Autor Wątek: odczytywanie mowy z ruchu warg  (Przeczytany 9971 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dominic_j

• Nowy
  • *
Odp: odczytywanie mowy z ruchu warg
« Odpowiedź #60 : 24 Styczeń 2010, 18:35:07 »

cos zle odczytalam hehe , dianda
ale jakos te bieganie oczek u niewidomych mi nie przeszkadza...bardziej mi przeszkadza u ludzi widzacych bo mam wrazenie ze oni unikaja mego spojrzenia..i rodzaj nieszczerosci..( moge sie mylic)

hm... ponoć zbyt długie patrzenie w oczy jest wyrazem... nietaktu.
Na to wychodzi że masochistką jestem :P, bo kocham patrzeć ludziom w oczy. Można wiele wyczytać, nawet jak się nie słyszy :) i nie rozumie...

Jestem pospolitym słyszakiem, więc na pewno w kontakcie z osobą niedosłysząca czy Głuchą uparcie patrzącą mi w oczy czułbym się w pierwszej chwili dziwnie :P
Prosiłbym tego określenia "dziwnie" nie traktować jakobym czułbym się okropnie,niezręcznie,czy gorzej ;) Dla słyszaka jak ja to kwestia przyzwyczajenia.
Odkąd interesuję się światem ciszy - na ulicy częściej zauważam Głuchych, częściej widzę młodych ludzi z aparatem słuhcowym na uchu. Przedtem tego nie zauważałem.
O takich sprawach powinno się mówić "częściej i gęściej" - to słowa Luszki, wtedy ludzie nie baranieliby w pierwszym swym kontakcie z osobą niedosłyszącą czy Głuchą.

Leelaa

• Deaf
  • Wiara plus nadzieja to furtka dla możliwości
Odp: odczytywanie mowy z ruchu warg
« Odpowiedź #61 : 07 Marzec 2010, 01:30:26 »
Jestem pospolitym słyszakiem, więc na pewno w kontakcie z osobą niedosłysząca czy Głuchą uparcie patrzącą mi w oczy czułbym się w pierwszej chwili dziwnie.

Jeśli chodzi o mnie to czytając z ust patrzę w oczy normalnie tak jak każdy inny. I nie zauważyłam, żeby któryś z moich niedosłyszących znajomych "uparcie" wpatrywał się w oczy. Po prostu się patrzy tak jak przy każdej innej rozmowie-kultura wymaga kontaktu wzrokowego (unikanie jego jest źle odbierane, każdy to wie) Od czasu do czasu zerkanę na boki (ktoś wszedł, coś komuś upadło, przyjechał autobus itp.) Jednym słowem- mnóstwo osób nie wie, że doczytujemy z ust dopóki im tego nie powiemy. A na pewno nie ma mowy o wrażeniu jakiejś silniejszej intensywności wpatrywania się w oczy niż u innych.

Może jak byliśmy dziećmi to patrzyliśmy intensywnie na usta innych? Nie pamiętam. Ale teraz odczytywanie mowy z ust tak nam weszło w krew, że stało się czymś naturalne i niezauważalne.

Jeśli chodzi o Głuchych, to nie potrafię się wypowiedzieć, bo nie byłam świadkiem takiej sytuacji. Gdy byłam przy Głuchych to zawsze w grę wchodziły kartki i długopis albo po prostu unikanie takich sytuacji.
Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
(Oscar Widle)

v2 randki | prace magisterskie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | kuchnia śląska | Hodowla kotów rasy Ragdoll | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Plotersky - Technika Reklamowa | płytki ceramiczne, glazuraJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf tanie latanie szkolenia dla handlowców linki sponsorowane cennik wakacje turcja przeszycia