Strony: [1] 2 3 ... 9   Do dołu

Autor Wątek: Niemy Protest  (Przeczytany 20518 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
Niemy Protest
« : 18 Marzec 2008, 22:25:35 »
Fakty TVN 18.03.2008

http://www.tvn24.pl/28377,1542881,0,1,fakty_wiadomosc.html

tekst materiału:

Niemy protest

A teraz maturalne szanse i pytanie czy równe dla wszystkich. Co trzecia niesłysząca albo słabosłysząca osoba nie zdaje matury. Obawy przed egzaminem mają nawet najlepsi, bo język migowy i ten używany w maturalnych testach to dwa światy. O tym, kto powinien usłyszeć głośny, choć niemy protest opowie Renata Kijowska.
 Gaduły. W drodze do szkoły gadają o wszystkim, także o tym, że matury zdawać nie będą. Nie dlatego, że się migają.

- Jakie są wasze plany? (miga nauczycielka)
Marcin woli pójść do pracy niż zdawać egzamin. Boi się nie tyle samych pytań, ale tego, że nie zrozumie o co jest pytany.

Marcin Urlik, uczeń liceum (miga) ….
Komentarz:- Często nie rozumiem języka polskiego – to sprawia mi największą trudność.

W tej szkole do matury przystępuje tylko kilku uczniów, choć reszta nie jest mniej zdolna. 

Bożena Podleśka – Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu:
- To jest strach przed tym, że przystąpię do matury, nie zrozumiem tego tekstu, a więc nie zdam tej matury, a więc porażka. Porażka i taka perspektywa nikogo nie zachęca.

Miganie w klasie:
- Miga dziewczynka (od tyłu):
-  nie rozumiem długopis
- Miga i mówi nauczycielka: Głuchy mają trudności (a  miga .. coś innego..)
- Dziewczynki migają (sami widzicie co… , a dalej dziennikarz komentuje):

Głusi mają trudności  głównie z nauką języka polskiego, zwłaszcza, jeśli nie słyszą od urodzenia. Język polski jest wtedy dla nich językiem obcym – bardzo trudnym. Już łatwiej przychodzi im angielski.

Maria Kromka, Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie
- (język angielski) jest prostszy od języka polskiego, ma prostszą gramatykę.

Język migany, którym się posługują, zna tylko 7 tysięcy słów. To niewiele.

Małgorzata Chronowska, polonistka:
- My znamy kilka czy kilkanaście synonimów na każde słowo czy na zwrot, a oni nie, więc muszą się tego uczyć po prostu.

(miga chłopiec w sweterku w paski)

Ale jeśli nawet się nauczą, może się zdarzyć, że w pytaniu pojawią się słowa, których nie znają. Dalsze upraszczanie pytań na arkuszach maturalnych zwiększyłoby ich szanse.

Prof. Zbigniew Marciniak, Ministerstwo Edukacji Narodowej.
- Tu jest kłopot, bo tych arkuszy jest zbyt wielka różnorodność, prawda. Nie zawsze mamy fachowców, którzy potrafią w sposób skuteczny te arkusze złagodzić.

Ministerstwo Edukacji rozwiewa nadzieje: tegoroczna matura będzie taka sama jak w zeszłym roku. Trwają szanse nad wyrównywaniem szans głuchych uczniów, ale matura nie może być zbyt łatwa, skoro jest przepustką na studia.

(migają dwie dziewczynki idąc)

Niesłyszący maturzyści apelują więc, aby pozwolono im zdawać egzamin ustnie.

Miga do kamery dziewczynka w czerwonej kamizelce i bluzce w paski
Tłumaczenie dziennikarza:
- Mogłabym powiedzieć, co umiem. Byłby kontakt z drugim człowiekiem. Widziałabym czy jestem rozumiana.

Ale na rewolucję się nie zanosi.
(miga coś i mówi nauczycielka)- Co jest potrzebne, aby napisać zadanie maturalne.

Alicja nie zamierza się poddawać. Do matury przystąpi i ją zda. Musi!.

Alicja Rogozik, maturzystka (mówi):
- Zdanie matury to jest to takie okno na świat, że jest łatwiej dostać pracę w wymarzonym zawodzie.

A chciałaby zostać dziennikarką. Będzie pracować słowem, choć tych czasem brakuje.

Alicja Rogozik:
- Świat należy do odważnych!

Są przykłady, że może się udać. To pani Zofia. Zdała maturę, skończyła studia, teraz uczy matematyki.

Zofia Piszczek, nauczycielka matematyki (miga i mówi).
Tłumaczenie kogoś: robiłam ćwiczenia, poradziłam sobie, sama.

Z małą pomocą sukcesów byłoby więcej.

Renata Kijowska, Fakty.

molly

• Nieaktywna Motylka
  • Deaf
  • mój kochany przytulanek
Odp: Niemy Protest
« Odpowiedź #1 : 18 Marzec 2008, 22:49:01 »
Moim zdaniem po prostu żle nauczono uczniom. Widze że większości Belfrów używa SJM co powodują że wielu uczniowie nie rozumieją. I im sprawiło wiele strachów.

Na pewno każdy by zdawali mature gdyby Nauczyciele posługiwali PJM i łatwiej to zrozumieć.

Masakra.
Umieranie za sławę, ambicja , żądza władzy i autorytetu są jak rany, które się powiększają , jak postępująca choroba, która stopniowo niszczy osobowośc.Trzeba więc w samym sobie zbudowac równowagę życia. Dla siebie. Wszystko inne jest kruche, niepewne, ulotne. Sława i ambicja są jak wrzody. Są chorobami człowieka. Otchłaniami , w których się pogrąża.- Martin Gray

Misia

• Buntowniczka z wyboru
  • Moderator
  • Deaf
  • tfaldym tseba być a njy mientkim :P
« Odpowiedź #2 : 18 Marzec 2008, 22:53:56 »
Najgorsze jest własnie to, ze Ci, co najgłośniej krzyczą, o swojej fachowosci co do "poprawnego" nauczania swego przedmiotu Głuchych wychowanków, sami nie rozumieją i nie dostrzegaja gdzie leży problem.

A problem nie lezy w głuchocie, a w sposobie komunikacji i nauki.

I to mają być specjaliści? i co ONI, kuźwa, szerzą??
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2008, 22:55:51 wysłana przez Misia »
'Nie można tworzyć czegoś, czego nie ma, bo jest tylko to, co jest'...

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #3 : 18 Marzec 2008, 23:00:32 »
Molly ma rację. WSZYSCY nauczyciele uczący w szkołach dla Głuchych POWINNI znać PJM.

Prof. Zbigniew Marciniak, Ministerstwo Edukacji Narodowej.
- Tu jest kłopot, bo tych arkuszy jest zbyt wielka różnorodność, prawda. Nie zawsze mamy fachowców, którzy potrafią w sposób skuteczny te arkusze złagodzić.

Zastanawiałam się czy o wiele łatwiej byłoby, gdyby Głusi nie zdawali matury w formie pisemnej, a w formie wypowiedzi - w PJM rzecz jasna. Ministerstwo nie musiałoby nieustannie główkować nad "skutecznym złagodzeniem tej różnorodności arkuszy", bo jak znam mentalność "fachowców" pracujących w MEN - zanim dojdzie do takiego "złagodzenia arkuszy" i zanim MEN będzie stale miało "pod ręką" fachowców to upłyną wieki. A tak - komisja poda pytanie w PJM, abiturient odpowie w PJM. Niech zdają maturę w SWOIM JĘZYKU.

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #4 : 18 Marzec 2008, 23:19:33 »
Niemy protest

My, głusi obywatele Rzeczpospolitej Polskiej, użytkownicy Polskiego Języka Migowego i członkowie społeczności Głuchych PROTESTUJEMY przeciwko jawnej dyskryminacji naszego środowiska i represjom wymierzonym w naszą kulturę i nasz język, które zostały zademonstrowane w wieczornym wydaniu Faktów TVN w dniu 18.03.2008. Rażąca niewiedza prezentowana przez dziennikarkę Renatę Kijowską świadczy o tym, iż nie zasięgnęła ona informacji o stanie edukacji wśród środowiska, którego najbardziej to dotyczy – czyli nas, Głuchych. Czy nikogo nie interesuje to, co my sądzimy? To, czego byśmy chcieli i co uważamy za najlepsze dla nas samych?

•   Dlaczego w pokazanym materiale podano nieprawdziwą informację, jakoby uczniowie Ośrodków Szkolno-Wychowawczych posługiwali się językiem miganym, czyli Systemem Językowo-Migowym, który jest „migową wersją języka polskiego”? Czemu nie podano przy tej okazji informacji, że SJM jest „spolszczoną” wersją PJM, z której usunięto między innymi wiele jednoznacznych znaków, czyli właśnie synonimów? Czy pani Małgorzata Chronowska zdaje sobie z tego sprawę, czy też woli przyczyn owej „nieznajomości synonimów” szukać w prymitywizmie języka migowego?
•   Dlaczego urzędnicy z Ministerstwa Edukacji przez „wyrównywanie szans głuchych uczniów” rozumieją obniżanie im poziomu edukacji do takiego, w którym wystarcza rozumienie najprostszych słów? Dla nas wyrównaniem szans byłby dostęp do edukacji w naszym naturalnym języku migowym, którym jest PJM. Posługiwanie się w edukacji językiem miganym, czyli SJM, jest ogromną krzywdą dla niesłyszących dzieci, które nagle muszą się nauczyć migać zupełnie inaczej, niż dotąd to robiły, tak samo, jak obniżanie im poziomu wykształcenia, „bo język polski jest dla nich za trudny”. Czy Polakowi znającemu podstawy języka francuskiego nie byłoby trudno zdać francuski odpowiednik matury?

Nieznajomość rzeczywistych problemów naszego środowiska przez osoby niesłyszące jest naszą wielką bolączką. Głosy nielicznych autorytetów, jak m.in. prof.  Świdzińskiego, toną w zalewie nieprawdziwych informacji o nas samych. Podczas gdy na Zachodzie odchodzi się od doktryny oralizmu, którą posługują się szkoły dla niesłyszących, to w Polsce zapuszcza ona korzenie jeszcze głębiej. Jesteśmy bardzo zawiedzeni faktem, że jedna z największych telewizji w Polsce się do tego przyczynia, zamiast pełnić misję prawdziwie informacyjną i społeczną.
                  Z poważaniem
                     Głusi

To bardzo wstępna wersja pisma - napiszcie, co można poprawić i co dalej z tym zrobić. Ja bym to wysłał do redakcji TVN, do Gazety Wyborczej i może jeszcze kilku miejsc. Tylko w podpisie musiałby się znaleźć ktoś inny - może IPJM? Deaf.pl? Ktoś musi wyrazić zgodę na wysłanie tego pisma w jego imieniu.
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2008, 23:22:21 wysłana przez bartosz »

Misia

• Buntowniczka z wyboru
  • Moderator
  • Deaf
  • tfaldym tseba być a njy mientkim :P
« Odpowiedź #5 : 18 Marzec 2008, 23:23:55 »
A nie wystarczą nasze podpisy z pełnym imieniem i nazwiskiem?
'Nie można tworzyć czegoś, czego nie ma, bo jest tylko to, co jest'...

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #6 : 18 Marzec 2008, 23:26:33 »
Trzeba by zebrać całkiem sporą liczbę tych podpisów - ale można też zorganizować internetową akcję ich zbierania. Przede wszystkim chodzi o to, żeby to mogło pójść do gazet. Czyli najważniejsze byłyby podpisy jakichś poważnych instytucji, w końcu w gazecie nie zamieszczą samych podpisów, nie to jest na razie najważniejsze. A może..?

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
« Odpowiedź #7 : 18 Marzec 2008, 23:33:45 »
Podpisuję się i popieram!!!

Lista podpisów - choćby naszych, ludzi z Deaf.pl - to juz dużo..
O poparciu IPJM trzeba pogadać z ludzmi z IPJM.

Ale Deaf to nie jest 'nic' przecież...

molly

• Nieaktywna Motylka
  • Deaf
  • mój kochany przytulanek
« Odpowiedź #8 : 18 Marzec 2008, 23:38:24 »
popieram to i dla mnie wstarczy podać zródło Deaf i nasze protesty!!!
Bewl I PPA konieczne pogadajcie z kimś  z IPJM.

Ja oczywiście podpiszę.

Bartosz idealne pisałeś.

Umieranie za sławę, ambicja , żądza władzy i autorytetu są jak rany, które się powiększają , jak postępująca choroba, która stopniowo niszczy osobowośc.Trzeba więc w samym sobie zbudowac równowagę życia. Dla siebie. Wszystko inne jest kruche, niepewne, ulotne. Sława i ambicja są jak wrzody. Są chorobami człowieka. Otchłaniami , w których się pogrąża.- Martin Gray

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #9 : 18 Marzec 2008, 23:38:42 »
Niby nie nic, ale jak ktoś pisze pracę magisterską w oparciu o wypowiedzi z tutejszego forum - to jest wtedy NIC.
Użytkownicy podpisujący się pod tym - OK...

Ja już nie kontaktuję teraz, jutro to przeczytam jeszcze raz. Ale na pewno to jest super hiper sprawa itd.
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #10 : 18 Marzec 2008, 23:41:20 »
W takim razie trzeba by zorganizować akcję wysyłania tego pisma ze swoim własnym podpisem pod różne adresy. Tak, żeby każdy mógł wysłać to samo pismo do TVNu, może do Gazety, może jeszcze gdzieś...

Czy ktoś ma jakieś wtyki, dzięki którym ten protest (prawdziwy!) mógłby być opublikowany?

PKK aka Piotru$ Pan

• Deaf
  • G.Veditz:"SL is God's most noble gift to the Deaf"
« Odpowiedź #11 : 18 Marzec 2008, 23:43:00 »
Rewelacyjne pismo!
Ja też popieram i podpisuję!
„Powinniśmy tworzyć filmy, aby przekazywać z pokolenia na pokolenie piękno języka migowego (...). Tak długo jak na naszej planecie będą Głusi, język migowy będzie istniał. Tak długo jak będziemy mieli filmy, możemy zachować język migowy w czystej postaci. Miejmy nadzieję, że będziemy pielęgnować i strzec naturę języka migowego, który jest najszlachetniejszym darem od Boga dla Głuchych” (Veditz, 1913).

misiapysia

• MP
  • Deaf
« Odpowiedź #12 : 18 Marzec 2008, 23:54:23 »
Cześć!
Podpiszę się pod każdym Naszym protestem nawet własną krwią!

Też jestem wkurzona tym materiałem. Przecież cała telewizja w tym TVN to są "tuby propagandowe" słyszaków. To dlaczego nie miałyby "promować" ich "prawdy o Nas".
Jeszcze mnie wkuźwiła jedna rzecz.
Przypadkowo oglądałam wczoraj reklamę w TVN 24 (tam są napisy na bieżąco z informacjami).
Reklama pokazywała najpierw małe dziecko z implantem ślimakowym, potem dziecko na wózku inwalidzkim i na końcu dziecko z pompą insulinową.
Na koniec był duży podpis: Tak dużo dzieci potrzebuje jeszcze naszej pomocy - Fundacja TVN Odnawiamy nadzieję.
Ktoś tam już zaciera rączki.

bel

• Deaf
  • Beyond invisible..
« Odpowiedź #13 : 18 Marzec 2008, 23:57:22 »
Podobno autorka tego filmu zrobiła więcej wywiadów.. ale wycięła co wycięła.. i wyszło co wyszło..
A z naszych spraw zostało tylko to, co na tym trzysekundowym filmiku...

"język polski zawsze będzie językiem obcym"..

to podali na początku, jako zajawkę .. i na tym się skończyło.... :(
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2008, 00:20:25 wysłana przez bel »

PKK aka Piotru$ Pan

• Deaf
  • G.Veditz:"SL is God's most noble gift to the Deaf"
« Odpowiedź #14 : 19 Marzec 2008, 00:03:00 »

Przypadkowo oglądałam wczoraj reklamę w TVN 24 (tam są napisy na bieżąco z informacjami).
Reklama pokazywała najpierw małe dziecko z implantem ślimakowym, potem dziecko na wózku inwalidzkim i na końcu dziecko z pompą insulinową.

Bardzo smutne.. :( :( :(

"język polski zawsze będzie językiem obcym"..

ŚWIĘTA RACJA!!!
„Powinniśmy tworzyć filmy, aby przekazywać z pokolenia na pokolenie piękno języka migowego (...). Tak długo jak na naszej planecie będą Głusi, język migowy będzie istniał. Tak długo jak będziemy mieli filmy, możemy zachować język migowy w czystej postaci. Miejmy nadzieję, że będziemy pielęgnować i strzec naturę języka migowego, który jest najszlachetniejszym darem od Boga dla Głuchych” (Veditz, 1913).

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #15 : 19 Marzec 2008, 08:02:25 »
W takim razie trzeba by zorganizować akcję wysyłania tego pisma ze swoim własnym podpisem pod różne adresy. Tak, żeby każdy mógł wysłać to samo pismo do TVNu, może do Gazety, może jeszcze gdzieś...

Czy ktoś ma jakieś wtyki, dzięki którym ten protest (prawdziwy!) mógłby być opublikowany?

Ja mam "wtyki", lecz nie obiecuję, że to coś pomoże. Jeszcze dziś skontaktuję się z moim znajomym-dziennikarzem i dam Wam znać "co i jak" ;)

erde

• Administrator
  • Deaf
« Odpowiedź #16 : 19 Marzec 2008, 09:22:40 »
Witam,

Ten protest popieram. Moge pomoc w publikacji tego protestu we wszystkich gazetach, mam pewny kontakt w PAP... z tej agencji szybko pojdzie do wszystkich gazet zainteresowane tym problemem, dajcie znac jak juz gotowe z tym protestem

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #17 : 19 Marzec 2008, 10:53:47 »
OK, dziś Ci dam znać :)
Dzięki :)

zmora vel zmordonka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 : 19 Marzec 2008, 11:01:07 »
Bartek, wg mnie idealnie napisałeś. Podpiszę pod tym protestem.

Zmora
Głuchota nie jest kalectwem skoro rozum słyszy - Wiktor Hugo

Olekolka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 : 19 Marzec 2008, 14:46:43 »
Bartosz, świetnie napisane, ja też się chętnie podpiszę! Trzeba jak najszybciej zadziałać w tej sprawie! Spróbuję zagadać ze znajomą z pewnego tygodnika i dam znać.
Olekolka
Strony: [1] 2 3 ... 9   Do góry
« poprzedni następny »

v2 Plotersky - Technika Reklamowa | prace magisterskie | Biuro matrymonialne Agentur-2life | płytki ceramiczne, glazura | Hodowla kotów rasy Ragdoll | randki | kuchnia śląska | rzeczy zgubione, rzeczy znalezioneJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf biuro rachunkowe przedłużanie rzęs Wrocław seo sem szkolenia sprzedaż firma promocja