Autor Wątek: niemigający CODA...  (Przeczytany 690 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tlen

• Deaf
niemigający CODA...
« : 09 Lipiec 2009, 11:25:43 »
Słuchajcie, jest taka sprawa..pracuję w przedszkolu integracyjnym - kiedyś, przyjmowało ono sporo dzieci z wadami słuchu. obecnie - ze względu na to, iż wszystkie dzieci które mieliśmy poszły do szkół, a nowych chętnych nie było przedszkole przekształciło się w zwykłe - integracyjne (już bez żadnego konkretnego nastawienia na dzieciaki z wadami słuchu). Ostatnio zgłosiła  się do nas pewna Pani z nietypowa sprawą, otóż ma ona córkę - małego CODA-ca w domu (sama jest Głucha) i ten CODA-k nie miga. Nie wiem jakie są tego przyczyny, ale chyba ta mała została oddana do babci, gdy była bardzo małym dzieckiem (znacie to - Głuchym rodzicom wmawia się, że nie dadzą rady wychować słyszące dziecko i często takie dzieci lądują u słyszących dziadków..) Teraz sprawa polega na tym, iż zarówno matka jak i córka cierpią, ponieważ nie mają w sumie żadnego kontaktu ze sobą (dziewczynka ma 8 lat). Ja nie podejmę się nauczenia tego dziecka migać, ponieważ ja migam systemem i to słabo.. :/ Nie wiem dokąd je wysłać. Poradzicie coś? Wiem, że można na was liczyć..chodzi o opinię i poradę. Pomożecie?
P.s. jestem z Łodzi..

tlen

• Deaf
Odp: niemigający CODA...
« Odpowiedź #1 : 18 Lipiec 2009, 22:27:19 »
Hmm...odezwala się do mnie jedna osoba..słownie JEDNA....a ja myślałam, że można na was liczyć...  :( widać człowiek uczy się całe życie..
P.s. dzięki Endorfina :)

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #2 : 07 Listopad 2009, 11:15:31 »
Czy Twoja prośba nadal jest aktualna?...
Aż mi wstyd, że dopiero teraz zauważyłam ten wątek...

madelina

• Nowy
  • *
  • Pojawiam się i znikam
« Odpowiedź #3 : 07 Listopad 2009, 16:22:50 »
CODA nie miga to wina matki że oddała dziecko pod opiekę dziadków a sama nie miała  czasu zajmować się swoim dzieckiem.Powinna już wcześniej nauczyć je migać skoro sama jest Głucha.Naprawdę współczuję tej osobie ale cóż sama jest sobie winna jak je wychowała.Potrzebna jest poradnia psychologa...

tlen

• Deaf
« Odpowiedź #4 : 09 Listopad 2009, 14:23:23 »
madelina - to prawda ze to wina matki że Koda nie miga. Z tego co wiem obie są już pod opieką psychologa (migającego systemem  tak a`propos..) Problemem było znalezienie w Łodzi osoby (najlepiej słyszącej) biegle migającej w PJM (czyli w  sumie najlepiej Codaka, bi nie dość że słyszy, to jeszcze używa PJM :) Nie udało mi się rozwiązać tej sprawy - z bólem serca odesłalam je obie do łódźkiego PZG (tam jest co najmniej dwóch Codaków z tego co wiem..) Mam nadzieje, że znalazły pomoc..

Luszka motyluszka ;)

• Moderator
  • Deaf
« Odpowiedź #5 : 11 Listopad 2009, 11:37:47 »
CODA nie miga to wina matki że oddała dziecko pod opiekę dziadków a sama nie miała  czasu zajmować się swoim dzieckiem.Powinna już wcześniej nauczyć je migać skoro sama jest Głucha.Naprawdę współczuję tej osobie ale cóż sama jest sobie winna jak je wychowała.Potrzebna jest poradnia psychologa...

Też tak uważam. W takiej sytuacji oddanie dziecka opiece dziadków śmiem nazwać zbrodnią wychowawczą...
Psycholog jest potrzebny jak najbardziej, ale najlepiej psycholog, który jest związany ze światem ciszy, bo taki "zwykły" psycholożyna z poradni, który G/głuchecho nie widział na oczy może okazać się zwykłym audystą...

v2 Opieka nad grobami w Namysłowie | rzeczy zgubione, rzeczy znalezione | Biuro matrymonialne Agentur-2life | Skuteczne pozycjonowanie | Notensatz | kuchnie | panele podłogowe | Otwarcie Forum Młodzieżowego | Nowe Forum Młodzieżowe | Agencja Reklamy WRMG | LIPION MEDIA Group s.c. | kuchnia śląska | aranżacje | Plotersky - Technika Reklamowa | AvatarJezyk migowy | Klimatyzacja Pozna | Klimatyzacja Poznan | Science Top Business, Shopping, Health Commerce, Science Shopping , Best Business, Health Top Recreation , The Health All Sciences, Free Recreation, Top Shopping Freedom Recreation, Business kurtyna | kurtyny | klimatyzator | klimatyzatory | Klimatyzacja | Myjki | Linki Deaf szkolenia podatki ekogroszek obuwie ochronne szkolenia biznesowe studzienki wodomierzowe