Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do dołu

Autor Wątek: Niemy Protest  (Przeczytany 20519 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grino

• Moderator
  • Deaf
  • Byl sobie deaf :)
Odp: Niemy Protest
« Odpowiedź #160 : 09 Kwiecień 2008, 12:42:31 »
Witam :)
Mam pytanie do Olkii :) - Czy aby prezes Kopeć z PZG nie mga w SJM i to całkiem nieudolnie? Na konferencji Głusi Mają Głos miałem wrażenie, że to jego miganie to jest gorsze od mojego  :D

Forest ktos tu napisal ze prezes Kopec to osoba niedoslyszaca ktora dobrze mowi, kto byl na konferencji GMG to kazdy zauwazyl, ze slabo miga bo dopiero sie uczy migania a ze zaczal od SJM to chyba zrozumiale, wcale nie powiedziane ze w przyszlosci nie bedzie perfekcyjnie migal w PJM tym bardziej jak zaznaczyla prezes Kopec "jest zaangażowany w integrację młodzieży z PZG i rozwój Głuchych" ;)
To co piszesz jest odzwierciedleniem twojej osobowości...

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

lostowiec

• Gość
« Odpowiedź #161 : 09 Kwiecień 2008, 12:43:44 »
A teraz czas na mnie, by coś od siebie napisać swoje odczucia na temat hucznego Niemnego Protestu w naszym Motylkowym Świecie  :D

Od dłuższego czasu momentami śledziłem całą kampanię Niemnego Protestu. I po mojej głowie chodziły różne myśli sugestie.
Moim skromnym zdaniem ten materiał wystawił Osób Niesłyszących w bardzo zniekształconym obrazie przedstawiającą jako nieudolnej samodzielnie funkcjonować w codziennym życiu opierając na zubożałym słownictwie i jest skazana na pomoc osób drugich przez całe życie.
......Jasna rzecz jest to nieprawdą.
Zawsze jest tak, że jak ktoś wsłucha się w stek durności z telewizji czy radia to od razu uznają za fakt i przyjmują do wiadomości, że taka przykra teoria na temat maturzystów jest prawdziwa. I to jest dla nas najgorsze, bo ten materiał został wyemitowany w porze wieczornej gdzie jak większość po pracy ludziska siedzą przed telewizorem i słuchają takich bzdur.
Jak to się mówi stało się jedynie, można to wszystko jakoś sprostować poprzez kampanię czy nagłośnienie tego problemu i oświecić umysły ludzkie, że prawda jest zupełna inna.
Widzę, że każdy robi coś w tym kierunku , by to wszystko jakoś "naprawić" i wyjść na prostą.
Uważam, że tego dylematu nie można zostawić i trzeba coś z tym zrobić by rozjaśnić główeczki ludziom.

A tak napiszę nieco z innej beczki za dawnych czasów mało, kto ukończył studia wyższe w naszym motylkowym świecie większczość miała podstawowe czy zawodowe wykształcenie i siedziało w klubach PZG, w domach i nic nie robiła by nasz świat był zauważony przez społeczność gołym okiem. Na ulicach wstydzili się migać mieli jakby poczucie niskiej wartości myśleli że są do niczego i za ich zrobi świat słyszaków i tak się stało wszyscy robili za nas pomagali i brali nas za ułomków którzy wymagają nieustannej pomocy. A teraz ta machina o naszym świecie ulega się zmianie sporo z nas ma pokończone studia bądź studiuje i zaczyna w nas gotować bunt, migamy głośno DOŚĆ TEGO! i czas na zmiany i obalić mity o nas, który był z pokolenia na pokolenie przekazywany. Przekleństwem jest to, że Mity są zbyt mocno zakorzenione w ludzkich umysłach i mają negatywne wyobrażenia o naszym pięknym motylkowym świecie i ciężko jest je pozbyć i wybić im to z głowy.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2008, 12:47:30 wysłana przez Lostowiec »

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #162 : 10 Kwiecień 2008, 08:47:03 »
Przekleństwem jest to, że Mity są zbyt mocno zakorzenione w ludzkich umysłach i mają negatywne wyobrażenia o naszym pięknym motylkowym świecie i ciężko jest je pozbyć i wybić im to z głowy.

To prawda. Niedobre jest rónież to, że w umysłach niektórych Głuchych (zwłaszcza tych, którzy wychowani byli całe życie wśród słyszaków, kształcili się w masówkach) wciąż zakorzenione jest wpojone im przez słyszaków fałszywe przekonanie o niższości PJM, bezwartościowości Kultury Głuchych. Takim Głuchym brakuje wiary w sens naszej wspólnej walki, ale widzę, że rónież w Ich sercach zaczyna się powoli rodzić bunt przeciwko stereotypom narzuconym przez słyszaków, przeciwko wiecznemu "ustawianiu" Głuchych...

Kilka dni temu rozmawiałam z koleżanką -słyszącą na temat PJM, naszych protestów. Owa miła osoba sugeruje, że dobrze byłoby gdybyśmy napisali jakiś list od Głuchych do... Tuska. Jej zdaniem Tusk zapamięta taki list i to, że pokładamy w nim nadzieje związane zprzyjęciem PJM jako języka mniejszości narodowej i zyskamy poparcie w jego osobie.

CrazyWoman

• Deaf
« Odpowiedź #163 : 10 Kwiecień 2008, 10:12:52 »
Zaczne tutaj teraz..
Przez dluzszy czas uwaznie obserwowalam tutaj burzliwa dyskusje, powiem tak na "ale"
Jak bylam w klubie i zobaczylam starszych poslugujacych ludzi sie w PJM i podchodzilam sie do nich z ciekawosci pytajac, czy slyszeli o niemym protescie? A oni na to, ze nie slyszeli i zaczynalam tlumaczyc, dlaczego my protestujemy sie i jaki powod?
Tez uswiadomialam ich, czym jest roznica pomiedzy PJM i SJM? Nieraz mi powiedzieli, ze nie rozumieja SJM, bo nie nie sa swiadomi, ze PJM nalezy do nich a nie SJM.Nieraz nie bylam zachwycona, ze jedyna osoba slyszaca pracuje w tym klubie, ktora wcale nie posluguje PJM i tylko stosuje metoda mowiona.Nawet pytalam do gluchych, czy rozumieli , co mowila ta pani z biura a czasem byli z tlumaczem PJM.Widac, ze mieli rozkwaszone mimki jak jak ona z biura cos do nich gadala..eh

Mam wrazenie, ze slyszakowie, rzadza naszym swiatem i nawet Nam mawiaja, ze Nam chca pomoc i jestesmy im wdzieczni za kazda pomoc w zalatwieniu waznych spraw.

A co naszego protestu, niech bedzie dopoki my bedziemy USWIADOMIC innych, ze walczymy o wlasne prawo i nie pozwoilimy, by ktos za naszymi plecami powie cos innego..
Wazne, ze Musimy wspolpracowac sie ze soba.To ma byc Nasz cel.
Walczmy o Nasza Wolnosc oraz Szacunek do Nas..
Trzeba pomyslec o jakims Stworzyszeniu dla Nas, by pokazac swiatu, ze Jestesmy silni.
Wiem, ze kazdy gluchy ma swoje pasje i potrafi wykonac jakies prace.
Robmy to tak..ze My pobudzimy innych.

Sama jestem glucha i uczylam sie w IG. Bardzo szanowalam sie nauczycieli poslugujacych sie w PJM, To istotne dla Nas.To nasz jezyk na cale zycie.

efferata

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #164 : 15 Kwiecień 2008, 19:16:46 »
Z zainteresowaniem obserwuje dyskusje od dluzszego czasu, zwazywszy ze niezle mąciwody z dziennikarzy, a i autor protestu nie lepszy ;)
Dajmy spokoj z rozpatrywaniem kwestii, czyja to wina i dlaczego i jak.

Zasadnicza i podstawowa kwestia to ta, by zalapac bezposredni kontakt miedzy slyszacymi a nieslyszacymi.
Do tego potrzeba przede wszystkim znajomosci jezyka polskiego z jednej strony, a z drugiej strony znajomosci realiow swiata nieslyszacych.
Obecnie slyszacy migaja po swojemu, nieslyszacy po swojemu i tak bledne kolo sie toczy.
Na kontakt i przelamanie stereotypow poki co nie ma szans.

poprostuagniecha

• Gość
« Odpowiedź #165 : 18 Kwiecień 2008, 11:13:20 »
Kilka dni temu rozmawiałam z koleżanką -słyszącą na temat PJM, naszych protestów. Owa miła osoba sugeruje, że dobrze byłoby gdybyśmy napisali jakiś list od Głuchych do... Tuska. Jej zdaniem Tusk zapamięta taki list i to, że pokładamy w nim nadzieje związane zprzyjęciem PJM jako języka mniejszości narodowej i zyskamy poparcie w jego osobie.

To bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jeśli miałby to być list otwarty czy coś w tym guście... Tylko kto teraz będzie na tyle odważny, że się tego podejmie? :lol:

PS Już wiem! Oddział Łódzki PZG...  :lol:
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2008, 11:18:34 wysłana przez PPA »

dytka

• Deaf
  • Życie to cud
« Odpowiedź #166 : 18 Kwiecień 2008, 16:53:36 »
Nie zgadzam się z tym co napisała szokowa:

"Niedobre jest rónież to, że w umysłach niektórych Głuchych (zwłaszcza
tych, którzy wychowani byli całe życie wśród słyszaków, kształcili się
w masówkach) wciąż zakorzenione jest wpojone im przez słyszaków
fałszywe przekonanie o niższości PJM, bezwartościowości Kultury
Głuchych."

Jestem jedną głuchą osobą w rodzinie, chodziłam do masówek i
ukończyłam studia, i wcale nie uważam, że PJM jest niższy (i nikt mi
tego nie wmawiał)- wręcz uważam że powinni się go nauczyć belfry ze
szkół w których nauczają za pomocą SJM - mam nadzieję że chociaż wtedy
czas i energia przeznaczana na nauczenie się SJM przez ucznia mogłaby
być wykorzystana na nauczenie się języka polskiego. To nie jest złe,
język polski zawsze się przyda -> na maturze ->na studiach ->dostęp do
większości materiałów ->lepsze rozumienie->większa wiedza ->łatwiej
się będzie dogadać w placówkach np na piśmie itd.

I nie zgadzam się z zdaniem CrazyWoman:
"Mam wrazenie, ze slyszakowie, rzadza naszym swiatem i nawet Nam
mawiaja, ze Nam chca pomoc i jestesmy im wdzieczni za kazda pomoc w
zalatwieniu waznych spraw."

Tu chodzi o to że niektórzy sami na to pozwolili...

Pozatym, macie problemy w placówkach i ze słyszakami żeby się dogadać?
Gdybyście znali język polski na piśmie to zawsze się dogadacie choćby pisząc na kartkach. Słyszaki nie są wcale tacy źli - oni po prostu słyszą - i tak się porozumiewają między sobą - podobnie głusi mają swój język migowy. I nie da rady się zamknąć w jednym świecie.

pozdrawiam

niom

anulkaa

• Deaf
  • Madame Butterfly...
« Odpowiedź #167 : 21 Kwiecień 2008, 20:34:53 »
... Owa miła osoba sugeruje, że dobrze byłoby gdybyśmy napisali jakiś list od Głuchych do... Tuska.
To bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jeśli miałby to być list otwarty czy coś w tym guście...
Tylko kto teraz będzie na tyle odważny, że się tego podejmie? :lol:

... premier Donald Tusk ma teraz inny problem... gwałtowny spadek sondaży piejących o POpularności jego ekipy...
Koledzy ministrowie raz po raz taneczne układy chyba ćwiczą :lol: wciąż ktoś odchodzi, za chwilę na jego miejsce
wchodzi ktoś inny...
Całkiem więc możliwe, że Pan premier pozytywnie ;) zareagowałby na ewentualny list otwarty w sprawie
usankcjonowania PJM jako języka mniejszości narodowej..., a przy okazji podnieść widełki sondaży...
Jest jedno ale..., należałoby się wcześniej postarać zainteresować tym tematem jakieś ? lobby w parlamencie
a takowego chyba nie ma, niestety...

ps.
Już prędzej na imprezie miss i mister Onsi kandydatki i kandydaci więcej będą mieli okazji, żeby rozpropagować
i nagłośnić tę sprawę w niemo_głośny sposób :)
Dalekie wybrzeża ciszy zaczynają się tuż za progiem
Nie przefruniesz tamtędy jak ptak.
Musisz stanąć i patrzeć coraz głębiej i głębiej,
aż nie zdołasz już odchylić duszy od dna - Karol Wojtyła

Jakże piękne zaświaty
wymalowane są w twoim pyłku.
Jakiś królewski znak
w tajemnicy powietrza - Nelly Sachs

http://www.youtube.com/watch?v=gs7fpZCQMLs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5TpCQiz-adA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=xupSmwXxOxk&feature=related

bartosz

• Deaf
« Odpowiedź #168 : 22 Kwiecień 2008, 12:21:02 »
Moi Drodzy!

Potrzebuję Waszej pomocy. Jak zapewne wiecie, mamy domenkę www.niemyprotest.pl. Wpadłem na pomysł, by umieścić na niej to, co najważniejsze - nasze postulaty. Najlepiej gdyby były one skodensowane i zawarte w, powiedzmy, 5 punktach. Poniżej nich zamieścilibyśmy wyjaśnienia. Do tego można dorobić filmy w PJM - jeśli ktoś się podejmie ich zrobienia.

Całość przedstawiałaby nasze postulaty i cele, do których każdy by mógł dotrzeć - Głusi i Słyszący.

Niedługo będzie impreza M&M ONSI. Proponowałbym, by każdy, kto tam jedzie, wydrukował z 5-10 plakatów, na których jest adres www.niemyprotest.pl - można je rozwiesić. Im więcej z nas się dowie o głównych założeniach, jakie przedstawiła Konferencja GMG, tym lepiej :)

No to jakie te postulaty mogą być? Może na przykład:

1. Chcemy PJM zamiast SJM!

<wyjaśnienie>

2. Chcemy edukacji w PJM!

<wyjaśnienie>

...

Jakieś propozycje?

grino

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #169 : 22 Kwiecień 2008, 15:07:21 »
... Owa miła osoba sugeruje, że dobrze byłoby gdybyśmy napisali jakiś list od Głuchych do... Tuska.
To bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jeśli miałby to być list otwarty czy coś w tym guście...
Tylko kto teraz będzie na tyle odważny, że się tego podejmie? :lol:

... premier Donald Tusk ma teraz inny problem... gwałtowny spadek sondaży piejących o POpularności jego ekipy...
Koledzy ministrowie raz po raz taneczne układy chyba ćwiczą :lol: wciąż ktoś odchodzi, za chwilę na jego miejsce
wchodzi ktoś inny...
Całkiem więc możliwe, że Pan premier pozytywnie ;) zareagowałby na ewentualny list otwarty w sprawie
usankcjonowania PJM jako języka mniejszości narodowej..., a przy okazji podnieść widełki sondaży...
Jest jedno ale..., należałoby się wcześniej postarać zainteresować tym tematem jakieś ? lobby w parlamencie
a takowego chyba nie ma, niestety...

Prawde mowiac szczerze watpie, to byla dobra kielbasa wyborcza i jak widac spoleczesntwo dalo sie zlapac na haczyk, na necie mala informacje dotyczacy PJM:
Centralna Komisja Egzaminacyjna Ministerstwa Edukacji nie planuje żadnych zmian, a te, jeśli w przyszłości powstaną, będą podyktowane ustawą w sprawie SJM – jako polskiego miganego języka mniejszości. Nad jego obradami nie został włączony Polski Związek Głuchych, którego zdanie o odchodzeniu od SJM na rzecz PJM niosłoby szansę dla niedosłyszących.
A wiec bedzie tak jak napisalem wczesniej, dla nich jest duzo latwiej utrzymac niezdrowa tendencje propagowania SJM w szkolach niz zmienic kierunek wprowadzajac duze zmiany w prawie oraz szkolnictwie :?
Jak widac glowny zarzad PZG ma bardzo male przebicia a lokalne oddzialy jak PZG Lodz zrobilo co chcialo i niestety aby cos zmienic trzeba pospolitego ruszenia ;)

Deaf.pl to serwis społecznościowy dzięki któremu poznasz nowe osoby, odnajdziesz znajomych i dowiesz się co inni myślą o Tobie.

kowlak

• Deaf
« Odpowiedź #170 : 22 Kwiecień 2008, 16:55:50 »
Ale co rozumiesz przez:

Jak widac glowny zarzad PZG ma bardzo male przebicia a lokalne oddzialy jak PZG Lodz zrobilo co chcialo

Przecież to nasz łódzki prezes w liście do Dudy domagał się włączenia PZG do prac nad ustawą i zwracał uwagę, że:

Cytat: Zarząd Oddziału Łódzkiego PZG

Polski Język Migowy jest naturalnym i pierwszym językiem osób niesłyszących
od urodzenia lub od wieku niemowlęcego. Jest to język posiadający odmienną od polskiego  języka fonicznego gramatykę i słownictwo, zatem z pewnością jest językiem, a nie subkodem języka polskiego. Tymczasem w Polsce w sposób oficjalny od wielu lat funkcjonuje właśnie subkod języka polskiego, tzw. system językowo-migowy (nazywany też językiem miganym), stworzony w sposób sztuczny na potrzeby porozumiewania się osób słyszących
z niesłyszącymi. Kandydaci na nauczycieli w szkołach dla dzieci z uszkodzonym słuchem uczą się właśnie systemu językowo-migowego i (przynajmniej oficjalnie – nieoficjalnie często pozostają przy mówieniu) następnie w nim nauczają dzieci głuche. Tymczasem dla tych dzieci jest to sztuczny, nowy, nieznany język, zatem efekty nauczania w systemie językowo-migowym są opłakane. W naszym kraju przeprowadzono już szereg doświadczeń, analiz i badań, w świetle których efekty kształcenia są znacznie lepsze u dzieci głuchych, jeśli stosuje się metodę tzw. dwujęzyczną. Metoda ta polega na nauczaniu za pośrednictwem naturalnego języka migowego (Polskiego Języka Migowego) – również języka polskiego
– jako obcego. Należy tu podkreślić, za Panem Pełnomocnikiem, że „trzeba odróżnić język migowy od języka miganego (...), nam chodzi o język migowy, polski język migowy” (cytat
z 8 posiedzenia sejmu w dniu 7 lutego 2008 r. – Pytania w sprawach bieżących).

grino

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #171 : 22 Kwiecień 2008, 21:26:44 »
Ale co rozumiesz przez:

Jak widac glowny zarzad PZG ma bardzo male przebicia a lokalne oddzialy jak PZG Lodz zrobilo co chcialo

Przecież to nasz łódzki prezes w liście do Dudy domagał się włączenia PZG do prac nad ustawą i zwracał uwagę, że:

Kowlak ja mialem na mysli wystosowany przez ten oddzial lodzki list do tvn24 po niemym protescie. a jak rozumiem mogles bys nawet autorem lub wspol-autorem tego listu oczywiscie teoretycznie nieczego nie przesądzajac ;) :P
Niemniej jak napisalem wczesniej bedzie tak jak zostalo postanowione przez ministra Dudy czyli działania skierowane do osób niepełnosprawnych, na czele z ustawą antydyskryminacyjną i ustawą o języki migowym.

- Rozpoczęto prace nad przygotowaniem założeń do ustawy o języku migowym. Zgodnie z założeniami ustawa określi m.in. definicję polskiego języka migowego, zasady uzyskiwania uprawnień tłumacza języka migowego, jak i warunki korzystania z usług tłumaczy języka migowego, określi również obowiązek zapewnienia przez telewizję publiczną minimum programowego objętego systemem dostępu dla osób głuchych oraz możliwość nauki języka migowego.

Ogolnie jak widac rzad polski obciachowo traktuje PZG oraz wszystkich osob z wada sluchu, bo tu w tym przypadku, to osoby zdrowe (ministrowie i rozni spece) ktorzy maja niska swiadomosc o potrzebach ludzi z wada sluchu, partycypuja w ustawie co jest najlepsze dla nas ale niekoniecznie nam ;) Dalej w ich rozumieniu jezyk migowy to jest SJM :D
Mozliw,e ze zaszly nowe zmiany ale o tym niewiele slychac w mediach a jesli juz to i tak nie mamy wplywu na zmiane caloksztaltu i jako obywatele z wada sluchu IV RP dowiemy sie ostatni i po fakcie.

Chcialbys cos dodac Kowlak??

anulkaa

• Deaf
  • Madame Butterfly...
« Odpowiedź #172 : 22 Kwiecień 2008, 22:16:22 »
Jakieś propozycje?

Witaj Bartosz,
mnie się wydaje, że jeśli kilka plakatów to nic z tego nie będzie... Od razu porażka, niestety...
Sorry, nie chcę nikogo zniechęcać, ale ... żeby większość zobaczyła i usłyszała
krzyk czy wołanie mniejszości
o usankcjonowanie ich praw do korzystania i poszanowania
własnego języka, kultury itede, itede, itede... należałoby przygotować naprawdę wielką
kampanię medialną. Na początek w 100licy, bo tam są media czytaj IV władza, która
wciąż szuka gorących i szybko sprzedających się tematów, bo tam jest Sejm i Senat
a w nich politycy, których żeśmy se wybrali w wolnych i demokratycznych wyborach,
o ile żeśmy na nich głosowali ;) a którzy nam szaraczkom sporo naobiecywali, czyż nie ?
Wiem, że taka kampania może sporo kosztować, ale trzeba wykorzystać fakt "jestestwa"
w Unii Europejskiej a tam kochają wręcz mniejszości wszelkiej maści - bez obrazy proszę ;)
...taka jest już Europa, Ona kocha różnorodność...

Może jakieś bannery, bilboardy... Nie mam taniego pomysła, jeśli coś z_robić skutecznie,
to z motylim rozmachem :)

Kupą mości Panowie !!
Damy i Huzary do dzieła !!

ups! skasowałam zapodaną stronkę, totalny niewypał :(
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2008, 22:24:23 wysłana przez anulkaa »

Jakże piękne zaświaty
Jakiś królewski znak

coffe

• Deaf
  • its my life
« Odpowiedź #173 : 22 Kwiecień 2008, 23:10:01 »
Moi Drodzy!

Potrzebuję Waszej pomocy. Jak zapewne wiecie, mamy domenkę www.niemyprotest.pl. Wpadłem na pomysł, by umieścić na niej to, co najważniejsze - nasze postulaty. Najlepiej gdyby były one skodensowane i zawarte w, powiedzmy, 5 punktach. Poniżej nich zamieścilibyśmy wyjaśnienia. Do tego można dorobić filmy w PJM - jeśli ktoś się podejmie ich zrobienia.

Całość przedstawiałaby nasze postulaty i cele, do których każdy by mógł dotrzeć - Głusi i Słyszący.

Niedługo będzie impreza M&M ONSI. Proponowałbym, by każdy, kto tam jedzie, wydrukował z 5-10 plakatów, na których jest adres www.niemyprotest.pl - można je rozwiesić. Im więcej z nas się dowie o głównych założeniach, jakie przedstawiła Konferencja GMG, tym lepiej :)

No to jakie te postulaty mogą być? Może na przykład:

1. Chcemy PJM zamiast SJM!

<wyjaśnienie>

2. Chcemy edukacji w PJM!

<wyjaśnienie>

...

Jakieś propozycje?

Bartoszu to dobry pomysł, ale na imprezie wszyscy będa rozmawiać, itp itp Chwilę spojrzą na plakaty i tyle. Lepiej robić to na zewnątrz. Proponuję zebyśmy zrobili taka demonstrację w Warszawie, np przed sejmem, czy przechodzenie przez cała ulicę od starówki do nowego świata. Wszyscy byśmy zabrali coś ze sobą takie jak różne plakaty ;-) Najlepiej żeby nas było naprawdę dużo!!!

kowlak

• Deaf
« Odpowiedź #174 : 23 Kwiecień 2008, 09:00:49 »

Kowlak ja mialem na mysli wystosowany przez ten oddzial lodzki list do tvn24 po niemym protescie. a jak rozumiem mogles bys nawet autorem lub wspol-autorem tego listu oczywiscie teoretycznie nieczego nie przesądzajac ;) :P

Nie nie byłem ani autorem ani współautorem tego listu.

Ogolnie jak widac rzad polski obciachowo traktuje PZG oraz wszystkich osob z wada sluchu, bo tu w tym przypadku, to osoby zdrowe (ministrowie i rozni spece) ktorzy maja niska swiadomosc o potrzebach ludzi z wada sluchu, partycypuja w ustawie co jest najlepsze dla nas ale niekoniecznie nam ;) Dalej w ich rozumieniu jezyk migowy to jest SJM :D
Mozliw,e ze zaszly nowe zmiany ale o tym niewiele slychac w mediach a jesli juz to i tak nie mamy wplywu na zmiane caloksztaltu i jako obywatele z wada sluchu IV RP dowiemy sie ostatni i po fakcie.

Chcialbys cos dodac Kowlak??

Z tego co się zorientowałem w komisji znalazło się w drugiej wersji przynajmniej kilka osób z PZG. Albo niesłyszących albo słabosłyszących. Więc może jednak sprawy pójdą w dobrym kierunku.

Ja osobiście nie jestem "różnym specem" w najmniejszym nawet stopniu. Zajmuję się pisaniem wniosków o dotacje i to idzie mi całkiem dobrze :) W moim prostym postrzeganiu świata jest tak, że tak jak teraz jest niedobrze i trzeba to zmienić. Ale nie da się tego zmienić obrażając się na świat i na media. A raczej trzeba przyjąć normalne metody lobbowania. Takie jak w każdej innej sprawie.

grino

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #175 : 23 Kwiecień 2008, 12:22:32 »
Kowlak nie bierz tak do siebie, ja tylko zasygnalizowalem rozne przypadki ktore sa ;) Powiedzmy ze Ty wiesz, ja cos wiem, reszta niby cos wiedza i na tym sie konczy cala informacja ktora wszystkich nas dotyczy. Tak samo ministrowie czy PZG nie raczą poinformowac zainteresowanych jak to cala sprawa sie toczy i jakie zostaly juz poczynione postepy. Tak jak napisales sa osoby co ledwo orientuja kto sie znalazl w tej komisji, w glupiej polityce ministrowie co trabia zeby powolywac rozne komisje to na wstepie  sa podawane nazwiska zasiadajace w skladzie ;)
Takie glupie mam wrazenie, ze to wszystko robia dla nas ;) ale bez nas :D a to by oznaczalo ze jestemy pomijani jako grupa spoleczna z wada sluchu jako malo wazni obywatele IV RP. W rzeczywistosci to PZG nie informuje a osoby z wada sluchu nie sa tymi zainteresowani, wielce szkoda, "Niemy Protest" zorganizowane tutaj to kropla w morzu potrzeb!!

Anulka w zasadzie mozna byloby to zmienic, niedlugo M&M Onsi gdzie mozna zaprosic akredytowanych dziennikarzy czy reporterow ale kto teraz bedzie chcial nas sluchac ;)
Najwyzej ktos z massmedia przyjdzie na imprezke, opisze, ze widzial 2000 tys osob podobnych do Damiana ktorzy tancza i napewno postuluje zebym tym osobom zafundowac implanty ;), pogratuluja organizatorom pomyslu imprezy, moze jedna osoba zablysnie przy wywiadzie i blysku flesza ;) I jak co roku ucichnie ;) przeciez wiadomo, ze jesli ktos tam pojedzie, to tylko po to zeby sie dobrze zabawic ale nie zamanifestowanc swoje poparcie dla Niemego Protestu :P
Popieram Anulke ale niestety life is brutal i samo nic sie nie zrobi :)

anulkaa

• Deaf
  • Madame Butterfly...
« Odpowiedź #176 : 23 Kwiecień 2008, 22:54:15 »
Anulka w zasadzie mozna byloby to zmienic, niedlugo M&M Onsi gdzie mozna zaprosic akredytowanych dziennikarzy czy reporterow ale kto teraz bedzie chcial nas sluchac ;)
Najwyzej ktos z massmedia przyjdzie na imprezke, opisze, ze widzial 2000 tys osob podobnych do Damiana ktorzy tancza i napewno postuluje zebym tym osobom zafundowac implanty ;), pogratuluja organizatorom pomyslu imprezy, moze jedna osoba zablysnie przy wywiadzie i blysku flesza ;) I jak co roku ucichnie ;) przeciez wiadomo, ze jesli ktos tam pojedzie, to tylko po to zeby sie dobrze zabawic ale nie zamanifestowanc swoje poparcie dla Niemego Protestu :P
Popieram Anulke ale niestety life is brutal i samo nic sie nie zrobi :)

taa.., życie było, jest i będzie brutalne :)
Ciekawi mnie ogromnie czy ktoś został wytypowany czy zakontraktowany jako interesująca osoba
ze świata ciszy do udzielania wywiadów w przerwach imprezy... vide program imprezy (wstępny)
http://impreza.onsi.pl/ a może ja czegoś nie zrozumiałam :D
może faktycznie to tylko program przewidywany..
W każdym bądź razie życzę Wam udanej zabawy!!
Bardzo żałuję, że mnie tam nie będzie, tym bardziej, że startują tam 3 znane mi osobiście laski
- nie powiem z skąd :lol:
Oddałam na Was sporo sms-owych głosów i mam nadzieję, że pokażecie się od najlepszej strony ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

Jakże piękne zaświaty
Jakiś królewski znak

necia

• Oceaniczna
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #177 : 04 Marzec 2010, 20:45:51 »
Czas na podsumowanie.

Jak się ta sprawa zakończyła?

We wszelkich możliwych aspektach, nie pomijając szanownej dziennikarki.
"W życiu musi dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze."       J.Twardowski

FasOlkaa

• Zaciążona Mamuśka x:)
  • Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #178 : 12 Marzec 2010, 06:50:40 »
i 18 marca 2008 to było, wow, zaraz będzie 2lecie, odkąd nas tak poniżyli.

z innej beczki. Zastanawia mnie, dlaczego tegoroczny protest polega na pisaninie? czy to znaczy, że głusi uznali, że protesty na YT są nieskuteczne i są stratą czasu? zastanawia mnie, bo Niemy protest na ONSI.pl chyba był później, wcześniej już parę osób wrzuciło na YT? Więc nie potrzebowaliśmy "reklamy".
NIE MA MNIE OD 1 do 15 sierpnia

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.

NIE PRZECZYTAŁEŚ/AŚ CAŁOŚCI FAQ TUTAJ? TO NIE ZABIERAJ GŁOSU!

NIKT NIE MA PRAWA MI MóWIć, JAK MAM żYć, BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE!

Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
« poprzedni następny »

v2 Hodowla kotów rasy Ragdoll | kuchnia śląska | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Biuro matrymonialne Agentur-2life | prace magisterskie | płytki ceramiczne, glazura | randki | Plotersky - Technika ReklamowaJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf fitness kadry płace projektowanie stron biuro rachunkowe busy do holandii