Strony: [1] 2 3 ... 9   Do dołu

Autor Wątek: Ludziska! Tutaj możecie się przedstawić! x:D  (Przeczytany 31146 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rusalka

• Gość
Ludziska! Tutaj możecie się przedstawić! x:D
« : 08 Luty 2007, 02:10:19 »
Witam Wszystkich

zapisałałm sie przed chwila na deaf.pl  Mam na imie Marta jestem z Białegostoku.W kwietniu skończę 28 lat. Jestem osobą obustronnie niedosłyszącą, nosze aparty.Obecnie studiuje turystyke w Wyższej Szkole Turystyki w Gdańsku i piszę prace magisterską o Supraślu. Uwielbiam kikugodzinne spacery po Puszczy Knysznskiej. Namiętnie chodze do kina,teatru. łubię brać udział w konkursach i wygrywać nagrody :)
Do zobaczenia w na III zlocie w fanaberii 10 lutego 2007.

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
Ludziska! Tutaj możecie się przedstawić! x:D
« Odpowiedź #1 : 06 Czerwiec 2007, 19:12:20 »
Witajcie, ludki!
Tutaj dyskutują różne osoby, pochodzące z różnych środowisk, i kończące różne szkoły...
Warto by poznać takie osoby, zanim się odpowie.. A tymczasem takie wypowiedzi różnych osób są rozsiane...

Może każdy z Was, częstych dyskutantów, napisze tutaj parę słów o sobie? Takich, które nie wymagają potem aktualizacji (typu co teraz studiujecie, bo za kilka lat to nieaktualne będzie).

Zacznę od siebie:

Jestem Olkaa, urodziłam się i wychowałam w Warszawie, w rodzinie mieszanej (mama słyszy, tata nie x:))
Od urodzenia jestem głucha, posługuję się migowym i słabo mówię (choć niektórzy mówią, że w miarę wyraźnie).
Średnio, a czasem słabo odczytuję mowę z ust.
Skończyłam szkołę podstawową dla słabosłyszących na Zakroczymskiej w Warszawie, a liceum zawodowe dla Głuchych na ??uckiej, również w Warszawie (pozdrawiam panią ??adną x;P)
Kocham świat Głuchych i bardzo chciałabym aktywnie w nim uczestniczyć, dążyć do polepszenia Naszego bytu, do uświadamiania społeczeństwa na Nasz temat.
Udzielam się na forum prawie od samego początku jego powstania x:)
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

CrazyWoman

• Deaf
Odp: Ludziska! Tutaj możecie się przedstawić! x:D
« Odpowiedź #2 : 06 Czerwiec 2007, 19:32:44 »
Teraz kolejka na mnie :P

Pochodze z malego miasteczka pod Wawka i jestem wychowana przez slyszacych rodzicow.Mam takze slyszace i mlodsze rodzenstwo.Posluguja sie tylko alfabetycznie w j. miogowym a moj brat jest szybki w literowce..
Mam wade wymowy ale nie zawsze dobrze mowie oraz srednio odczytuje z ust.A w dodatku mam wade wzroku, ktora zachoruje sie na Zespol Ushera, ktora wymaga sie bezterminowane leczenie i chemia ( ozonoterapia) Nie ukrywam sie swojej choroby.Wazne,ze zyje szczesciem do konca...
Swietnie posluguje j.migowego ( szybka w tym jakby czai sie u mnie prad)
Chodzilam do Instytutu Gluchoniemych w Wawie i swoje ogromne osiagniecie mam ze soba.:D Dzieki swojej faworyzowanej nauczycielce z polaka.
Po wypadku z stresem zdawalam sie egzaminy do liceumu przy Luckiej i 1 i pol roku nie wtrzymalam sie mimo swojej psychiki, ktorzy nauczyciele nie rozumieli mnie.Przeniesiona do zawodowki z powodu glupiego pedeagoga zamiast poprawic swoje stopnie.Ale czasy te!

Szanuje to,kim jestem i poznac prawdziwy swiat ciszy, by uswiadomiac sie,czym jest....

Pzdr.

kicia

• Gość
« Odpowiedź #3 : 06 Czerwiec 2007, 19:41:27 »
Urodziłam się i wychowałam się w Katowicach. Moi rodzice są osobami słyszącymi i mam także słyszące rodzeństwo :) Porozumiewam się z nimi tylko i wyłącznie werbalnie.
Odczytuję mowę z ust w miarę dobrze, ale daleko mi do perfektu. Język migowy poznałam duzo pozniej, dopiero jak osiągniełam pełnoletnosc :)

Skonczyłam masowa szkole podstawowa, ktora byla wyposazona w specjalne klasy dla dzieci niedoslyszacych w rodzinnym miescie. Liceum ogolnoksztalcace skonczylam w Chorzowie - masówka. Nauke kontynuowalam na Akademii Podlaskiej w Siedlcach na kierunku pedagogika OW i w zeslzym roku uzyskalam tytul magistra :)
Aktualnie ejstem nauczycielka swietlicy dla dzieci z wadami sluchu w Katowicach, niebawem koncze juz surdopedagogike na KULu, oraz rozpoczelam niedawno studia podyplomowe na UŚ w zakresie jezyka obcego i informatyki.

A najwazniejsze jest to, ze od niedawna jestem swiezo upieczona mezatka :)

To tyle o mnie oficjalnie :)
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2007, 19:43:26 wysłana przez kicia »

Jogurcik

• Deaf
  • Samochód jest Bogiem, prędkość nałogiem :)
« Odpowiedź #4 : 06 Czerwiec 2007, 20:04:43 »
Teraz ja ...
Urodziłam się i mieszkam w ??odzi. Rodzinka nie słyszy. Cała. Mam młodszego braciszka który również jest głuchy. Chodziłam do przedszkola integracyjnego, gdzie były osoby takie jak ja czyli niesłyszące. Następnie poszłam do szkoły podstawowej również dla niesłyszących, dalej ukończyłam gimnazjum i liceum w tej samej szkole.Napisałam maturkę, co dalej? Zobaczymy.. Mam nadzieję że się dostanę na wymarzoną filologię polską. Posługuję się przeważnie językiem migowym, odczytywanie z ust mi idzie średnio, nie chce mi się wysilać aby kogoś zrozumieć, po prostu wolę migać. Podobnie jak Olkaa kocham świat niesłyszących i również chcę dążyć do tego aby polepszyć nasz świat. W tym celu właśnie chcę studiować filologię polską aby uczyć w szkołach i uświadomić młodym, niesłyszącym ludziom że mogą znać język polski tak dobrze jak migowy.

Może to dziwne ale jestem dumna że niesłyszę i mam niesłyszącą rodzinę.
:::::::::::::A GreAt mAn iS hE wHo hAs nOt LoSt tHe hEarT oF a cHiLd:::::::::

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #5 : 06 Czerwiec 2007, 21:08:26 »
Fajny temacik ale powtarzany mam nadzieje ze bedzie skrotowy dla wszystkich :) pozwole skrotowo przedstawic swoje mini civi ;)

- urodzilem sie w Bialymstoku, wychowany przed dziadkow Piłsudczyków, dalsze wychowanie w  przedszkolu i szkole podstawowej na Zakroczymskiej w Warszawie :D , jestem warszawiakiem urodzonym na nieheblowanej desce a Warszawa to moje drugie miasto po Bialymstoku ;)
-  szkolnictwo: przedszkole i podstawowka Zakroczymska :), zawodowa i przerwany technikum w Bialymstoku (masowe) :(, liceum z matura na ??uckiej i tu pozdrawiam szanowne cialo pedagogiczne i znow Wawa ;)
- ja: slabo mowie i migam bo nie w sposob wszystkich zadowolic ale sie staram ;)
- rodzice: Ojciec nieslyszy a Mama slaboslyszaca, siostra slaboslyszaca
- moja rodzina: nie lubie sie powtarzac :P
- wada sluchu: "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" ;) ale zawsze powtarzam ze bedzie dobrze :)
- Deaf.pl: prawie od poczatku i zapewnie do konca zostane dumnym polskim Deafiakiem chcialbym zeby Deaf w polskim znaczeniu byl synonimem wszystkich ktory laczy nasz niemy sluch a takze innych :)

To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #6 : 06 Czerwiec 2007, 21:28:28 »
I ja:

Urodzona w Krośnie, rodowita bieszczadzianka 8) tułałam się po południowej Polsce kilkanaście razy, zanim osiadłam z Rodziną na stałe (?) w Opolu. Rodzinka w każdej sztuce słysząca, jam jeden osobnik niesłyszący i paradoksalnie wzór do naśladowania dla moich kuzynek :P

Słuch straciłam we wczesnym dzieciństwie, postępuje nadal, toteż zdążyłam dzięki mojej wspaniałej Mamie i licznym ciociom-logopedkom w miarę poprawnie wykształcić swoją mowę. W rodzinie odczytuję z ust, wspomagając się słuchowo. Od lipca 2005 posiadam implant słuchowy, dzięki czemu bardzo, ale to bardzo poprawiła mi się jakość słyszenia.

Kontakt z niesłyszącymi mam od małego, z migowym także, ale wówczas nie wiedziałam, z czym to się je, używałam go sporadycznie. Taki pełny związek, żeby nie powiedzieć "przysięga" ze światem Głuchych zaczęła się w klasie maturalnej. Odkryłam swój świat, swoją tożsamość. Poczułam się dumna, że należę do świata Głuchych. Ale nie umiałam i nie umiem się dalej w nim znaleźć, mimo wielkiej aktywności w PZG w OPolu i innych stowarzyszeniach dla niepełnosprawnych. Póki co, silnie się z nimi utożsamiam, ale dobrze mi na krawędzi dwóch światów...

Szkoły? Masówki od początku, w Raciborzu i w Opolu (pierwsza klasa integracyjna). Ukończone studia magisterskie na UO na kierunku "terapia pedagogiczna z pedagogiką specjalną". Zaczęłam, ale nie skończyłam: studium bibliotekarskie przy UO i studium policealne - technik infromatyk. Także studium podyplomowe - surdopedagogika na APS w Warszawie, ale zmuszona byłam je przerwać ze względów zdrowotnych :(

Deaf.pl - uzależnionam od niego, byłam z nim od pierwszego dnia jego powstania. Wspaniałe i bardzo cenne źródło informacji o naszej kulturze Głuchych.

Obecnie pracuję w Agencji Ubezpieczeniowej, której skład bardzo kocham :)

Wkrótce porzucę polskie strony i podążę za Miłością.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2007, 21:47:49 wysłana przez necia »
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

paaaatka

• Deaf
« Odpowiedź #7 : 06 Czerwiec 2007, 22:14:37 »
To teraz ja napiszę kilka słów o sobie :-)

Mieszkam w okolicach Bielska-Białej, mam słyszącą rodzinke... tylko ja jedna mam problemy ze słuchem. Niedosłuch mam niby stwierdzony od urodzenia, teraz głuchota postępuje ale mam dobrze wykształtowaną mowę, porozumiewam się werbalnie...
Mam dwa aparaciki słuchowe, z ust niestety czytać za dobrze nie umiem, języka migowego nie znam (ale mam zamiar się nauczyć :) )

Szkoła..? Chodziłam do podstawówki (masowa) gimnazjum również masowe, a obecnie jestem w 1 klasie szkoły średniej na kierunku Technik Informatyk (szkoła również masowa, ale przyznam się, że nie jest mi już tak łatwo...)
Światem głuchych zainteresowałam się niedawno, gdy szukałam w internecie ofert aparatów słuchowych przypadkowo trafiłam na to forum i tak to już poszło :P
Bardzo chciałabym poznać na żywo osoby, które maja podobny problem.. czyli Was Deafiacy :)) Bo jak narazie kontakt z osobami słabosłyszącymi mam tylko przez neta

Pozdrawiam :))

molly

• Nieaktywna Motylka
  • Deaf
  • mój kochany przytulanek
« Odpowiedź #8 : 07 Czerwiec 2007, 13:25:37 »
No i teraz ja.

Urodziłam się w Barlinku,mieszkam w Gorzowie.
Rodzice i rodzina słyszące.
wychowałam się w internacie dla dzieci niedosłyszący w Szczecinie-Podstawowa
Liceum Gastronomiczne -masówka koło Gorzowa
Dwuletnie studium postawy żywienia człowieka- Gorzów
Trzyletni nauki obsługi turystyczne - przewodnikiem nie zostałam z powodu głupiej przepis.
Cztery lata pracowałam jako wolny zawód , malowałam i sprzedawałam swoje gryzmoły
ponad rok w zakładzie chronionej w Zielonej górze

Obecni mieszkam i pracuje w Gorzowie. Zarabiam na dwie pracę jeden w WKU jako referent , w drugiej do usługi sprzątającej na czarno w prywatnej firmy. Druga praca okazało się strzał w dziesiątki bo spokojna , bez stresu i można tam się bawic dlatego w firmie pracują sami studenci i młodzi pracujący na dorywczo.

A teraz myślę o wyjazdu za granice. ale narazie mam zobowiązanie w Polsce.
To chyba wszystko, i jeszcze dopiszęia coś się zmieni
Umieranie za sławę, ambicja , żądza władzy i autorytetu są jak rany, które się powiększają , jak postępująca choroba, która stopniowo niszczy osobowośc.Trzeba więc w samym sobie zbudowac równowagę życia. Dla siebie. Wszystko inne jest kruche, niepewne, ulotne. Sława i ambicja są jak wrzody. Są chorobami człowieka. Otchłaniami , w których się pogrąża.- Martin Gray

nerenka

• :) :D
  • Deaf
« Odpowiedź #9 : 07 Czerwiec 2007, 14:20:34 »
:)

Przedstawianie się tu na forum to jednocześnie odważne odkrywanie siebie samych... Nie każdy ma tu odwagę jakby tu napisać"reklamowanie siebie" wiem, że to ironia z mojej strony...Taka prawda w życiu
Napiszę tu krótko o sobie... bo nie mam w swoim życiu, aż takich osiągnięć jak Wy...

Urodziłam w mieście 40 km przed Krakowem w woj. małopolskim.W rodzinie słyszącej i mam jedno rodzeństwo słyszące porozumiewam sie z nimi mową czyli werbalnie.Oczywiście w naszej rodzinie bywały osoby nieslyszące czy też głuche, ale co drugim pokoleniu dotykało to kobiet(Babcia i praprababcia).Od dziecka miałam problemy zdrowotne.W tym ze słuchem, czyli na początku byłam słabosłysząca, a późniejszym okresie licealnym słuch mi się pogorszył drastycznie i dalej to następuje...Wychowywałam się wśród słyszących osób nie znałam jeszcze tego świata Głuchych.Chodziłam do szkoły podstawowej dla słyszących, potem liceum ogólnokształcące w klasie intergracyjnej o profilu podstawowym w Chrzanowie,póżniej policealne studium zawodowe w Młoszowej...po tym okresie szkolnym postanowiłam poznać ten świat osób Głuchych, którzy mają podobne problemy jak ja...Tak trafiłam do PZG w Krakowie.Stąd była kręta droga poznania j. migowego (czyli chodzenie na kurs j.m. 1 stp. )w trakcie kursu były zajęcia malarskie bardzo zachwyciło mnie malarstwo artystów niesłyszących.W ten sposób trafiłam tam do tego świata  malarzy głuchych. Poczułam powołanie, jestem do dziś....

Wiem, że wciąż się uczę poznawać ten świat Głuchych.Nie jest, to, takie łatwe.choć Głusi mnie przyjęli pomino moich prześmiesznych błedów w miganiu wciąż jestem na krańcach dwóch światów Głuchych i Słyszących...Mam taką nadzieję... że będę mieć z Wami oraz z osobami niesłyszącymi taki dobry kontakt oczywiście jeśli lepiej opanuję j.migowy...

Pozdrówka

Dopisek:
Zapomniałam dodać, że choć poznawałam ten świat artystów głuchych to nie tylko było to na zajęciach, ale też na plenerach malarskich... Faktycznie tam jest niesamowita atmosfera Smile koleżeńskości, wykładów o sztuce (wcale nie nudnych),wycieczek, no i tych rozrywek wieczornych przy piwku, kartach, kalamburach, i jeszcze dziwacznych szaleństw Wink Prawda Sówciu Razz
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2007, 17:15:13 wysłana przez Olkaa »
W każdej minucie życie się zmienia...
Czasem pełne cienia.Czasem pełne słońca...
W każdej chwili tu, na ziemi...
Żyj pełnią życia.
Czasu, który masz,
Jutro może zabraknąć.

Doświadczenie jest najlepszym nauczycielem Cyceron :)

"motyl leci przez ogród donikąd,
inny motyl maluje sobie twarz
cienkim pędzelkiem ciszy..."

marOOnz

• Głuchy Fryzjer to ja!
  • Moderator
  • Deaf
  • ...sex, drugs & PJM! ^^
« Odpowiedź #10 : 07 Czerwiec 2007, 16:00:00 »
I ja!
Urodzilem sie w Legnicy (pozdrawiam Legnice). Od roku zycia nie slysze z powodu lekow. Mam rodzicow i 2 siory i brata-zgredka (:P) ktorzy wszyscy slysza. (Necia, moja siora zawita do Anglii 29 czerwca). Od 1990 posluguje sie migowym i fatalnie mowie oraz czytam bardzo slabo. Ale to nic!
Skonczylem:
podstawowke we Wroclawiu na Dworskiej - 1990-1998
liceum w Warszawie na Luckiej - 1998-2003
studium zawodowe w Legnicy- 2003 -... i nie skonczylem bo zrezygnowalem z powodu fatalnego nauczenia
Potem zdecydowalem sie przeprowadzic do Warszawy i znalezc prace.
Po roku pobytu w Wawce zaczalem chodzic do Studia Sztuki (Artystyczne Policealne Studium Zawodowe) i niedlugo obronie 2 dyplomy.
Zyje w swiecie Gluchych ale rowniez bywam po drugiej stronie swiata.

Bardzo dziekuje, Sowkociaku, ze udalo mi postawic kroki w swiecie slyszacych i rowniez im pokazalem, kim jestem i dodalas mi odwagi.

Rowniez, dziekuje, deaf.pl, ze wiele sie nauczylem. ;)
leniwy artysta - normalna rzecz. O pracowitym powiadają ze rzemieślnik

Studio fryzjersko-kosmetyczne "Willa MATRIX" - http://www.willamatrix.pl/
na ul. Malczewskiego 21 w Warszawie - Mokotów
- przystanek "Metro Racławicka" albo "Metro Wierzbno" na Al. Niepodległości,
przystanek Malczewskiego na Puławskiej, pieszo od ulicy ok. 5 min
Tam pracuje Głuchy fryzjer, który używa PJM - czyli ja
jest możliwość zapisania się u mnie SMS'em pod moim nr: 605 910 620

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #11 : 07 Czerwiec 2007, 16:35:42 »
Skoro się ludziska zaczynają się przedstawiać to i ja się dołączę

Jestem rodowitą łodzianką, od zawsze przypisana temu miastu.
Nie słyszę od urodzenia( uszkodzenie mechaniczne podczas porodu) , czytam z ruchu warg bardzo dobrze, nosze aparat słuchowy od dziecka.
Wychowałam się w rodzinie słyszącej. Bardo dużo zawdzięczam mej mamie, bez której nie byłabym tym kim jestem dziś.
Skończyłam podstawówkę masową nr 149( jako jedna z najlepszych uczennic) w ??odzi i później Liceum Ogólnokształcące nr XXXI w ??odzi.
Potem za drugim razem dostałam się na Akademię Sztuk Pięknych w ??odzi na Wydział Tkaniny i Ubioru i później poszłam równolegle na Uniwersytet ??ódzki na filozofię,
Aktualnie jestem doktorantką w Instytucie Filozofii Uniwersytetu ??ódzkiego i przymierzam się do napisania doktoratu z estetyki i teorii kultury.
Jezu ale nudny początek :P
Przyznam racje Neci ze właściwie to jest życie na pograniczu dwóch światów.. nie żałuję niczego.. Od dziecka egzystuje w środowisku słyszących a niesłyszących poznałam mając 18 lat. Najpierw jeździłam na turnusy rehabilitacyjne a potem stałam się bywalcem plenerów malarskich, które uważam za tak niesamowite i odmienne w swym charakterze.. prawda Nereniu? i stamtąd wyszły moje przyjaźnie trwające do dziś..
Ze wstydem heh przyznaje ze bardzo słabo migam.. właściwie ( jakby to powiedział Maroonz) mam swój taki  niby migowy język, właściwie to wymyślam znaki heh czyli skrótowo mówiąc macham łapkami:P po swojemu bez oglądania się na reguły:P
Malarstwo stało się mym światem i sposobem na wyrażenie mej duszy..
Najbardziej tęsknię za niesamowitym doświadczeniem , które stało się mym udziałem 4 lata temu a mianowicie pojechałam na rok studiów do Norwegii do Akademii Sztuk Pięknych w Bergen( zdobyłam stypendium rządu norweskiego).Mieszkałam przez rok, poznałam uczelnie, odeszłam od akademickiego malarstwa, zwiedziłam całą Norwegię sama w szalonej podróży autobusami i mieszkając gdzie się da. I uwierzyłam w siebie i w swe malarstwo.
Nie ukrywam ze tęsknie za północą. Wróciłabym tam bez wahania.
Aktualnie pracuje jako instruktor terapii zajęciowej w pracowni plastycznej.
Oprócz doktoratu czeka mnie obrona podyplomowki w zakresie przygotowania pedagogicznego.
No i zycie się toczy dalej ( ale z plenerami proszę:P z zapasem piwka, kartami, pędzlem i pewnym klubem pantofli plus parę kobietek:P)
A marzenia kolejne są a jakże!

PS: maroonz, już tak mi nie dziękuj:P
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
silence inside me above all-looking at the endless sea at the end of island
gg  out- zycie i ten cholerny dr
wielkie zmiany
http://www.sowkotek.blogspot.com/

Oluniaaaa

• Deaf
« Odpowiedź #12 : 07 Czerwiec 2007, 17:01:57 »
Przedstawiam życiorys mojego życia :)

Jestem rodowitą Lubuszanką. Od urodzenia jestem słabosłyszącą,które straciłam przez promieniowanie UV z Czarnobylu aż do Polski w roku 1986.Posługuję jęz.migowym ( w miare pół na pół) oraz posułguję mówieniem.

Mam wspaniałych rodziców i 2 siostry oraz 1 braciszka(wszyscy słyszą).

Do Przedszkola chodziłam do masowej,następnie do zerówki w prywatnym szkole przez rok.Uszczędzałam do szkoły w Żarach przez 13 lat.Podstawowa od I do VI klasy,gimnazjum I-III i Technikum Gastronomiczny 4-letnie.Maturę pisemną pisałam i czekam na wyniki 29 czerwca a maturę ustną zdałam 14 na 20 pkt.19-20 czerwiec mam egzamin zawodowy.. ciekawe co będzie.

29 czerwca wyjeżdżam do Londynu a 30 zawitam ludzi anglików :)

Jestem bardzo bardzo przywiązana z ludzmi z wadą słuchu.
Wiele wiele nauczyłam się z ludzmi i dzięki z tego DEAF.PL jest to poważna informacja w dziejach z wadą słuchu,co mogą o nim wszystko pogadać,porozmawiać itd... :) :)

ona_1985

• Deaf
  • "Im wiecej dasz ludziom, tym wiecej Ci da Bog"
« Odpowiedź #13 : 07 Czerwiec 2007, 17:45:01 »
kolej na mnie...

Ja jestem z woj lubelskiego. dokladnie mieszkam w malej miejscowosci Bełżec. Od 6 roku zycia jestem osoba slaboslyszaca. Słuch stracilam z licznych chorob, bralam mocne antybiotyki ktore uszkodzily moj sluch.  Do Przedszkola chodzilam normalnego tzn do masowego i podstawowki ale do 3 klasy. a 4 klasy podstawoej zaczelam w Lublinie dla osob nieslyszacych.
Pozniej zaczelam tam gimnazjum i liceum tez w lublinie. W szkole bylam tlumaczem jezyka migowego( nie mam zadnego kursu) zawsze tlumaczylam filmy, zebrania zorganizowane przez nauczycieli, mialam zaufanie do wszystkich wychowankow woleli zebym ja tlumaczyla jak wychowawcy lub nauczyciele.
Bylam organizatorka w szkole typu roznych dyskotek, konkursow.

Jestem jako jedna osoba w domu z wada sluchu, mam 3 barci i siostre:) ojca nie mam od 17 lat zginal w wypadku ratujac dziecko. Wiec malo go pamietam. POsloguje sie jezykiem migowym i mowie bardzo dobrze.

tak jak Oluniaaaa zamierzam wyjechac za granice do pracy, sa tam moi bracia ktorzy  w tej chwili zzalatwiaja mi prace.

Dzieki temu DEafowi.pl poznalam fajnych ludzi min Jogurcik, Jubea- to dawna znajoma ze skzoly ktora pierwsza do mnei sie odezwala bo tak po nicku nie mialam o niej zielonego pojecia ze to ta sama sobka. kocham ten swiat Ciszy, jest dla nie niezastpiony.

POzdrawiam Wszystkich:):)
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2007, 17:55:19 wysłana przez ona_1985 »

Marcos

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 : 07 Czerwiec 2007, 19:58:16 »
Hejka :)

Jestem nowy :) Więc pierwszy post na tym forum najlepiej tutaj napiszę :)

Urodziłem się i wychowałem się w Gdańsku :) Wadę słuchu mam od urodzenia, jestem wcześniakiem i przez lekarstwo (którego nie mogę przypomnieć jak się nazywał) pogorszył mi się słuch. Noszę aparaty słuchowe i dobrze słyszę, normalnie mówię, jednak nie w 100% poprawnie.

Szkoły? Przedszkole normalna masowa w Gdańsku. Podstawówka to już dla osób niesłyszących. Mieści się w Gdyni. Liceum Ekonomiczne (masowa) 5 letnie z tytułem technika ekonomisty skończyłem w Gdańsku. Obecnie studiuję w Akademii Podlaskiej w Siedlcach na kierunku Historii, pierwszy rok. :)

Moja rodzinka jest słysząca, mam jedno rodzeństwo. Brata, który jest w Australii już 2 lata. Marze żeby do niego dołączyć.

To by na tyle... Pozdrawiam :)

Subik

• Deaf
  • :D
« Odpowiedź #15 : 08 Czerwiec 2007, 18:54:54 »
elo musze sie cos odezwac aby mój profil z deafa nie zniknął  :wink: wiec wybrałem ten temat..... :mrgreen:

Jestem rodowitym Dolnoślązakiem od zawsze lecz miejsce zamieszkania jest trzecie......najpierw mieszkałem w gminie Domaniów (pod Wrockiem) w wieku 5 lat przeprowadzilem sie nie daleko, do nowo wybudowanego domu:
Wtedy rozpoczełem masową szkołe podstawową, mając 13 lat przeprowadziłem sie do Jelcza-Laskowic (też Dolnoślaskie) i tu skończyłem podstawówke także masową.
Potem poszedłem do 4letniego Liceum niedaleko Wroclawia o prof.elektronicznym tez masowa  :),
i na koniec znów do masowej, gdzie ukonczylem Studium policealne o prof.informatycznym.
Dzis pracuje, jest to trzecia praca od dwóch lat i niezamierzam narazie zmieniać poza wyjazdem zza granice, choc nie jestem chętny do końca....
Żyje w świecie słyszących.....bo jest ciekawiej, ale wole "słabosłyszących" bo wiecej wyrozumiałości jest, nie głuchych itp. gdyż z nie potrafie wciąż migać ;p no cóż inni maja lepiej drudzy gorzej ....pożyjemy zobaczymy

malinka

• Deaf
  • ...jakże Cię podziwiam w tej cichej rozmowie...
« Odpowiedź #16 : 08 Czerwiec 2007, 20:52:23 »
 :P
Pochodzę z SUwalszczyzny.
Mam obustronny niedosłuch.
Noszę aparaciki kanałowe.
Nie znam przyczyny mej wady słuchu:(
Rodzina słysząca, nawte babcia lepiej słyszy.:)
Mieszkałam w Nowym Yorku ok, 4,5 roku.
Nawet nie wiem jak mi się udało opanowac jezyk angielski i to ponoc z ładnym akcentem:).
Teraz studjuję choć nie ejstm już taka młodką:( hiihi:)

-A musisz uwierzyć w siebie bo wiara czyni cuda-myśl.... wierz... marz... miej odwagę...

beatrix

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 09 Czerwiec 2007, 01:26:17 »
No dobra przełamię strach :D

O to ja Aga, ta cała walnięta Beatrix. :). Od dziecka zamieszkuję Warszawę i wychowywałam się w dwóch różnych światach ciszy zarowno głosnych. Mam rodziców to znaczy mozna powiedziec mieszanych tzn, mama głucha a moj tato ma umiarkowany niedosłuch ale oboje są tej samej rasy :). A także bywałam pod opieką moich dziadków :) wiec wchodziłam tez do swiata słyszacych :).

Mam lekki niedosłuch, to znaczy jestem słabosłyszącą, posługuję się dwoma językami: migowym zarówno werbalnym. :). Podstawówkę skonczyłam na Zakroczymskiej w Wawie, a liceum zawodowe na ??uckiej, wiadomo obie szkoły są dla głuchych :). A potem wybrałam się na studium z grafiki komputerowej i ciągle mam niedosyt wobec nauki, chcę gdzieś pójdź ale gdzie... nie mam celu a to jednak ciekawsze zycie miewam, peleń niespodzianek :). Obecnie pracuję :) i jestem bardzo zadowolona, bo praca i towarzystwo slyszące dają duzo satysfakcji :). Chcialabym byc kosmetyczką, nastepnego dnia znowu łapię się za medycyne (uwielbiam ją czytac w netach, forach), a potem znowu łapie mnie grafika, i tak w kółko :) ciągle mam zmienne zainteresowania, sporo mam... no chyba dobrze??

Lubię imprezowac, szaleć, uwielbiam podniecac się widokiem TATR, mowię wam boskie góry... A szczegolnie uwiebliam chipsy żreć i naturalnosc, i dyskutowac z ludźmi o czym da, a najbardziej hihi wykłócać się kto ma rację :), dowcipkować tez.... Podróże to tez :)... a najlepiej z przyjaciółmi bo wtedy weekend jest szalony, i ten cały urlop :D.,. uwielbiam taplać się w wannie tak długo az wkurzę rodziców hihi, nie cierpię rankiem jechac busami do pracy a to sprawka wrednych kierowców aut a szczegolnie korki korki... ojże na smierc nie cierpię KACA PORANNEGO a TAKZE ALERGI ...i uwielbiam chodzić do pracy choć marudzę ale tam życie sie wtedy rozkręca :).. I ostatnio pokochalam zwierzaczki koniowate...A takze uwielbiam tańczyć tak namiętnie tak sexownie, przeciez jestem kobietą..i no nie na rurze :D. I jak inni twierdzą, ze jestem zmienna jak kameleon :) uzylam pewnie wszystkich kolorów na moim łbie (oprocz czarnego), uwielbiam malowac oczka :) (juz mam wprawę ), bywam słodka jak ptysia a zarowno wredna jak czarna mamba :D

A deaf.. forum to forum, wylewam wszystko co mam do gadania :D. a co mnie nauczyl, ze trzeba miec żelazne nerwy :D i poznałam fajne osóbki :) nooo pachnie cos tu :D
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2007, 01:38:14 wysłana przez beatrix »

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #18 : 09 Czerwiec 2007, 10:21:10 »
No, ja zacząłem Was już regularnie tu odwiedzać i męczyć, więc też się przedstawię.

Jak nietrudno się domyśleć, mam na imię Bartek ;) Urodziłem się w Warszawie i tu mieszkam całe swoje życie. Cała moja rodzina jest słysząca prócz mojego kuzyna, który, tak jak ja, urodził się z głęboką wadą słuchu. Wszyscy mówimy i nie znamy języka migowego, choć znam alfabet palcowy. Jakieś dwa lata temu zrobiłem 1 st. języka miganego, ale nie mam za bardzo okazji do korzystania z niego. Znam dużo osób niesłyszących, słabosłyszących, kilka osób głuchych i ze wszystkimi się porozumiewałem, jak się da - mową, migiem, albo długopisem ;) Nosiłem aparaty zauszne, a od marca 06' jestem zadowolonym i usatysfakcjonowanym użytkownikiem implantu ślimakowego :)

Chodziłem do zwykłych szkoł, najpierw do integracyjnej podstawówki (choć tam za wiele integracji to nie było...), potem do prywatnego LO. Teraz jestem studentem matematyki na UW. Lubię sporty wodne i zimowe, naukę języków obcych (hiszpański! :)).

No i tyle ;)
Pozdrawiam,
Bartek

Reniafer

• Deaf
« Odpowiedź #19 : 09 Czerwiec 2007, 18:12:44 »
Urodzilam sie i mieszkam w Skierniewicach.Do czwartej klasy chodzilam do szkoly normalnej(masowa)a od czwartej do osmej do ??odzi na Wolczanskiej dla słabosłyszących i rowniez w tej samej szkole skonczylam zawodowke.Potem poszlam do technikum do masowej szkoly na Irysowej w ??odzi.I skonczylam szkole jako Technik Technologii Odziezy.Rodzice slyszą i rowniez trzy siostry slyszą.Mowie normalnie a slabo migam.Zawsze sie staram,mowic,wolno,szeroko,otwierac ust zeby inni nieslyszacy mnie zrozumieli :D.No to chyba,tyle o mnie.
Strony: [1] 2 3 ... 9   Do góry
« poprzedni następny »

v2 Plotersky - Technika Reklamowa | randki | prace magisterskie | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Biuro matrymonialne Agentur-2life | płytki ceramiczne, glazuraJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf skuteczna reklama internetowa pozycjonowanie i linki sponsorowane domy szkieletowe mazowieckie szkolenia Świętochłowice materace