Autor Wątek: odczytywanie mowy z ruchu warg  (Przeczytany 9970 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cykutotoksyna

• Deaf
Odp: odczytywanie mowy z ruchu warg
« Odpowiedź #20 : 21 Sierpień 2007, 09:52:10 »
A czy komuś z odczytujących mowę z ust przeszkadzają okulary przeciwsłoneczne na nosie rozmówcy?
Mi przeszkadzają, ale bardziej z tego względu, że rozmówca staje się "niedostępny", ciemne szkła okularów stają się barierą i to jest odpychające.
Nie da się jednak ukryć, iż najbardziej przeszkadzają wąsy i broda :lol:.
Niekiedy jestem zmuszona do odczytywania mowy z ust położonych odwrotnie, tzn. "do góry nogami :) - w przypadku, kiedy rozmówca leży i broń boże nie można mu zasłonić telewizora  :P.
Czasem "rozmawiam", opierając się jedynie na poruszaniu ustami z kuzynami - całkowicie słyszący, ale tak mi pozazdrościli tego talentu, że sobie przed lusterkiem ćwiczyli :)
8)

Agg

• Deaf
« Odpowiedź #21 : 21 Sierpień 2007, 11:59:37 »
Może jeszcze jedna uwaga do określenia " odczytywanie mowy z ruchu warg".

Generalnie coś takiego nie istnieje, ewentualnie tylko w szczątkowej postaci.
oj, zdziwiłbyś się ;-)
Tu chodzi o kompozycję całej twarzy. Zauważcie, że większość "czytających z ust" patrzy nie na usta  ale bardziej na oczy. Usta są jakby dodatkiem tylko.
nie, zdecydowanie nie. Ja patrzę na usta. Mogę patrzeć z boku, ale zawsze muszę widzieć choćby kawałek ust.
Wystarczy mały test - zasłońcie całą twarz pozostawiając tylko usta. W 90 przypadkach na 100 rozmówca będzie mniej rozumiał. /Pomijam geniuszy./

owszem, reszta twarzy ma jakieś tam znaczenie, ale najważniejsze w takim porządnym czytaniu z ruchu warg są usta. Jedyne, co mi naprawdę przeszkadza, to bujne wąsy, a i wtedy zwykle daje się coś zrozumieć.
Na oczy i resztę twarzy patrzy się w przerwach w mówieniu...
Tak jest u mnie, ale pamiętaj, że ja się nauczyłam czytać z ust jako malutkie dziecko, więc mam w tym naprawdę dużą wprawę i wystarczy mi mniejsza ilość informacji wizualnej niż osobie, która się tego musiała nauczyć później.

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #22 : 21 Sierpień 2007, 12:17:43 »
Ja z kolei, choć również jako małe dziecko nauczyłem się czytać z ust, zacząłem tracić tę umiejętność. Bez procesora mowy, choćbym miał aparat słuchowy, zaczyna mi być trudno zrozumieć, co ktoś do mnie mówi. Za to na przykład na zajęciach u logopedy, gdy zasłania ona swoje usta, rzeczywiście pomaga mi obserwacja mimiki twarzy. Z samych ruchów policzków, oczu i czoła daje się wyczytać, co dana osoba mówi - ale oczywiście głównym "medium informacyjnym" jest tu jednak słuch :)

Jako osoba nieimplantowana wspierałem się wyłącznie czytaniem z ust - same oczy mi niewiele dawały i na nie nie patrzyłem. Robię to dopiero teraz. Mając wsparcie w postaci implantu ślimakowego wystarcza mi "czytanie" mimiki całej twarzy, tak, jak to miro opisuje.

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #23 : 21 Sierpień 2007, 12:19:22 »
popieram Agg.. calkowita racja..
dianda, jakos to ze ktos nie widzi nie stwarza mi problemu w kontaktach..wiem, bo pracowalam z niewidomymi i bez problemu ich odczytywalam z ust..
owszem cala fizjognomia jest wazna i przede wszystkim szczery blysk w oczach..
do szalu mnie doprowadza wielkie sztuczne ukladanie ust.wtedy to juz nic kompletnie nie rozumiem i sie wsciekam bo lubie jak ktos naturalnie mowi i naturalnie uklada usta
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
silence inside me above all-looking at the endless sea at the end of island
gg  out- zycie i ten cholerny dr
wielkie zmiany
http://www.sowkotek.blogspot.com/

L E K

• Gość
« Odpowiedź #24 : 21 Sierpień 2007, 16:14:37 »
Dla mnie jako osoby niedosłyszącej czytanie z ruchu warg jest dużym ułatwieniem,wiem , ze to może zabrzmieć głupio ale  czytanie z ruch warg to tak jakbys mówiąc ja widział Twoje słowa.Jeżeli ich nie słysze to je odczytam.Sądze także,że osoby które głośniej mówią wolniej ruszają ustami a to mi daje lepszy efekt odczytu.Nie zawsze odczytuje słowa z ruchu warg,jak zauważyłaś to zależy od sposobu mówienia (szybko,wolno) oraz znajomości z daną osobą.W przypadku osób obcych musze poznać ich sposób wymowy i układy ust.  8)

Marhia

• Deaf
« Odpowiedź #25 : 21 Sierpień 2007, 16:40:46 »
sowkotek, też nie cierpię jak ktoś układa sztucznie usta, ludzie czasem z Nas robią głupka, nie mówię o wszystkich

dianda

• Deaf
  • Życie na tym świecie wymaga odwagi
« Odpowiedź #26 : 21 Sierpień 2007, 17:38:59 »
popieram Agg.. calkowita racja..
dianda, jakos to ze ktos nie widzi nie stwarza mi problemu w kontaktach..wiem, bo pracowalam z niewidomymi i bez problemu ich odczytywalam z ust..
owszem cala fizjognomia jest wazna i przede wszystkim szczery blysk w oczach..
do szalu mnie doprowadza wielkie sztuczne ukladanie ust.wtedy to juz nic kompletnie nie rozumiem i sie wsciekam bo lubie jak ktos naturalnie mowi i naturalnie uklada usta

sowkotek nie zrozumiałas... nie chodzi o niewidomych. Chodzi o tych co mają problem z utrzymaniem wzroku w rozmówcy. A przynajmniej na jednostajnym patrzeniu. Niewidomym zazwyczaj oczy biegają. To moją mamę rozprasza. Nie może się skupić na wargach :).

Nota bene ja znam jedną niewidomą - kompletnie mnie nie czai. Proszę ją o powtórzenie- a ona się wkurza. Żaden argument żeby wyraźniej nie trafia... "Bo przecież mówię głośno"!

Ja mam to co bartek, kiedyś super czytałam z warg. Nie, nie chwalę się, tak było. Rozumiałam wszystko jeśli rozmówca był zwrócony w moją stronę. Obecnie... czaję piąte przez dziesiąte. Zdaję się więcej na słuch. Utrudnia mi to rozumienie np. wśród przyjaciół w pubie... gdzie hałas.

"... kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to, że pragnienie owo zrodziło się w Duszy Wszechświata. I spełnienie tego pragnienia, to Twoja misja na Ziemi"

:arrow: Cochlear implant od 1999 + JM

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #27 : 21 Sierpień 2007, 17:44:46 »
cos zle odczytalam hehe , dianda
ale jakos te bieganie oczek u niewidomych mi nie przeszkadza...bardziej mi przeszkadza u ludzi widzacych bo mam wrazenie ze oni unikaja mego spojrzenia..i rodzaj nieszczerosci..( moge sie mylic)
taka jedna co sie tula po waskim korytarzu zycia i na oslep szuka wlasciwych drzwi
najczesciej trafiam na slepe drzwi za ktorymi jest szara posepna sciana..ale moze trafie na takie za ktorymi wciagnie mnie wszechogarniajaca zolcien szczescia..
malarstwo to ja-wystarczy tylko uwaznie czytac miedzy plamami i kreskami na mych obrazach..
wielkie zmiany

miro

• Deaf
« Odpowiedź #28 : 21 Sierpień 2007, 19:22:56 »
Opinie jednak są różne. Szkoda, że niewiele osób sie wypowiada.
Ja widocznie miałem taki fart, że większość pytanych opowiadała się właśnie za mimiką całej twarzy.
Ponadto napisałem na koniec - "Pomijam geniuszy". Takich jak np: Agg i sowkotek.
Dochodzę do wniosku, że ci którzy uczyli się od dziecka czytać z ust i robili to, że tak powiem naukowo,
bazują tylko na ustach czy nawet ich fragmentach.
Natomiast ci, którzy uczyli /przyzwyczajali/ się do wzrokowego rozumienia mowy później, w sposób naturalny, nie w szkole, preferują coś więcej niż tylko usta. Co wy na to?
Cochlear implant 2005, ESPrit 3G

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
« Odpowiedź #29 : 21 Sierpień 2007, 21:41:04 »
Miro nie jest tak zle, jak jak bylem maly i przebywalem w podstawowce to potrafilem z ruchu zuchwy oczywiscie z boku bo przemile nauczycielki i wychowaczynie jak mieli cos waznego do powiedzenia to zaslaniali reka szeptajac komus do ucha ;) Niestety taka umiejetnosc mi wygasla w miare jak lepiej slyszalem, teraz jestem zupelnym lakiem w tych sprawach oprocz nawykow patrzenia na rozmowce jak do mnie mowi lub sie zwraca, co zreszta jest sympatyczne i kulturalne bo wiem ze wlasnie do mnie mowi z zainteresowaniem i z szacunkiem :D Osoby ktorzy probuja inaczej z boku, lub za plecami poprostu ignoruje bo nie wiem czy akurat bylo do mnie skierowane czy do osoby ktora jest obok mnie :D
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2007, 21:47:29 wysłana przez grino »
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

Agg

• Deaf
« Odpowiedź #30 : 22 Sierpień 2007, 15:09:37 »
Ja widocznie miałem taki fart, że większość pytanych opowiadała się właśnie za mimiką całej twarzy.
Ponadto napisałem na koniec - "Pomijam geniuszy". Takich jak np: Agg i sowkotek.
Dochodzę do wniosku, że ci którzy uczyli się od dziecka czytać z ust i robili to, że tak powiem naukowo,
bazują tylko na ustach czy nawet ich fragmentach.
Natomiast ci, którzy uczyli /przyzwyczajali/ się do wzrokowego rozumienia mowy później, w sposób naturalny, nie w szkole, preferują coś więcej niż tylko usta. Co wy na to?

W szkole?!?! W jakiej szkole? Mówimy o uczeniu się czytania z ruchu warg przed ukończeniem pierwszego roku życia :-D w sposób jak najbardziej naturalny, od rodziny :-) Dlatego dla nas to jest takie łatwe, nabywamy umiejętności czytania z ust tak samo, jak słyszące dziecko uczy się słyszeć mowę.
Osoby, które są do tego zmuszone później, mają trudniej, tak samo, jak mnie jest trudno nauczyć się rozumieć mowę ze słuchu. Dlatego potrzebują do zrozumienia mowy wszystkich informacji, całej mimiki, a także resztek słuchowych.

Mrzonka jak Marzenie

• Deaf
  • Pogłębiajcie człowieczeństwo i bądźcie przykładem
« Odpowiedź #31 : 10 Wrzesień 2007, 15:38:26 »
a z tego ruchu warg co odczytujecie?
Ciało to bańka wodna

sowkotek

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #32 : 10 Wrzesień 2007, 16:05:59 »

Marzenka poczytaj uwaznie posty nie tylko na tym watku ale i na innych!!!
odczytujemy wszystko co druga osoba mowi. ja na tym bazuje od malego i wlasciwie jestem w stanie zrozumiec wszystko i wszystkich ( oczywiscie sa wyjatki z gesta broda i kiepskim ukladaniem ust)
wielkie zmiany

dianda

• Deaf
  • Życie na tym świecie wymaga odwagi
« Odpowiedź #33 : 11 Wrzesień 2007, 10:32:53 »

mniam, mniam, mniam :P

"... kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to, że pragnienie owo zrodziło się w Duszy Wszechświata. I spełnienie tego pragnienia, to Twoja misja na Ziemi"

:arrow: Cochlear implant od 1999 + JM

kicia

• Gość
« Odpowiedź #34 : 11 Wrzesień 2007, 14:59:39 »

Gdyby ta żyrafa mówiła ludzkim głosem, to myślę, że płynnie odczytalibyśmy mowę z jej pyska, owszem nie mówiąc już o wadzie zgryzu albo nieprawidłowego uzębienia. W końcu nie ma rzeczy niemożliwych :P

Miniofilka pół-Motylka

• Deaf
« Odpowiedź #35 : 28 Wrzesień 2007, 08:17:40 »
 :oops: Mam jeszcze jedno pytanko do Was: czy ma dla Was znaczenie bliskosc mowiacego? Innymi slowy czy jesli stalabym bardzo blisko Was to czy oprocz czytania z ust slyszelibyscie takze co mowie czy tylko czytacie z ruchu warg?sorki ze tak Was gnebie ale po prostu chce usprawnic komunikacje aby mnie i Wam wspolnie sie dobrze rozmawialo :P
mam nadzieje ze jako zalozycielka tego watku nie wyszlam na wscibska babe:P

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #36 : 28 Wrzesień 2007, 09:05:08 »
Bez przesady, Miniofilka x:) Nie musisz stać b. blisko, żebyśmy Cię słyszeli (w aparatach). Po prostu normalny dystans, jak w rozmowach. Oczywiście, za wyjątkiem miejsc hałaśliwych x;)
No i zbyt duża bliskość rozprasza uwagę, jako że wtedy naruszasz terytorium osobiste, ustalone chyba na 50 cm wokół siebie - teraz nie chce mi się sprawdzać x:P
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

Miniofilka pół-Motylka

• Deaf
« Odpowiedź #37 : 28 Wrzesień 2007, 09:19:30 »
 :D Fasolka dzieki ale mi chodzi o osoby czytajace z ruchu warg:P

kicia

• Gość
« Odpowiedź #38 : 28 Wrzesień 2007, 10:19:42 »
Miniofilka, FasOlkaa dobrze pisze. Nie musimy stac az tak blisko, by czytac z ust, wystarczy, aby rozmowcy stali pomiedzy soba kolo od 100 - 50 cm, chyba, ze to są amorki :P Owszem, zbyt duza odleglosc, np. ponad 3 metry utrudnia odczytywanie (tak jest przynajmniej u mnie) :) Nawet gdybym stala tak blisko rozmowcy to bym slyszala rozmowe tak samo jak z dalszej odleglosci, ale nie identyfikowalabym w ogole słowa i zdania nie patrząc na usta. Ale to prawda im bliżej (do 50cm) tym rozmowa jest lepiej rozumiana. Dla mnie to nie ma znaczenia, bo i tak tylko opieram się na zmysle wzrokowym, słuchowo tylko cząstkowo. Najodpowiedniejsza odleglość to jak wspomniałam 100-50 cm. Bliższa odległość może krępować :) 

Parchatek

• Deaf
  • Oo
« Odpowiedź #39 : 30 Wrzesień 2007, 13:06:51 »
...ja czasami zapominam się kiedy rozmawiam z Sowkotkiem!
...czasami mi się ziewnie, czasami podrapie się po brodzie i zasłaniam wtedy usta!

...ale robie to stosunkowo rzadko!
...naturalna, normalna rzecz! :)
"Ludzie pokonani w walce o coś, w co wierzą, biorą na siebie z ochotą męczeństwo jak gorzką nagrodę swej samotności."

v2 Biuro matrymonialne Agentur-2life | kuchnia śląska | Plotersky - Technika Reklamowa | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | płytki ceramiczne, glazura | prace magisterskie | Hodowla kotów rasy Ragdoll | randkiJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf drzwi szklane boksy kasowe rachunkowość wrocław reklama pozycjonowanie w google