Ankieta

Czy ze względu na uszkodzenie słuchu spotakło Cię coś niemiłego ze strony osób słyszących, np. dokuczanie w szkole, przezwiska, niemiłe zachowanie urzędnika, lekarza itp.?

Tak
- 49 (33.8%)
Nie
- 14 (9.7%)
Tak, w szkole
- 36 (24.8%)
Tak, w pracy
- 11 (7.6%)
Tak, w urzędnie
- 17 (11.7%)
Tak, w przychodni
- 18 (12.4%)

Głosów w sumie: 79

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do dołu

Autor Wątek: Czy spotkało mnie coś nieprzyjemnego ze strony osób słyszących  (Przeczytany 22749 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

beatrix

• Deaf
Odp: Czy spotkało mnie coś nieprzyjemnego ze strony osób słyszących
« Odpowiedź #80 : 06 Grudzień 2008, 21:26:59 »
Fakt i co to da... Wszystko opiszecie w Świecie Ciszy ale tą gazetkę nie kupują ludzie SŁYSZĄCY, więc jak chcecie to przekazać zdrowym co się dzieje w naszym społeczeństwie?

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #81 : 08 Grudzień 2008, 09:08:28 »
Dziękuję za odpowiedzi, choć tak nieliczne... Świat Ciszy czytają i Głusi, i słyszący z nimi związani. Ten konflikt tak naprawdę rozgrywa się właśnie między nimi, tzn. uwikłani są słyszący związani z Głuchymi (pracownicy PZG, nauczyciele, różni specjaliści - oczywiście nie wszyscy, uogólniam). Ludzie, którzy na co dzień nie mają do czynienia z niesłyszącymi, a czynią przykrość Głuchym -czynią to najczęściej niechcący, z braku świadomości, kultury osobistej, projektują na innych własne problemy i niepowodzenia itp. Zamiast na nich bluzgać, warto im przebaczyc i okazać życzliwość, może wówczas odpłacą nam tym samym?
ld

dianda

• Deaf
  • Życie na tym świecie wymaga odwagi
« Odpowiedź #82 : 08 Grudzień 2008, 20:37:35 »
Zamiast na nich bluzgać, warto im przebaczyc i okazać życzliwość, może wówczas odpłacą nam tym samym?
keee??
A gdzie i kto tu nabluzgał? Widać ile autor tego wątku przebywa ze słyszakami... 100% czasu.

ja nie mogę...
komentarz roku. Aż mi niemiło się zrobiło, że ktoś "znający nasze problemy" tak pisze...

swoją drogą... większość z nas MUSI przebaczać słyszakom, prawda? W końcu wybaczamy... A oni? Nadal nas odpychają. Nie wszyscy oczywiście :)... ale Ci, których Twój post dotyczy nigdy nie będą chcieli zrozumieć. Nawet spróbować. Bo a nuż się zarażą.

"... kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to, że pragnienie owo zrodziło się w Duszy Wszechświata. I spełnienie tego pragnienia, to Twoja misja na Ziemi"

:arrow: Cochlear implant od 1999 + JM

swiatlucy

• Deaf
« Odpowiedź #83 : 08 Grudzień 2008, 22:40:27 »
Dianda, wróć i przeczytaj cały wątek, to się przekonasz, kto i czy bluzgał.
Zresztą nie mam zamiaru nikogo oceniać, chciałam zwrócić uwagę na pewne sprawy.
A środowisko Głuchych znam bardzo dobrze z autopsji, spokojnie... :)
A! i niczego NIE MUSIMY.

Basieńka

• Nowy
  • *
  • Z chrześniakiem ;) "Nie lękajcie się!"
« Odpowiedź #84 : 15 Styczeń 2009, 00:41:17 »
Witam!

W życiu miałam przyjemność z życzliwymi i mniej życzliwymi osobami. Staram się jednak widziec w każdej osobie dobroć i życzliwość. Może to zabrzmi naiwnie ale wole patrzeć z ufnością na innych. Raz mialam nieprzyjemną sytuację. Miała ona miejsce niedawno a więc tuż po rozpoczęciu moich drugich studiów. Okoliczność ta mnie zaskoczyła bowiem na studiach mamy do czynienia z dorosłymi ludzmi. Będąc na zajęciach poznałam słyszącą koleżankę. Dużo rozmawiałyśmy, w końcu powiedziałam jej o swoim niedosłuchu. Czasami potrzebuję powtórzenia zdania bądz słowa. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego że moja mowa nie wygląda tak jak u zdrowych osób. Wiem że osoba zdrowa mając pierwszy raz kontakt z osobą niedosłyszącą musi się przyzwyczaić do innego akcentu oraz czasami niewyraźnej mowy. Zawsze staram się mówić wyraźnie, w razie potrzeby powtarzam. Z nowo poznaną koleżanką dane było mi  przyjaźnić się tylko jeden dzień ponieważ następnego dnia dostałam smsa z którego wynikało że jest zbyt niecierpliwą osobą, że nie lubi się powtarzać. Mało tego, na drugi dzień mijając się ze mną udała że mnie nie zna. Zrobiło mi się przykro z tego powodu. Na szczęście mam wielu  przyjaciół, jeszcze tego samego dnia zaprosili mnie do siebie.Dzięki temu zapomniałam o zaistniałej sytuacji. Jestem bardzo pogodną, otwartą na wszystko osobą. Poprostu nie lękajcie się przyszłości! Nie lękajcie się tych trudnych chwil! Nie lękajcie się nowych osób!

Pozdrowienia,

Basieńka

Milcia

• Deaf
« Odpowiedź #85 : 15 Styczeń 2009, 11:59:20 »
Zaznaczyłam na nie - bo chodzę do szkoły dla dzieci niesłyszącej więc żadnych problemów, bo są sami niedosłyszące... ALE! - W tym roku kończę liceum i idę do słyszącej szkoły dalej, i na pewno będą mnie traktować jak śmiecia - cóż, przeżyję ...

lostowiec

• Gość
« Odpowiedź #86 : 15 Styczeń 2009, 12:02:07 »
i idę do słyszącej szkoły dalej, i na pewno będą mnie traktować jak śmiecia - cóż, przeżyję ...

Dlaczego tak z góry zakładasz, że tak będzie.  :|

A może będzie okej.

Jak pójdziesz to lukniesz jak tam będzie, więc głowa do góry nie WSZYSTY są TACY wstrętni

Milcia

• Deaf
« Odpowiedź #87 : 15 Styczeń 2009, 19:07:05 »
i idę do słyszącej szkoły dalej, i na pewno będą mnie traktować jak śmiecia - cóż, przeżyję ...

Dlaczego tak z góry zakładasz, że tak będzie.  :|

A może będzie okej.

Jak pójdziesz to lukniesz jak tam będzie, więc głowa do góry nie WSZYSTY są TACY wstrętni
A może będzie OK? Zresztą zobaczymy... ;)

Szczęśliwa_Julcia

• Moderator
  • Deaf
  • Beatus, qui prodest, quibus potest
« Odpowiedź #88 : 16 Styczeń 2009, 10:06:23 »
Milkusia to czy będzie ok to zależy TYLKO od Ciebie :)
"Głusi mogą wszystko - oni tylko nie słyszą" J.King

Quasimodo

• Deaf
  • Do widzenia. Może powrócę inny.
« Odpowiedź #89 : 16 Styczeń 2009, 17:10:50 »
Zdaję się że doktorowa jest doktorem filozofii.
Jak to ma zależeć TYLKO od niej.
Oczywiście Milkusia będzie potrzebowała dużo
samozaparcia lecz druga strona też jest bardzo
ważna, tj. nauczyciele,koledzy i koleżanki.Jeśli
wśród nich nie znajdzie akceptacji to klops.
Milkusia,nie zrozum mnie źle.To jest tylko
bardzo czarny scenariusz jaki może się tobie
wydarzyć.Ja wierzę,że spotkasz w nowym
otoczeniu wielu wspaniałych ludzi i ty też
będziesz szczęśliwa.Powodzenia.

Milcia

• Deaf
« Odpowiedź #90 : 16 Styczeń 2009, 19:54:16 »
Doktorowa, rysio, ja jestem świadoma tego, co może na mnie czekać. Nieakceptowanie przez osoby słyszące, trudno... Takie życie... Ale z drugiej strony, też się boję iść na studia w dalekich miastach...

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #91 : 16 Styczeń 2009, 21:36:30 »
I jak mam to rozdzielić, pytam się Was? Milkusia zaczęła dyskusję, odpowiadając na wątek... Co mam robić, DRODZY użytkownicy...? x:>
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

Milcia

• Deaf
« Odpowiedź #92 : 16 Styczeń 2009, 21:56:01 »
I jak mam to rozdzielić, pytam się Was? Milkusia zaczęła dyskusję, odpowiadając na wątek... Co mam robić, DRODZY użytkownicy...? x:>

Ok, przepraszam szanowna Pani :) Ale nie umiem nie odpisać hihi...

magdalena1987

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #93 : 17 Lipiec 2010, 13:24:55 »
Hmmm, czy mnie coś spotkało niemiłego? Zawsze znajdzie się taka osoba, która będzie chciała dokuczyć słabszemu. A ja staram się te osoby ignorować :)
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
« poprzedni następny »

v2 płytki ceramiczne, glazura | kuchnia śląska | Plotersky - Technika Reklamowa | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | randki | Hodowla kotów rasy Ragdoll | Biuro matrymonialne Agentur-2life | prace magisterskieJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf odwierty geotermalne przeszycia pompy ciepła okna aluminiowe gadżety reklamowe