Ankieta

Kto jest najważniejszy w naszym środowisku?? (cała Polska)

Długołęcka LUcyna
- 5 (4%)
Dobrowolska Monika
- 4 (3.2%)
Edwar Rukat
- 1 (0.8%)
Giergun Danuta
- 3 (2.4%)
Górniak Irena
- 3 (2.4%)
Korzon Aniela
- 0 (0%)
Lasecki Marek
- 15 (12%)
- 0 (0%)
Natora H.
- 5 (4%)
Nowak Rafał
- 3 (2.4%)
Siła-Nowicki.
- 9 (7.2%)
Sławik Przemek
- 2 (1.6%)
Szczepankowski Bogdan
- 12 (9.6%)
Małgorzata Czajkowska-Kisil
- 7 (5.6%)
Szurik Romuald
- 2 (1.6%)
Świdziński Marek
- 10 (8%)
Tomaszewski Piotr
- 20 (16%)
Diehl
- 3 (2.4%)
Adamiec Tadeusz
- 7 (5.6%)
ktoś jeszcze - wpisz własną propozycję
- 11 (8.8%)
Marcin Kubalski
- 3 (2.4%)

Głosów w sumie: 60

Autor Wątek: NAJWAŻNIEJSI  (Przeczytany 17368 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
Odp: NAJWAŻNIEJSI
« Odpowiedź #40 : 13 Czerwiec 2007, 17:14:37 »
To prawda - wielu wiele mu zawdzięcza..
Napisano: 16 Maj 2007, 10:01:28
Nerenko - znalazłam sporo infromacji o pani Giergun!! - bardzo dziękuję Ci za tą podpwiedź - to naprawdę wspaniała postać!!!

Znasz kogoś jeszcze ważnego wartego polecenia?

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #41 : 13 Czerwiec 2007, 19:27:28 »
A dla mnie ciągle jeszcze najważniejszą (chociaż może już nie tak wpływową jak kiedyś) osobą jest Antoni Morawski.

Osobiście, z jego zdaniem bardzo się liczę... To Głuchy z Głuchych, prawdziwa encyklopedia wiedzy o naszym środowisku, od zawsze zaangażowany w sprawy społeczności (tak samo zresztą jak i reszta rodziny - brat Wacław, syn Eugeniusz). Obaj panowie Morawscy, ojciec i syn, są na tyle znani w warszawskiej społeczności Głuchych (i nie tylko), że chyba nie ma potrzeby się  rozpisywać  :) 

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
« Odpowiedź #42 : 13 Czerwiec 2007, 20:51:46 »
Świetna i ważna informacja!!! Dzięki!!! :)

A kto jeszcze?? Kogo jezscze mozesz polecić??

felicja7

• Nowy
  • *
  • Sześć miliardów ludzi. Sześć miliardów dusz.
« Odpowiedź #43 : 14 Czerwiec 2007, 10:27:12 »
Tomaszewski Piotr, nie dawno byl u nas we Wrocławiu, i jest naprawde niesamowitym czlowiekiem jako pierwsza raz w zyciu Go zobaczyłam, przegapiłam sie :) naprawde super...

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #44 : 14 Czerwiec 2007, 10:38:57 »
Postawiłam na Marka Laseckiego - o jego zaletach ciągle słyszę pośrednio, u każdego niemal potrafi "wyciągnąć" coś, co by wyszło z pożytkiem dla Głuchych. Skutecznie.

Oraz S. Siła-Nowicki poprzez wkład edukacyjny.
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

coffe

• Deaf
  • its my life
« Odpowiedź #45 : 14 Czerwiec 2007, 10:57:49 »
Czy nie byloby lepiej krotko opisac kazda postac? Bo to co aj tutaj widze to wybieracie tych najwazniejszych tej babki ktora byla wasza promotorką co z tego? ja tez mam fajna babka promotorkę  ale tu chodzi o osob najwazniejszych! Co one zrobily dla nas? Chyba o to chodzilo tak? a nie o dobrym sercu, bo moja mama ma dobre serce ale nie ma jej na liscie :?

NIech ktos wyjasni o co chodzi z ta ankieta! mam wybrac ludzi o dobrych sercach, o dobrej wychowawczyni czy ludzi ktorzy cos zrobili dla nas. Tez trzeba wyjasnic co to znaczy o wazniejszych osobach - bo to co ja tutaj widze to nie rozumiem czy wybrac kochanej wychowawczyni czy osobie ktora doprowadzila do pozytywnej opinii korzystania z migania.

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
« Odpowiedź #46 : 14 Czerwiec 2007, 11:56:48 »
_Coffe_     BRAWO!!!!  DZIĘKUJĘ CI ZA TWÓJ POST!!!
No pewnie - najlepiej napisać chociaż kilka słów o osobie ktora się wybiera,
a najlepiej dodać kogoś nowego do listy!! :)

Chodzi o osoby, z których Głusi moga być dumni!! Każdy z nas zna takiego człowieka, który jest kimś wyjątkowym Głuchym, bo jest albo sportowcem, albo działaczem, albo naukowcem, albo komputerowcem!!
Chodzi o Głuchych ludzi - takich, którzy migają, którzy czują sie Głusi.
Jest takich duuuuużo - tylko ważne, aby wszyscy sie o nich dowiedzieli.

chodzi o LUDZI GŁUCHYCH WAŻNYCH DLA ŚRODOWISKA.
Oczywiście moga być dodane osoby słyszące ktróre dużo zrobiły dla Głuchych (jak prof. Świdziński, bo dzięki niemu zaczęły się badania nad PJM),
Mogą byc też ludzie CODA (słyszące dzieci Głuchych  rodziców) bo one też dużo dla Głuchych robią
(np. tłumacze telewizyjni - wszyscy poza tłumaczeniem bardzo dużo zrobiły dla Głuchych, działając bardzo aktywnie)

Zachęcam!!! Piszcie!!!

Napisano: Czerwiec 14, 2007, 11:46:14
Dla przykładu - dzisiaj odkryłam niezwykłą osobę ze Szczecina:

Maruszczak Zbigniew – jeden z najznakomitszych głuchych iluzjonistów na świecie; pochodzi ze Szczecina; uzyskał uprawnienia zezwalające na zawodowe uprawianie iluzji przed komisją Ministerstwa Kultury i Sztuki w 1988r; zaczynał w „Teatrze 3”; zajął pierwsze miejsce na Światowym Festiwalu Iluzjonistów Niełyszących w Lipsku (Niemcy) oraz w Rochester (USA) 1986, gdzie został wybrany na prezydenta Niesłyszących iluzjonistów kontynentu europejskiego;

niesamowity człowiek, co?
Ale to są informacje z 1996 roku.
Co sie z nim dzieje dzisiaj?

Napisano: Czerwiec 14, 2007, 11:48:37
Inna osoba niesamowita: informacje zebrałam dzięki Jogurcikowi:

Kubalski Marcin - mieszka koło Warszawy. Sukcesy: 4x mistrzostwo Polski niepełnosprawnych w bilardzie.

http://www.mkubalski.com.pl/pucharek/pucharek1.jpg

a tutaj informacje o Jego sukcesach:

http://www.mkubalski.com.pl

Niesamowite!! Szczęka mi opadła!!! :D

od Moderatora:
Edycja zmodyfikowana na prośbę Bel.

Napisano: Czerwiec 14, 2007, 11:53:30
Chciałabym, aby słyszący też wiedzieli jakich neisamowitych ludzi można spotkać w Świecie Ciszy!!
Chciałabym, aby Głusi wiedzieli wiecej o ludziach z własnego środowiska!!

to stary cytat, ale dużo w nim proroctwa:

1886 – Ferdynand Hoesick, jeden z najwybitniejszych autorytetów w historii surdopedagogiki

„My, nauczyciele głuchoniemych, popadniemy w niemały kłopot, skoro wiara bardziej się rozszerzy, że ciemni głuchoniemi poetyzują, prawidłowe listy piszą i szumne mowy do ludu głoszą…”

HA!!!! :)

coffe

• Deaf
  • its my life
« Odpowiedź #47 : 14 Czerwiec 2007, 12:19:02 »
Ah ten chyba mieszka w USA, nie jestem pewna.

gawina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #48 : 19 Wrzesień 2007, 13:44:03 »
Szczerze mówiąc ze mgr Marek L. stał slawnym czlowiekiem nieslyszacym w srodowisku artystycznym. Poniewaz duzo zrobil dla osob nieslyszacych plenery czy inne. Dzieki temu inni znalezli w klubie malarskich ktorzy moga malowac co chcą:)

Marhia

• Deaf
« Odpowiedź #49 : 19 Wrzesień 2007, 19:42:34 »
Powiem szczerze to ciekawych ludzi mamy w Polsce lub mieliśmy. molly masz rację Szczepański wprowadził nowe znaki języka migowego, mnie to wkurza. Kiedy rozmawiam z niesłyszącymi osobami to się uczę tego ich języka.

surding

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #50 : 21 Grudzień 2007, 22:05:23 »
a co powiedzie o gluchych aktorach Monice Majer i Michale Lach, co grają w teatrze Teatrum (www.teatrum.pl ) w sztuce Dzieci mniejszego Boga. To co oni robią dla tej szutki, naprawdę wykonują swoje mistrzowskie aktorstwo, sam wam polecam do obejrzenia tego spektalu. Oni byli najprawdę wyjatkowo odwazni by zagrać na scenie teatralnej, wiem ze to ich kosztowało sporo nerwów i pracy. Oni robia dla spolecznosci gluchych, by mogli pokazac slyszącym o czym jest komunikacja nieslyszących

trzymajcie sie i naprawdę wam polecam to obejrzeć, mam nadzieję ze niektórzy deafiacy to obejrzeli

Leelaa

• Deaf
  • Wiara plus nadzieja to furtka dla możliwości
« Odpowiedź #51 : 22 Grudzień 2007, 16:00:20 »
:D Jane Cordell   :D Głucha pani- pierwszy sekretarz ambasady brytyjskiej w Warszawie, jest bardzo przychylnie nastawiona do Głuchych Polaków i chce pomóc nam jak może, wystarczy się z nią skontakować. Już ruszyły działania, aby Głusi mogli studiować prawo oraz pracować w tym zawodzie.
Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
(Oscar Widle)

niutka1

• Deaf
« Odpowiedź #52 : 29 Grudzień 2007, 01:49:21 »
Dziś juz nieco zapomniany, ale kiedyś najbardziej znany niesłyszący sportowiec LA, trener, pokazał słyszącym, że głuchy może miec takie osiągnięcia w sporcie jak oni, zdobył medale olimpijskie głuchych, a także jego paru podopiecznych, których trenował miało dzięki jego pracy swoje sukcesy.
Wycofał się z działalności społecznej kilkanaście lat temu, bez niego sport głuchych już nie jest tym samym... można na jego temat sporo odgrzebać w archiwalnych numerach gazety PZG: Stanisław Krawsz (zna go większosc osób z listy najważniejszych :)  )
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2007, 01:57:24 wysłana przez niutka1 »

lostowiec

• Gość
« Odpowiedź #53 : 22 Styczeń 2008, 19:41:29 »
Najwiekszym autorytetem jest profesor Szczepankowski! :)

Pozwolę sobie skomentować na temat tego psora. Szczepana tak prawdę migając on wcale nie jest profesorem tylko doktorem habiltowanym.Tytuł profesora pozwolono mu używać tylko na terenie AP w Siedlcach.

Mimo, że był moim promotorem podczas pisania magisterki nigdy nie uważałem jego za autorytet dla głuchych wziąłem jego gdyż on jedyny tylko znał język migowy na tej uczelni.Pózniej doszedłem do wniosku, że mogłem wziąć innego przecież mówię więc mogę bezproblemowo dogadać się, jak nasuwała mi taka myśl to juz było za póżno na zmianę promotora, więc cierpiałem katusze z nim ile przez jego najadłem nerwów  :x . Jak przypomnę jego twarz to rzygać mi się chce.
Kiedyś moja znajoma mi mówiła, że przyjdzie taki czas, że nasz świat ciszy całkowicie o nim zapomni a jego SJM pójdzie w niepamięć, oby tak było.
Żlośliwy komentarz sorry jesli kogoś uraziłem, ale inaczej nie mogę napisać o nim.

aralka

• Deaf
  • Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
« Odpowiedź #54 : 22 Styczeń 2008, 22:42:11 »

Mimo, że był moim promotorem podczas pisania magisterki nigdy nie uważałem jego za autorytet dla głuchych wziąłem jego gdyż on jedyny tylko znał język migowy na tej uczelni.Pózniej doszedłem do wniosku, że mogłem wziąć innego przecież mówię więc mogę bezproblemowo dogadać się, jak nasuwała mi taka myśl to juz było za póżno na zmianę promotora, więc cierpiałem katusze z nim ile przez jego najadłem nerwów  :x .

[/quote]

Potwierdzam slowa Losta o "profesorze". Wiele slyszalam na jego temat, ze az naprawde sie nie miescilo w glowie! Jak mozna tak baaardzo wymagac od studentow? Rozumiem ze sa i musza byc wymagania.Ok. Ale on mial nad-wymagania! Ja to od poczatku nie mialam zamiarow brania go jako promotora. I od samego poczatku bylam nastawiona by wziac dr Haline Natore. Wspaniala doktor i milo sie z nia wspolpracowalo i sie spokojnie pisalo prace, ktora sie ladnie obronilo ;)

Z nocnymi pozdrowieniami:)
UP : Med-El Opus 2
UL: Phonak Supero 412

Prawa ręka i lewa ręka znają PJM, implant w tym nie przeszkadza :D

"Piękna i wspaniała jest mowa rąk. Bóg nam ją dał po to, aby mogły przemówić nasze dusze" - Romano Guardini

Leelaa

• Deaf
  • Wiara plus nadzieja to furtka dla możliwości
« Odpowiedź #55 : 28 Styczeń 2008, 16:06:53 »

cierpiałem katusze z nim ile przez jego najadłem nerwów  :x .

Nie rozumiem czym on cie denerwował? Ja mam obojetny stosunek do niego, jednak jestem niezmiernie ciekawa co masz przeciwko niemu... :o
Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
(Oscar Widle)

molly

• Nieaktywna Motylka
  • Deaf
  • mój kochany przytulanek
« Odpowiedź #56 : 28 Styczeń 2008, 16:12:41 »
Leelaa przecież Lost wyrażnie pisał ,że przemęczył się z Psorkiem Szcz. Czytaj dokładnie. Nie tylko on jeden , ale wielu tez i mnie też bo mnie wkurzał z jego książką SJM.
Umieranie za sławę, ambicja , żądza władzy i autorytetu są jak rany, które się powiększają , jak postępująca choroba, która stopniowo niszczy osobowośc.Trzeba więc w samym sobie zbudowac równowagę życia. Dla siebie. Wszystko inne jest kruche, niepewne, ulotne. Sława i ambicja są jak wrzody. Są chorobami człowieka. Otchłaniami , w których się pogrąża.- Martin Gray

lostowiec

• Gość
« Odpowiedź #57 : 28 Styczeń 2008, 22:13:01 »

cierpiałem katusze z nim ile przez jego najadłem nerwów  :x .

Nie rozumiem czym on cie denerwował? Ja mam obojetny stosunek do niego, jednak jestem niezmiernie ciekawa co masz przeciwko niemu... :o

Z twojego postu wynika, że mało wiesz o nim. Ja pozwoliłem sobie napisać jeden post na jego temat. A tak prawdę migając mam sporo zastrzeżeń co do jego osoby a niech to pozostanie u mnie tajemnicą.

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #58 : 28 Styczeń 2008, 22:30:39 »
Z twojego postu wynika, że mało wiesz o nim. Ja pozwoliłem sobie napisać jeden post na jego temat. A tak prawdę migając mam sporo zastrzeżeń co do jego osoby a niech to pozostanie u mnie tajemnicą.

Spokojnie, nie wszystko można (i trzeba) omawiać publicznie  :D Pomigamy sobie między innymi o profesorze Sz. jak się spotkamy, Lostmenie. 

GMG

CoJak

• Deaf
« Odpowiedź #59 : 28 Styczeń 2008, 23:02:15 »
Dla mnie niekwestionowanymi autorytetami wśród środowiska niesłyszacych w całym okresie powojennym są: dr Stanisław Siła-Nowicki (zm 2001), prof Bogdan Szczepankowski, twórca klubu nieslyszącego studenta "Fabulinusa". To oni mieli duży wkład i wpływ na życie kulturalne niesłyszących,  to z ich incjantywy wychodziły pomysły w zakladaniu pierwszych szkół średnich dla niesłyszących. Mogę śmiało ich nazwać, powołując sie na różne dokumenty i materiały prasowe, że byli pionierami w przetarciu szlaków dla dzisiejszych studentów. Aby ich dobrze poznać trzeba znać historie  ich działalnosci na rzecz naszego środowiska. Kiedy w komunistycznej Polsce nie było żadnych szkół średnich a ministerstwo oswiaty uważało że głusi nie mogą ukończyć szkół średnich bo mają ograniczony poziom myslenia i wystarczy im zawodówka, to własnie oni walczyli w ministerstwie o danie nieslyszącym szansy. Tak też we Wroclawiu powstały w 1967r pod patronatem B. Szczepankowskiego z ramienia PZG pierwsze zaoczne technikum mechaniczne, odzieżowe, budowlane i elektroniczne na podbudowie szkoły podst. Niesłyszący uczyli się razem ze słyszącymi, mając pomoc konsultacyjną od PZG we wrocławskim domu kultury. Eksperyment zakończył się sukcesem, a ministerstwo oświaty wyraziło zgodę na otwieranie szkół średnich dla nas. Trzecim moim autorytetem jest Bohdan Głuszczak - reżyser, autor scenariuszy i choreograf spektakli Pantomimy Olsztyńskiej. No, ale o nim nie będę się rozpisywał wystarczy kliknąćna  http://www.pzg.org.pl/sc/opinie/gluszczak.asp.
"Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczni."

Johannn Wolfgang Goethe

v2 kuchnie | Skuteczne pozycjonowanie | Agencja Reklamy WRMG | Notensatz | Avatar | LIPION MEDIA Group s.c. | panele podłogowe | Opieka nad grobami w Namysłowie | aranżacje | Nowe Forum Młodzieżowe | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Plotersky - Technika Reklamowa | kuchnia śląska | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Otwarcie Forum MłodzieżowegoJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf przeprowadzki szkolenia Świętochłowice buty robocze materace piankowe perfumeria internetowa