Autor Wątek: Pytanie do radykalnych Głuchych z forum deaf.pl :*  (Przeczytany 4001 razy)

swiatlucy

• Deaf
Odp: Pytanie do radykalnych Głuchych z forum deaf.pl :*
« Odpowiedź #20 : 29 Grudzień 2009, 18:04:28 »
No ale przecież nawet na GMG2 była mowa (referat) o dyskryminacji w środowisku Głuchych, więc z tą tolerancją bym ostrożna była.

tzw audyzm wewnetrzny. zreszta ujal to ms swietnie w jednej definicji: deafizm (wglad na definicje w FAQ)

Deafizm to jednak węższe pojęcie, bo odnosi się głównie do tych Głuchych, którzy zarzucają innym niesłyszącym nieznajomość bądź słabą znajomość języka migowego oraz brak identyfikacji kulturowej. Ogólnie jest to odwrotna strona audyzmu. Audyści wymagają od Głuchych mówienia i słyszenia, deafiści od nie(do)słyszących migania i identyfikacji z KG.

Natomiast nietolerancja w środowisku Głuchych ma najróżniejsze oblicza na różnych tłach, przypomina trochę tę, jaka funkcjonuje słyszących, zwłaszcza w małych społecznościach, np. wiejskich czy małomiasteczkowych.

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #21 : 29 Grudzień 2009, 18:17:35 »
fakt pomylilam sie przy podawaniu deafizmu jako audyzmu wewnetrznego:)
ale to tez taki wlasnie przyklad swoistej nietolerancji.
jest jeden niezbity fakt, ze w malych spolecznosciach i malych miastach wystepuje swoista nietolerancja.. tylko, że to tzw polska mentalnosc:). w koncu mowimy o sytuacji w Polsce:)
i nie ma znaczenia czy sa to slyszacy czy nieslyszacy. socjologiczne mechanizmy dzialaja niezaleznie od bycia slyszacym czy nieslyszacym.
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
silence inside me above all-looking at the endless sea at the end of island
gg  out- zycie i ten cholerny dr
wielkie zmiany
http://www.sowkotek.blogspot.com/

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #22 : 29 Grudzień 2009, 18:26:08 »
Ja bym tam przestrzegał przed tą "niezależnością mechanizmów socjologicznych", można się na tym nieźle przejechać :) Mechanizmy są pewnie takie same, ale między społecznościami i kulturami występują różnice, których socjologia nie bada, tylko antropologia. Przypomina mi się ładny kawałek o tym, w książce Harlana Lane, gdzie opisuje on efekty badań głuchych dzieci za pomocą "uniwersalnych testów psychologicznych"...

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #23 : 29 Grudzień 2009, 19:10:14 »
Ale sama Głucha, obracająca się wśród Głuchych przygotowała taki właśnie referat o nietolerancji w środowisku. Była na konferencji dyskusja, chyba nikt nie sprzeciwiał się tezom Świderskiej. Można więc przyjąć, że jest coś na rzeczy, ja sama byłam ładny kawał życia w środowisku i też mogę to potwierdzić, tak jak i to, co już potwierdziłam, że Głusi (zwłaszcza ci co młodsi) ze stolicy są inni od tych z prowincji...

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #24 : 01 Styczeń 2010, 16:51:59 »
Referat był w dużej części kopią z Frontrunners... nie wnikam ile tam było osobistych przemyśleń autorki, a ile nawoływania o tolerancję, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał ochotę krytykować np. PSMG.

« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 2010, 16:54:22 wysłana przez DeafHeart dawniej PPA :) »

v2 randki | płytki ceramiczne, glazura | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Plotersky - Technika Reklamowa | prace magisterskie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll Jezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf roboty fundamentowe studzienki wodomierzowe projektowanie stron WWW skuteczne pozycjonowanie harvest