala sie tylko historia, a o naszej przyszlosci to w nosie maja..Taka prawda...To czemu mało młodzieży chodzi do tego własnie klubu, skutek..bo totalna nuda...zero zero i jeszcze raz zero

Pozdrawiam! Masz prawo być oburzona, ale niestety tak jest w stolicy ;/

To mój ostatni komentarz...bo nie mam ochoty dalej się wypowiadać na temat pzg, niech siedzi w cieniu..
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2006, 08:10:52 wysłana przez beatrix »

CrazyWoman

• Deaf
« Odpowiedź #9 : 30 Czerwiec 2006, 22:59:24 »
beatrix  :shock: zgadzam sie z toba...Nic dodac i nic ujac...Pozatym w warszawskim PZG wydawala mi sie coraz bardziej wymarla i tam siedza babki z dlugim stazem pracy..Bo znam ich i Ci nic nie robia cos dobrego. :? Woleli zapyskowac sie na ludzi,czegos oni zle zrobili cos niezarozumialego...Jejku...chyba tutaj nie komentuje......szkoda mi srodowiska nieslyszacych.....Proponuje tutaj,zeby ktos bierze do zalozenia nowego stworzyszenia, no coz by mlodzi nieslyszace beda bardziej aktywni i beda do kogo zwrocic po porade. :shock:Dzieki temu istnialoby te stworzyszenie dla nieslyszacych....

Czasem nie rozumiem,do czego sluzy legitymacja PZG i co nam daje?
Ja naleze do innego kluba i mam spokoj, pozatym bardziej cenie tam szybka pomoc i aktywnosci u ludzi..
Pzdr. 

tulipaneczka

• Gość
« Odpowiedź #10 : 16 Lipiec 2006, 22:06:27 »
W naszym miescie klub PZG tak sobie  pomagają,gdy głusi przychodzi do pani biura..A pani z biura pomagają,dzwoni w różnymi sprawami.Po prostu dla mnie jest dobrze,nie narzekam.....Pozdrawiam :)

Skate_girl

• Deaf
« Odpowiedź #11 : 29 Lipiec 2006, 21:23:52 »
Wcześniej chciałam pójść do klubu PZG żeby zobaczyć. Nie bardzo znałam gdzie znajduje się klub PZG w moim mieście. W końcu udało mi się pójść do klubu PZG. Rozmawiałam z prezesem PZG o działalności PZG. Pytałam Pani o przychodzeniu niesłyszących do klubu. A pani odpowiadała że przychodzą dużo starzy niesłysząci ludzie. Bo młodzi nie interesują się klubem. Więc nie pójdę do klubu. Też nie potrzebuję pomocy. Wiem że w niektórym mieście są ciekawe zajęcie w klubie PZG. Pozdrowionka

abtygrys

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 : 05 Sierpień 2006, 18:31:38 »
Witam wszystkich :D

PZG we Wrocławiu.

Pytanie 1.
- organizują turnusy rehabilitacyjne dla niesłyszących i niedosłyszących
- kurs języka migowego
- imprezy, konkursy, zawody itp
- warsztaty ( teatralne, malarstwa, taniec itp)
- rowne wycieszki w terenie miasta i pozamiasta
- pomoc dla osob nieslyszacy w biurze

Pytanie 2.
- ploteczki
- kawiarenka
- towarzystwa
- gry (mamy gry bilardowe, gry rzytnik, gry pilce nozne, oraz internet i ewentualne warsztaty)

Pytanie 3
Na poczatku ktos mnie zaprosil do klubu Pzg wiec nie wiedzialem, poniewaz pochodze z na wsi. Spojrzalem i owszem ze nie znalem osoby nieslyszace. Po kilku razy jestem juz przyzwyczajony i powoli sie rozwijalem. Tam gralem bilarda robilem pomysly konkursy. Prowadzilem warsztaty teatralne ale niestety udalo poniewaz osoby nie chca przychodzic a z drugiej stronie ze jestem studentem i pracuje.
Pozniej minelo kilka miesiecy zostalem zaproszony do wyboru Kola wroclawski, wiec jestem wiceprezes Kola Wroclawki i jestem 3 wiceprezes Oddzialu dolnoslaski. Dlatego oni mnie wybrali bo dzialalem i zachecalem zeby mlodzi przychodzili oraz chce zmienic systuacje. Np sa starszy osoby a mlodzi nie chce byc razem. Postanowilem ze bedzie oddzielne czyli np poniedziaki, srodki i piatki bede tylko mlodzi a wtorki i czwartki starszy oraz w niedziele mieszane. Niestety poniewaz nie moglem siagna mlodziezy rowniez nie mialem dobre plany np imprezy dla mlodziezy. Wiem ze gdy organizuje imprezy i wysylam wszyskich chetnych to mowia ze nie warto bo ........ bo.....
Bede nadal dzialal i dlatego jest okres wakacyjny osoby gdzies wyjedziaja.

Mozecie zobaczyc strony internetowy PZG we Wroclawiu. Zapraszam do obejrzenia.
www.pzgwroclaw.yoyo.pl jest to nowy strony.

Macie jakies pytanie to prosze.

P.S.
chcialbym zapytac czy macie jakies imprezy lub konkursy to prosze o informacje poniewaz jestem wiceprezesem Oddzialu Dolnoslaski i zajmuje sie 1. pelnienie funkcji III wiceprezesa d.s kultury, oświaty i turystuki
2. pelnienie funkcji przewodniczacego Rady Domu Kultury w celu inicjowania i koordynowania imprez k.o i turystycznych na terenie O. D.
rowniez chciabym wspolpraca calej polski.

serdeczne pozdrawiam  :D

Mrzonka jak Marzenie

• Deaf
  • Pogłębiajcie człowieczeństwo i bądźcie przykładem
« Odpowiedź #13 : 09 Marzec 2007, 16:30:26 »
Dla mnie dziwne jest, że PZG w Warszawie nie ma adresu e-mailowego na swej stronie, choc ma tam pracownię internetową i nie przedstawia swoich propozycji z których moga korzystać członkowie. Niestety parę razy zwracałam się i po informacje i po pomoc do PZG, i okazało się że w życiowych sprawach i prawnych, nawet sądowych "nie ingerują", chyba że potrzebny tłumacz migowy, to "pożyczają".
Wszystko co dotychczas sobie załatwiłam oraz dla córeczki też z niedosłuchem to dzięki innym instytucjom, oraz informacjom "przez przypadek". PZG nic nie powiedział mi o turnusach, o dofinansowaniach na naukę czy sprzet jak komputer...
Ja bynajmniej nie wiedziałam że tez mogę mieć te dotacje.
Również nie maja żadnej bazy na temat aparatów słuchowych, czy innych akcesorii dla niedosłyszących. Wszystko samemu trzeba znaleźć.
Teraz poszukuję turnusu rehabilitacyjnego logopedycznego dla mej małej, i nie wiem kto ma te bazę. Na pewno nie mozna tych spraw załatwic szybko, żeby mozna było sobie porównać i zbadać które warto brać...
A w Warszawie, ten kto mieszka to wie że tu ludzie pędzą tak, ze prawie nie rozmawiają, to samo w urzedach  i instytuacjach, mnóstwo czasu marnuje się na dojazdach w gigant korkach, ze trudno nie stresowac się załatwiając cokolwiek...

Ciało to bańka wodna

mark

• Deaf
« Odpowiedź #14 : 09 Marzec 2007, 19:40:46 »
Masz internet i mopsy a   PZG jest kopniety na księzyc mierna dzialalnosc nikomu nie pomaga!

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #15 : 09 Marzec 2007, 20:39:48 »
No to ja wtrącę swoje 3 grosze  :mrgreen:...

Bo ja z punktu widzenia widze ze Pzg poprostu zapomina o młodzieży niesłyszącej, bo większość radosci czerpia z tego własnie starzy ludzie.. Ja rozumiem ze starszy czlowiek nie ma jak sie zajac ze soba, ale młodzieź?

Tak się składa, że mogę coś powiedzieć na temat pożytków z PZG dla starszych ludzi.

Moi Rodzice są obecnie w wieku podeszłym, przekroczyli 70-tkę. Od około 35 lat nie należą do PZG, ponieważ stwierdzili, że nie ma to żadnego sensu. Jakieś 2-3 lata temu oboje moi Rodzice ciężko zachorowali, a ja rozpaczliwie zaczęłam poszukiwać jakiejś opiekunki z podstawową bodaj znajomością języka migowego. W dzielnicowym OPS oczywiście nie mieli pojęcia, skąd taką wziąć. Przyszło mi więc  do głowy zadzwonić do warszawskiego oddziału PZG. Na stronie internetowej  oddziału jest informacja o Ośrodku Rehabilitacji i Wsparcia Społecznego Niesłyszących, który takimi sprawami powinien się zajmować. Pani w słuchawce niezwykle obrażonym tonem poinformowała mnie, że agencji opiekunek to oni nie prowadzą i nie wiedzą, gdzie trzeba takiej opiekunki z migowym szukać. W ogóle nic nie wiedzą.

Zaintrygowało mnie to, postanowiłam zajrzeć do oddziału i sprawdzić, czym się tam naprawdę zajmują. Przy biurku siedziała jedna pani działaczka (na mieście krążą plotki, że jest córcią kogoś tam, więc nie można jej nic zrobić), poza tym żywego ducha. Na moje pytanie, co oddział ma do zaoferowania głuchym i ich rodzinom, pani łaskawie podniosła się i otworzyła mi drzwi do sąsiedniego pomieszczenia. "To jest pokój, w którym ONI się spotykają" poinformowała mnie i dodała, że spotkania odbywają się w środę i czwartek o godz.17:00 (w środę dla starszych, w czwartek dla młodszych czy jakoś tak, może na odwrót - już nie pamiętam). Co poza tym? Nic poza tym. Przygnębiła mnie ta oferta...       

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #16 : 09 Marzec 2007, 21:03:11 »
A moze zrobmy wspolnie ranking ;) mysle ze wiekszosci oddzialow PZG maja dostep do neta i zapewnie to i owo cos czytaja :) ja chwilowo na podlaski PZG nic nie powiem bo sie zmienil caly zarzad i jeszcze za wczesniej oceniac ich dzialalnosc :) Ogolnie i wstepnie moge powiedziec ze sa minimalne zmiany na lepsze :D jak bedzie dalej to sie okaze :P
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

pawcioos

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 09 Marzec 2007, 21:25:18 »
Ja przyznam że nie wiem co się dzieje w moim oddziale PZG, jak pytałem wielu znajomych co tam się dzieje ciekawego to zawsze wspominali o jakichś aferach, plotkach i przestali chodzić. Widać coś jest nie tak skoro odeszli.. a może by tak zebrać się do kupy i wymyślić miejsce stałych spotkań na Śląsku (skoro Białostoczanie organizują sobie różne spotkania, to czemu my Ślonzaki mamy być gorsi :p). I tu prośba do ślązaków, czy są tu chętni na coś takiego żeby się spotkać, pogadać itd..

Pozdrawiam PawciooS